Toplantıya Vali Yardımcısı Hamdullah Suphi Özgödek, Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Başgül, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, DSI 18. Bölge Müdürü Şükrü Baysal, SYGM Daire Başkanı Nermin Çiçek, Daire Müdürleri ve il temsilcileri katıldı.
Burdur Havzası Yönetim Heyeti Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapan DSI 18. Bölge Müdürü Şükrü Baysal, Burdur Havzası hakkında bilgi verdi. Baysal, "Burdur Havzası kapalı bir havzadır. Suyu az, yağış yüksekliği çok düşük. Havzamızın alanı6 bin 306 kilometre kare yıllık yağış 420 milimetre, yıllık su potansiyeli de 399 hektometre küp. Bu havza Türkiye yüzölçümünün 1000'de 8'i. Havzamıza 5 tane il mevcut. Bunlar Antalya, Burdur, Denizli, Isparta, Afyon illerinden oluşuyor" diye konuştu.
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları hakkında açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı; "Türkiye artık su yönetiminde yeni bir aşamaya geçti. Bunun adı da havza esaslı yönetim diye adlandırılıyor. Havza, aynı noktaya suyu veren alanın ismidir. Bu da Burdur kapalı havzası açısından bakacak olursak, Burdur gölüne suyunu veren alanın tanımı. Havzayı yönetirken, bu havzadaki her bir yerleşime ayrı ayrı değil, bu bölgeye suyunu veren havzanın tümünü birlikte değerlendirmek. Suyun ihtiyaçlarını su ihtiyaçlarını suyun miktarını olmak üzere hepsini birden toplu olarak değerlendirip uygun değer kullanıma karar vermek en uygun ve akılcı çözüm. Şimdiye kadar genellikle teknik su ihtiyaçlarına karşılık çözümler ürettik. Her yerleşim kendi ihtiyacını, her sektör sulama, su ürünleri yetiştiriciliği, enerji üretimi olsun kendi ihtiyaçlarını dikkate aldılar. Bu ise önemli sıkıntılara yol açtı. Suyun hem miktarı açısından, hem ekonomik ve kalite açısından yetersiz kalmasına yol açtı. Şimdiye kadar sadece suyun miktar olarak yönetimi söz konusuydu. Hatta miktar olarak karşılanması, ihtiyacın karşılanması olarak gündeme gelmişti. Ama artık mevcut su kaynaklarının da geriye ye dönülemez şekilde kullanıldığını ve kirletildiğini görüyoruz. Dolayısıyla suyu sadece miktar olarak değil kalite olarak da yönetmemiz gerekiyor. Bunları dikkate alarak suyu havza bazında yönetmemiz gerekiyor. Bu sebeple Türkiye 25 su havzasına ayrıldı. Bu 25 su havzasından bir tanesi Burdur Havzasıdır. Burdur Havzası Kapalı bir havza olması sebebiyle suyunu denize değil bu bölgedeki göllere veren bir alan. Su yönetimi değince ilk olarak buradaki suyun bütçesini belirlememiz gerekiyor. Suyun kalite olarak da korunması büyük önem taşıyor. İçtiğimiz su, tarımda kullanılan su, su ürünlerinin yetiştirileceği suyun kalitesi bozulursa su ne kadar çok olursa olsun onun bir anlamı olmuyor. Bu sebeple kirletmekten önce korumak ön plana çıkıyor. Havzalardaki bütün suyun kullanımı için havza Yönetim Planı düzenleyeceğiz. Karacaören Baraj Gölü'yle ilgili çalışmalar bayağı mesafe aldı. Değişik senaryolar olduğu zaman orayı denetleme şansımız olacak. Atık suların tekrar sulamada kullanılması için çalışma başlatıyoruz. Burdur Atık Su Arıtma Tesisi'nden çıkan suları tarımsal sulamada kullanmak, pahalı bir sistem değil. İlk defa Afyon'da yapılacak. İçme suyundaki kaçaklar konusunda 100 lt suyun 50 lt'si musluklara gelmeden kaçıyor. Öncelikli olarak su kayıp ve kaçaklarını kontrol etmemiz gerekiyor. Bununla ilgili mevzuat hazırlandı. Belediye başta olmak üzere teknik bir çalışmayla su kayıpları düzeltilebilir" dedi.
Son Dakika › Güncel › Burdur Havzası Yönetim Toplantısı Gerçekleşti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?