Bursa Adalet Kompleksi Temel Atma Töreni - Adalet Bakanı Bozdağ - Son Dakika
Güncel

Bursa Adalet Kompleksi Temel Atma Töreni - Adalet Bakanı Bozdağ

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : İstiklal Marşı Adalet Bakanı Bozdağ'ın açıklamaları Temel atma töreni İnşaat sahasından detay - Adalet Bakanı Bozdağ: "Hükümet olarak adaletin zamanında tecellisi için yapılması gereken pek çok düzenlemeyi bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz" "AK Parti hükümetleriyle gökten para yağmadığı gibi biz petrol de bulmadık.

06.05.2016 16:21

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

İstiklal Marşı

Adalet Bakanı Bozdağ'ın açıklamaları

Temel atma töreni

İnşaat sahasından detay - Adalet Bakanı Bozdağ:

"Hükümet olarak adaletin zamanında tecellisi için yapılması gereken pek çok düzenlemeyi bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz"

"AK Parti hükümetleriyle gökten para yağmadığı gibi biz petrol de bulmadık. Bir hükümet değişikliği oldu, Türkiye'nin her tarafı şantiyeye döndü. Halkımız ne der; 'At sahibine göre kişner'. Siz ata sahibini bindirdiniz, at şaha kalktı, Türkiye'de şaha kalktı."

"Avrupa Konseyi ülkelerinde 100 bin kişiye ortalama 20 hakim, 11 savcı düşmekte. Türkiye'de bu rakam 2002'de 100 bin kişiye 7,5 hakim ve 4,5 savcıydı. Bugün itibariyle 100 bin kişiye 13 hakim, 6,5 savcı düşmektedir. Önümüzdeki zamanda yapacağımız alımlarla 2023'e giderken Türkiye'yi Avrupa Konseyi ülkeleri ile aynı ortalamaya taşıyacak 100 bin kişiye 20 hakim ve aynı şekilde savcı düşmesini temin edecek kadroları oluşturacağız"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, adaletin zamanında tecellisi için pek çok düzenleme yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirterek, "AK Parti hükümetleriyle gökten para yağmadığı gibi biz petrol de bulmadık. Bir hükümet değişikliği oldu, Türkiye'nin her tarafı şantiyeye döndü. Halkımız ne der; 'At sahibine göre kişner'. Siz ata sahibini bindirdiniz, at şaha kalktı, Türkiye'de şaha kalktı." dedi.

Bozdağ, merkez Osmangazi ilçesi Altınova Mahallesi'nde inşa edilecek Bursa Adalet Kompleksi 1. Etap İstinaf Mahkemesi'nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, adalet hizmetlerini milletin arzu ettiği kalite ve standartta yerine getirilmesinin hükümetin temel politikası olduğunu söyledi.

Bundan yaklaşık 14 yıl önce merdiven altlarında, kahvehanelerde, evlerden bozma adliyelerde adalet hizmeti dağıtıldığını hatırlatan Bozdağ, "Adalet Bakanlığı olarak Türkiye'nin dört bir yanında yargı görevi yapan hakim, savcı ve avukatlarımız ile onların taptıkları vazifelerden istifade eden halkın adalet hizmetlerinden en iyi biçimde yararlanabilmesi için alt yapı ve üst yapı çalışmalarına büyük önem verdik." diye konuştu.

Türkiye'nin dört bir yanında "adalet" kelimesinin şanına yakışır mekanlarda, adalet saraylarında hizmet verdiklerini anlatan Bozdağ, şöyle devam etti:

"2003 yılı öncesine kadar Türkiye'de adliye binalarının kapalı alanı 569 bin 59 metrekare iken şu anda yapımı tamamlanmış, hizmete başlamış 221 yeni adalet sarayı ve projesi devam edenlerle beraber inşallah 6 milyon metrekareye ulaşacak. Şu anda bitmiş olanın rakamı 3 milyon 76 bin 218 metrekare. 14 yıl oldu, önümüzdeki bir yıl içinde biteceklerle 6 milyon olacak. Yaklaşık 12 kat artış var. Neredeyse bugün Bursa'da temelini attığımız etabın bitmesi ve diğer etapların tamamlanmasıyla oluşacak Bursa Adalet Kompleksi'nin içinde yer alacak binaların tamamı, Türkiye'de bizden önceki dönemde adalet hizmeti sunulan kapalı alanların yaklaşık üçte ikisine tekabül ediyor."

"Adliye personel sayısında yüzde 122 artış"

Türkiye'de hep geciken adaletten şikayet edildiğini dile getiren Bozdağ, geciken adalet üzerine şarkılar, türküler, filmler, haberler, deyimler ve atasözleri olduğuna dikkati çekti.

Bekir Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümet olarak adaletin zamanında tecellisi için yapılması gereken pek çok düzenlemeyi bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bir yandan hakim ve savcıların, yardımcı personelin sayılarını artırırken, teknik donanımla adliyelerimizi güçlendirirken, öte yandan da yargının üzerindeki iş yükünü azaltacak adımlar attık. Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarını hukukumuza kazandırdık ve kazandırmaya devam edeceğiz. 2002'de Türkiye'de 9 bin 349 hakim ve savcı bulunurken, bugün itibariyle 14 bin 661 hakim ve savcı bulunmaktadır. Yaklaşık yüzde 57 artış olmuştur bu süre içinde. Adaletin Etkinliği Komisyonu'nun raporuna göre, Avrupa Konseyi ülkelerinde 100 bin kişiye ortalama 20 hakim, 11 savcı düşmekte. Türkiye'de bu rakam 2002'de 100 bin kişiye 7,5 hakim ve 4,5 savcıydı. Bugün itibariyle 100 bin kişiye 13 hakim, 6,5 savcı düşmektedir. Önümüzdeki zamanda yapacağımız alımlarla 2023'e giderken Türkiye'yi Avrupa Konseyi ülkeleri ile aynı ortalamaya taşıyacak 100 bin kişiye 20 hakim ve aynı şekilde savcı düşmesini temin edecek kadroları oluşturacağız."

Adliyelerdeki yardımcı personel sıkıntısıyla ilgili de ciddi adımlar attıklarını hatırlatan Bozdağ, "Avukatlığım döneminde, duruşma günü isterken hakimler aralarında fazla zabit katibi olmadığı için 'Katibin izni var mı, sıkıntısı var mı' diye konuşurlar, onun boş gününe göre duruşmalar için gün tayin ederlerdi." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, 2002'de 26 bin yardımcı adliye personeli sayısının 59 bine çıkarıldığını, bu konuda yüzde 122 oranında artış sağladıklarını, bu artışın adliyelerde işlerin hızlı ve doğru yapılması bakımından son derece etkili ve önemli sonuçlar doğurduğunu aktardı.

"Türkiye'nin 81 ilinin 81'ine de Adli Tıp Kurumu"

Mahkeme sayılarında da ciddi artış yaşandığına dikkati çeken Adalet Bakanı Bozdağ, şu bilgileri verdi:

"2002'de adli yargıda 3 bin 581 olan mahkeme sayısı, bugün 6 bin 131'e ve idari yargıda 146 olan mahkeme sayısı 206'ya yükseltilmiştir. Son 14 yılda mahkeme sayılarındaki artış, adli yargıda yüzde 71, idari yargıda yüzde 41 oranında olmuştur. Bu, son derece büyük bir rakam, önemli bir gelişmedir. Suç ve suçlulukla mücadelede vatandaşların arzu ettikleri sonuçları elde etmede Adli Tıp Kurumu'nun son derece önemli bir görevi var. Adli Tıp Kurumu grup başkanlıklarının sayısını artırarak, öte yandan Türkiye'nin 81 ilinin 81'ine de Adli Tıp Kurumu ile ilgili şube müdürlüklerini açmak suretiyle ülkenin her yerinde bu alandaki ihtiyacın mümkün olduğu kadar yerinde sağlanmasını amaçladık. Bu alanı geliştirmeye, güçlendirmeye, daha etkili bir hale getirmeye devam edeceğiz."

Bozdağ, adaletten beklentiyi hızlandırmak için Ulusal Yargı Projesi'nin (UYAP) hayata geçirdiklerini, bu projenin dünyadaki pek çok çalışma içinde örnek gösterilebilecek bir proje olduğunu, şu anda 69 kurumla entegrasyonu bulunan UYAP'ı geliştirmek ve güçlendirmek için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

"Biz petrol de bulmadık"

Bütün çalışmaların iyi bir yönetim ile gerçekleştiğini vurgulayan Bozdağ, "AK Parti hükümetleriyle gökten para yağmadığı gibi biz petrol de bulmadık. Bir hükümet değişikliği oldu, Türkiye'nin her tarafı şantiyeye döndü. Halkımız ne der; 'At sahibine göre kişner'. Siz ata sahibini bindirdiniz, at şaha kalktı, Türkiye'de şaha kalktı." ifadesini kullandı.

Bursa Adalet Kompleksi'ne spor tesisleri ve yüzme havuzu da yapılacağını ifade eden Bozdağ, bu anlamda kentteki adalet kompleksinin Türkiye'de bir ilk olacağını da sözlerine ekledi.

Daha sonra Bursa Adalet Kompleksi 1. Etap İstinaf Mahkemesi binasını yapacak müteahhit firma yetkililerini sahneye davet eden Bozdağ, 18 Kasım 2018'de bitirilmesi planlanan binanın 1 Eylül 2018'de bitirilmesi için yetkililerle anlaştı.

Adalet Bakanı Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile mahkeme binasının temelini butona basarak attı.

Bursa Adalet Kompleksi Temel Atma Töreni - Adalet Bakanı Bozdağ
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bursa Adalet Kompleksi Temel Atma Töreni - Adalet Bakanı Bozdağ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement