Birleşik Krallık Galler Prensi Charles, Çanakkale Savaşları'nda tarafların sergilediği insanlık ve kahramanlığı hatırlarken, bugünün dünyasında yaşanan çatışmaları ve hoşgörüsüzlüğü yenmek için çaba sarf etmenin herkesin görevi olduğunu dile getirdi.
İngiltere kraliyet tahtının varisi Prens Charles, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı dolayısıyla düzenlenen anma törenlerinde yaptığı konuşmada yüzyıl önce Gelibolu Yarımadası'nda cesurca savaşan yürekli insanlar için düzenlenen törende konuşmanın büyük bir ayrıcalık olduğunu dile getirdi.
Gelibolu'daki savaşa pek çok millet ve ülkeden insanların katıldığına işaret eden Prens Charles, tarafların, kaçamayacağı zorluklar tarafından bir araya getirildiğini dile getirdi. Konuşmasında, Çanakkale Savaşı sırasında, modern savaşın yıkıcı gücünün yanı sıra hastalıkların ve doğal şartların getirdiği yıkımdan bahseden Charles, "Her iki tarafta da dünyanın değişik bölgelerindeki şehirlerinden köylerinden ve çiftliklerinden ailelerini arkada bırakarak gelmiş ve savaşın vahşetini göğüslemiş, pek çok örnekte olduğu gibi bir daha sevdiklerini görememiş olanların sergilediği kahramanlığı ve insanlığı hatırlamamız gerekiyor" diye konuştu.
Mayıs 1915'te iki tarafın da cenazelerini gömmeleri için bir günlük ateşkes yapıldığını hatırlatan Charles, savaşa katılmış İngiliz ve Avustralyalıların anılarından bölümler okudu.
Prens Charles, Gelibolu'daki savaşın, sadece savaşçıların pek çok farkı ülkeden gelmesiyle değil sonuçlarının küresel oluşuyla da 1. Dünya Savaşı'nın gerçek manada bir dünya savaşı olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi.
"Eski imparatorlukları yıktı, yeni çatlaklar meydana getirdiği gibi ortak çabalarda bazı ülkeleri bir araya getirdi ve Anzak örneğinde olduğu gibi ulusal kimlikleri pekiştirdi" diyen Charles, Gelibolu savaşının Avustralya ve Yeni Zelanda'nın ulus olma onuruna da katkıda bulunduğunu belirtti.
"Belki de bugün hatırlamamız gereken, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana geçen 70 yılda dünyanın pek çok bölgesi daha önce görülmemiş bir barış ve istikrar yaşadı aynı zamanda pek çok ülkede de çatışmalarının en şiddetlisiyle ayrıştı" ifadesini kullanan Prens Charles, iki dünya savaşının getirdiği fedakarlıklara rağmen en barbarca şiddete başvurma niyetiyle de birleşen hoşgörüsüzlüğün kalıcı bir ayrışma ve çatışma kaynağı olmaya devam ettiğini dile getirdi.
Prens Charles, "Söylemem gerekir ki bu hoşgörüsüzlüğü yenecek yollar bulmak hem birey hem de toplum liderleri ve uluslar olarak hepimizin ortak görevi" diye konuştu.
Galler Prensi Charles, sözlerini, savaşta hayatını kaybedenlerin fedakarlıklarından onur duyduklarını dile getirerek noktaladı.
Son Dakika › Güncel › Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?