İzmir'de, "Harita Mühendisliği'nde Modern Eğilimler ve Sektörel Yansımaları" Çalıştayı tamamlandı.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin ortaklaşa düzenlediği Harita Mühendisliği'nde Modern Eğilimler ve Sektörel Yansımaları Çalıştayı tamamlandı.
Çalıştayı, Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Muğla Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Levent Özmüş, HKMO İzmir Şube Başkanı Mustafa Kubilay Yıldırım, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci izledi.
Çalıştay'da bir konuşma yapan Rektör Prof.Dr. Galip Akhan, adını 17. yüzyıl Türk ilim dünyasının önemli simalarından batıda özellikle haritacılık alanındaki çalışmalarıyla tanınan Katip Çelebi'den alan İKÇÜ olarak çalıştaya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
"İZMİR VE ÇEVRESİNDE HARİTA MÜHENDİSLİĞİ YOKTU"
Harita Mühendisliğinin geleceğin en gözde mühendisliklerinden biri olduğunu, ancak İzmir ve civar illerde Harita Mühendisliği Bölümünün bulunmadığını dikkate alarak İKÇÜ bünyesinde bu bölümü açtıklarını ifade eden Rektör Prof.Dr. Akhan, "Bu sebeple, gerek bölgemizin gerek ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda üniversitemizde Harita Mühendisliği Bölümünü kurmaya karar verdik. Bu süreçte, harita mühendisliğinin uydu ve bilişim sistemleri gibi ileri teknolojileri en üst seviyede kullanan mühendislik dallarından biri olduğunu gördük" dedi.
"KENT PLANLAMASINDA ROLÜ BÜYÜK"
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, kendisinin inşaat mühendisi olduğunu hatırlatarak harita mühendisliğinin oldukça önemli bir misyona sahip olduğunu belirterek "Harita mühendisliği, ülkemizin kalkınmasındaki tüm yatırımların ve kent planlama çalışmalarının ilk mertebesinde boy göstermektedir. Mühendislik alanlarının hepsi oldukça önemli bir misyonu yerine getirmektedir. Değerli fikirlerin paylaşılacağı bu Çalıştay'ın başarılar getirmesini diliyorum" diye konuştu.
"İZMİR'İN EN AZ YÜZDE KIRKININ DÖNÜŞMESİ GEREKİYOR"
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da, Türkiye'nin üçüncü büyük kentinde en temel mühendisliklerden birisi olan Harita Mühendisliği olmayışının büyük eksiklik olduğunu vurgulayarak bu eksikliğin İKÇÜ'nün kuruluşuyla giderildiğini kaydetti. Ülkemizdeki büyük kentlerin en büyük sorununun çarpık kentleşmenin oluşturduğu dokunun ortadan kaldırılması olduğunu anlatan Selvitopu, sözlerine şöyle devam etti: "Tartışılan bir diğer konu da kentsel dönüşüm. İzmir kentinin en az yüzde kırkının dönüşmesi gerekiyor. Bu kadar büyük bir oranda yapılacak çalışmaların sağlıklı bir şekilde oluşturulabilmesi üniversitelerimizde yapılacak bilimsel çalışmalarla mümkün olacak. Bu tür toplantıların geleceğe dönük temel alt yapılarının oluşturulmasında büyük katkısı olacağına inanıyorum."
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Mustafa Kubilay Yıldırım da, İKÇÜ bünyesinde açılan Harita Mühendisliği Bölümünün bölgenin bu konudaki eksikliğini de giderdiğini ifade ederek "İngilizce eğitim vermesi özelliği ile de Türkiye'de bir ilki teşkil eden İKÇÜ Harita Mühendisliği Bölümü ülkemizin sayılı fakülteleri arasındaki yerini alacağını ümit ediyorum" dedi.
TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Levent Özmüş de, mesleklerinin bilimsel ve teknolojik gelişmeleri üst düzeyde yaşadığını belirterek bunun bilimsel çalışmalar açısından da yeni ufuklar açtığını söyledi.
İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç.Dr. Mehmet Çete ise, harita mühendisliğinin teknolojik araçları en üst seviyede kullanan mühendislik dallarından biri olduğuna vurgu yaptı. - İZMİR
Son Dakika › Güncel › Büyük Kentlerin En Büyük Sorunu Çarpık Kentleşme' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?