MANİSA'da Osmanlı döneminde gelinlik kızların evlenmek istedikleri erkeklere yaptıkları özel 'Cilveli kahve' günümüzde de ilgi görüyor. 7 yıl önce patentle koruma altına alınan 'cilveli kahveden' içmek için Ankara, Uşak, İstanbul, Afyonkarahisar gibi illerden birçok kişinin geldiği öne sürüldü.
Manisa'ya özgü öğütülmüş bademle servis edilen ve 'cilveli' olarak bilinen Türk kahvesi, kentin kültürünü yaşatıyor. Tarihi Yenihan'da yapılan cilveli kahve, müşteri çekiyor. Yenihan'da kafe işletmecisi Kadir Çimen tarafından yapılan kahve, hem sunumu hem de tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor. 'Cilveli kahvenin' hikayesini anlatan Kadir Çimen, şöyle dedi:
"İnsanlar, büyük talep olan bu kahveye neden cilveli denildiğini merak ediyor. Osmanlı döneminde kız istemeye gidildiğinde kızların gönlü varsa bu kahveden yapıyorlarmış. Eğer cilveli kahve yapılırsa babalar kızlarına sormadan veriyorlarmış. Ama normal kahve verilirse kızın istemediği anlamına geliyormuş. Kahvenin cilvesi buradan geliyor."
PATENTİNİ DE ALDILAR
'Cilveli kahvenin' sadece Manisa'da yapıldığını ve 7 yıl önce patentini aldıklarını açıklayan Çimen, şöyle dedi:
"Başka hiçbir yerde yapılmıyor. Ankara'dan gelip istediler. Ama biz vermedik. Fincana dökülen bol kopüklü Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş, öğütülmüş badem ve iki çeşit baharattan oluşan karışım dökülüyor. Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor. Kahve içilmeden önce bademler yeniyor. Ardından kahve içiliyor. Köpükle badem ezmesinin karışımı özel bir tat oluşturuyor. Dövülmüş bademin kahvenin dibine çökmemesi için mutlaka çifte kavrulmuş olması gerekiyor."
'Cilveli kahveyi' içmek için Uşak, Aydın, Ankara, Denizli, İstanbul gibi şehirlerden müşteri geldiğini belirten Çimen, fincanını 5 liradan sattıklarını söyledi.
- Manisa
Son Dakika › Güncel › Bu Kahve 'Cilveli' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?