DENİZ AÇIK - Eskişehir'de 1986 yılından bu yana havacılık eğitim veren Anadolu Üniversitesi (AÜ), 3 bin metre uzunluğu ve 45 metre genişliğindeki uluslararası uçuşlara açık havaalanıyla öğretim elemanları ve öğrencilerine pratik yapma imkanı sunuyor.
AÜ, bünyesinde bulunan 15 uçağıyla 28 yıldır Türkiye'nin havaalanına sahip olup bunu işleten tek üniversitesi olma özelliğini sürdürüyor.
Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eskişehir'in bir havacılık kenti olduğunu hatırlatarak, 1986 yılından beri havacılık eğitimi veren AÜ'nün sivil havacılık sektörüne pilottan teknisyene, hava kontrolöründen hostese kadar birçok alanda eleman yetiştirdiğini kaydetti.
Üniversitelerinin Eskişehir'deki havaalanını işlettiğini anlatan Gündoğan, şunları söyledi:
"Türkiye'deki bir üniversitenin işlettiği uluslararası uçuşlara açık tek havaalanına sahibiz. Belçika'nın başkenti Brüksel ve Fransa'nın Lyon kentinden haftanın belli günü uçuşlar var. Bu havaalanında öğretim elemanlarımız, idari personelimiz ve öğrencilerimiz hem eğitim görüp hem de pratik yapıyor. Zaman zaman ambulans uçaklar, özel uçaklar ve helikopterler de pistimizi kullanıyor. Avrupa'daki bazı havayolu şirketleriyle çeşitli görüşmelerimiz var. Avrupa'dan Eskişehir'e doğrudan uçuşların yapılmasını planlıyoruz. Bunun için ciddi desteğe ihtiyacımız var."
"Uçaklarımızın bakımlarını kendimiz yapıyoruz"
AÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Şerif Kavsaoğlu ise havacılık eğitiminde Türkiye'de lider durumda oldukları bildirdi.
Öğrencilerinin sektörde rahatlıkla iş bulabildiklerini dile getiren Kavsaoğlu, şöyle konuştu:
"Şu anda faal durumda 15 uçağımız var. 5 adet Cessna 172, 9 adet TB-20 uçağımız, 2 de Beechcraft C90 uçağımız var. İki de simülatörümüz var. Dünyada ender rastlanan bir durum olarak bir havalimanına sahibiz. Bu havalimanının hava trafik kontrolünü ve yer işletmesini yapıyoruz. Yıl boyunca uluslararası trafiğe açık bir havalimanıdır. Özel iş jetleri ve ambulans uçaklarda havalimanımızı kullanıyor. Kendi pilotaj öğrencilerimiz de yoğunlukla bu limanı kullanıyor. Son yapılan iyileştirmelerle, pistimizin büyüklüğü 3 bin metreye 45 metre boyutlarına ulaştı. Uçaklarımızın bakımlarını da kendimiz yapıyoruz. Sivil havacılık mevzuatına uyum gösteriyoruz."
"Öğrencilerimiz mezun olmadan iş buluyor"
Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Cem Çetek de AÜ'nün kendi uçak bakım merkezine sahip ender kuruluşlardan birisi olduğun değindi.
Tesisin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından bakım onayına da sahip olduğunu vurgulayan Çetek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Üç çeşit uçağa sahibiz. Bunlardan birisi Cessna 172'dir. Bunu başlangıç eğitimleri için kullanıyoruz. Daha sonra TB-20 isimle tek motorlu uçakla uçuş sağlıyoruz. En son aşamada çift motorlu C90 uçağımız bulunuyor. 4 yılda toplam 240 saatlik bir uçuş eğitim veriyoruz. Öğrencilerimiz mezun olmadan kendi işini buluyor. THY'ye yönelik birkaç kez pilot yetiştirme programı düzenledik." - Eskişehir
Son Dakika › Güncel › Bu Üniversitenin Havaalanı Var - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?