Genco Gülan'ın projesi; 'Büyük Kavuşma', Boğaziçi Üniversite'sindeki Washburn Hall'da
Kavramsal sanatçı Genco Gülan'ın 'Büyük Kavuşma' isimli mekâna özgü yerleştirmesi 5 Mayıs- 20 Haziran 2014 tarihleri arasında, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki İktisadi ve İdari Bilimler Binası Washburn Hall'da sergilenecek. Sanatçı, lisans derecesini tamamladığı binaya 23 sene sonra farklı bir proje ile dönüyor; tarihi binanın ikiz kulelerini içeriden kravatlar ile birbirine bağlıyor. Seyirci katılımına açık projede Gülan seyircileri kravatlarını getirip yerleştirmeye eklemeye davet ediyor.
Sanatçı Genco Gülan'ın kullanılmış kravatlarla gerçekleştirdiği mekana özgü yerleştirmeler serisi (site specific installation) bu kez Boğaziçi Üniversitesi'nde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi diğer adıyla Washburn Hall'da yer alacak. Bulunduğu mekana ve konuma göre değişen/dönüşen proje bu kez bir müzede değil, akademik bir kurumun içerisinde gösterilecek. Gülan'ın 'Büyük Kavuşma' (The Great Conjugation) isimli yerleştirmesi önümüzdeki Mayıs ve Haziran ayları boyunca Washburn Hall'da…
Gülan yerleştirmesinde yaklaşık 1000 adet kravat kullandı, kravatlar birbirlerine bağlanarak onlarca metrelik bir hat oluşturacak ve beş katlı binanın tüm katlarını dolaşacak. Kravatlar 1906 yılında inşa edilmiş tarihi binanın ikiz kulelerini içerden birbirine bağlayacak. Seyirci katılımına açık projede Gülan seyircileri kravatlarını getirip yerleştirmeye eklemeye davet ediyor.
Gülan'ın yapıtı betimleyici değil; tek bir tarif içermiyor. Fakat hem kullanılan nesneler, hem de bulundukları mekan ve zamanla ilişki içinde bir dizi anlamlar içeriyor. Gülan'ın yapmaya çalıştığı tüm bu çağrışımları kullanarak yeni anlamsal ilişkiler örmek, yeni çağrışımlar çağırmak. Bunu yaparken de bir çeşit 'oyun kurucu' işlevi görmek ve nerdeyse resmin dışında durmak… Yöntem Nicolas Bourriaud'un ilişkisel estetik kavramına atıfta bulunsa da ortaya çıkan yumuşak heykel, çağdaşlarına göre daha plastik ve politik.
Projede kullanılan farklı renk, desen ve marka kravatlar farklı ülkelerde üretilmişler. Geçtiğimiz sene yüzlerce bireysel bağışçıdan toplanan parçalar hem yurtiçi hem de yurtdışındaki bağışçılardan geldiler. Kimisi ipek, kimisi naylon kimisi de yün kravatlar da bu vesile ile tek parça haline geliyorlar, birbirlerine kavuşuyorlar. Kravatlar 2013 yılında Yunanistan Selanik Devlet Çağdaş Sanat Müzesi, Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde sergilenmiş ve büyük beğeni toplamışlardı.
İstanbul'daki ilk gösterim ise inşa edilmekte olan bir gökdelene vinç yardımıyla bağlanmak suretiyle olmuş, kravatlar yerden yukarı 160 metre yükselmişlerdi.
2011 yılında Avrupa Sanat Ödülleri'nde finalist seçilen Genco Gülan, 1987-1991 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okurken İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasında da dersler almış ve 1991 yılında ilk kişisel sergisini yine bu binadaki Beyaz Salon'da yapmıştı. Gülan halen aynı üniversitede ders vermekte. 'Büyük Kavuşma' projesi Prof Dr. Ayşe Gül Toker ve fakülte sekreteri Hatıra Şenkon'un katkıları ile gerçekleşiyor.
Son Dakika › Güncel › 'Büyük Kavuşma', Boğaziçi Üniversite'sindeki Washburn Hall'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?