Eskişehir'de cam sanatı ile uğraşan 44 yaşındaki Şeniz Erden, atık şişeleri bin 200 derecelik ateşte eritip şekillendirerek adeta bir sanat eseri haline getiriyor.
Şeniz Erden, yaklaşık 20 yıl boyunca yaptığı ve asıl mesleği olan diş protez teknikerliğinden emekli olduktan sonra, cam işleme sanatına başladı. Odunpazarı Evleri bölgesinde kendisine atölye açıp, yaklaşık 5 senedir cam ile uğraşan ve cam şişelerin atılıp ziyan olmasına gönlü el vermeyen Erden, şişeleri bin 200 derecelik ateşte ısıtarak verdiği şekillerle onları birer dekoratif eşya haline getiriyor. Erden, atık içki ve soda şişelerinin ağız kısmını eriterek, onlara kelebek, kuğu ve mumluk gibi şekiller veriyor. Atık şişelere verdiği şekillerin yanı sıra, farklı cam işleriyle de el becerisini konuşturan Erden, bu işi yapmaktan ve insanlara öğretmekten çok büyük mutluluk duyduğunu söylüyor.
"ATIK ŞİŞELERDEN GERİ DÖNÜŞÜM SAĞLAMAK İÇİN UĞRAŞIYORUM"
İş yerini kapatıp devrettikten sonra, can sıkıntısıyla 'nasıl bir şey yapabilirim' telaşına düşen Erden, belediye kurslarına giderek bu işe merak sardığını söyledi. Erden, "Kursların içinde de en çok cam sanatlarını sevdim ve devam etmek isteyip kendi imkanlarımla farklı dersler alarak ilerledim. Eşim farklı bir bölümünü yapıyor. O, daha çok fırında eritme ile uğraşıyor. Ben takı üzerinde ve atık şişelerden geri dönüşüm sağlamak için uğraşıyorum" dedi.
"FABRİKASYON ŞİŞELERİN HEPSİ AYNI ŞEKİLDE ERİMİYOR"
Cam ustası Şeniz Erden, fabrikasyon şişelerin hepsinin aynı şekilde erimediğini, bu yüzden de işlerinin bir hayli zor olduğuna değinerek, "Üzerine de çok fazla cam ilave edemediğimiz için ürünlerde çok çeşitler ortaya çıkartamıyoruz, ama süs olsun, eğlence olsun, insanların evlerinde farklı ürünler bulunsun diye bir şeyler yapıyoruz. Ürünlere 10 ile 20 dakika arasında istediğimiz şekli veriyoruz. En çok ördek, çiçek, eritilmiş olanlardan ise tabak tercih ediyorlar. İstendiği takdirde hazır olan ürünü değil, müşterinin istediği şeyi onların gözü önünde yaparak da veriyoruz" şeklinde konuştu.
"BU İŞİ HEM YAPARKEN, HEM DE İNSANLARA ÖĞRETİRKEN ÇOK BÜYÜK ZEVK ALIYORUM"
Cam işleriyle uğraşmaktan çok büyük zevk aldığını ve bu sanatı insanlara öğretmekten büyük mutluluk duyduğunu aktaran Erden şöyle devam etti:
"Özellikle insanlar beğendikçe daha çok hoşuma gidiyor. Öğretirken de çok büyük zevk alıyorum. İnsanlara burada en çok nazar boncuğu denettirebiliyoruz. Şişe biraz zor tabi ki ama müşterilerin cam ile tanışmalarını sağlıyoruz. Sadece şişe yapmıyorum. Bu şişeler daha çok ev dekorasyonu için kullanılan ürünler. Onun haricinde bayanlara yönelik takılar, erkeklere yönelik tespih, kol düğmeleri gibi ürünler çalışıyoruz."
Şeniz Erden ayrıca, kendisinin cam üzerine birçok dekorasyon ve kişisel ürünleri yaptığını da sözlerine ekledi. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Can Sıkıntısı ile Başlayan Cam Ustalığı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?