Burundi hükümeti, güvenlik güçlerinin mesleki yeterliliğinin altını çizerek ülkede uluslararası bir gücün bulunmadığını bildirdi.
Hükümetin yaptığı yazılı açıklamada, ülkede uluslararası bir gücün görev yapmadığı ve yapmayacağı belirtilerek "Güvenlik güçleri profesyonel olmasaydı Burundi'de durum daha kötü olabilirdi" denildi.
BM İnsan Hakları Konseyi önceki gün, Burundi'deki şiddet olaylarını aydınlatmak üzere misyon görevlendirme projesi oluşturduğunu duyurmuştu. Projenin uygulamaya geçip geçmeyeceğinin yarın belli olması bekleniyor.
Afrika Birliği İnsan Hakları Komisyonunun geçen hafta hazırladığı raporda, ülkede insan haklarını hiçe sayan çok sayıda şiddet olayının yaşandığına işaret edilmişti.
Silahlı kişilerce cuma günü üç askeri birliğe yapılan saldırı ve sonrasındaki çatışmalarda 79'u ayrılıkçı, 8'i asker toplam 87 kişi hayatını kaybetmişti.
ABD ve Kanada makamları olayın ardından, Burundi'deki vatandaşlarına, artan şiddet olaylarından dolayı ülkeyi terk etmeleri çağrısı yapmıştı.
Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde görüş beyan etmişti.
Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Ardından 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.
Yetkililer, olayların patlak verdiği nisan ayından bu yana yaklaşık 400 kişinin öldüğünü açıklamıştı.
Son Dakika › Güncel › Burundi'deki Olaylar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?