Çanakkale Mucizeler Savaşıdır - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Mucizeler Savaşıdır

Çanakkale Mucizeler Savaşıdır

Erdoğan şehitler şehrinde konuştu

15.03.2015 15:22

Çanakkale'de Türk askerinin kahramanlığı ve fedakarlığını anlatmanın mümkün olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Esasen Çanakkale, inançla teknolojinin bir savaşıydı ve bu savaştan galip çıkan inanç oldu. Çanakkale Savaşı'nı sadece bir savaş sananlar yanılıyor. Çanakkale bir mucizeler savaşıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çanakkale'de 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla, Sağlık Bakanlığı'nca düzenlenen "Zaferin Ab-ı Hayat Neferleri" programı ve toplu açılış törenlerine katıldı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Şu anda bulunduğumuz toprakların kıymetin iyi bilmeliyiz. Burası, altında yatan yüzbinlerce şehidi düşünmeden üzerinden geçilip gidilen topraklar değildir. 100 yıl önce burada yazılan destanı, Çanakkale lafzının gerisindeki manayı çok iyi anlamalıyız. Çanakkale imanın, inancın, fedakarlığın, bağımsızlığın ve bin yıllık medeniyet değerlerimizin ete kemiğe büründüğü, şaha kalktığı bir yerdir.

BİR DİRİLİŞ HİKAYESİ

Çanakkale, çelik ve barutun, teknoloji ve cemiyetin, iman, azim, keyfiyet karşısında diz çöküşünün sembolüdür. Tarihte eşine çok az rastlanan bu büyük destan vatanın, milletin bekası için gözlerini kırpmadan canların feda etmeyi göze alan yüzbinlerce kahramanın eseridir. Çanakkale muharebeleri yalnızca askeri bir başarı değil, aynı zamanda 200 yıldır sürekli tahkir edilen, küçümsenen bir milletin küllerinden tekrar dirilişinin hikayesidir.

İNANÇ GALİP ÇIKTI

Çanakkale Savaşları boyunca Arıburnu'nda, Seddülbahir'de, Kumkale'de, Kirte'de, Kerevizdere'de, Zığındere'de, Anafartalar'da yapılan çarpışmalarda Türk askerlerinin gösterdiği kahramanlığı ve fedakarlığı anlatabilmek mümkün değil. Esasen Çanakkale, inançla teknolojinin bir savaşıydı ve bu savaştan galip çıkan inanç oldu. Çanakkale Savaşı'nı sadece savaşlardan bir savaş sananlar fena halde yanılıyorlar. Çanakkale işte böyle bir mucizeler savaşıdır.

250 BİNDEN 3 MİLYONA

12 yılda şehitlikleri ele aldık, ihya ettik, abideleri restore ettik, bölgeyi ziyaretçiler için cazip bir alan haline dönüştürdük. Şehitlikleri 12 yıl önce 250 bin kişi ziyaret ederken bugün 3 milyona yükseldi. Tarih bilinci, medeniyet bilinci budur. Tarihini bilmeyenden, geleceğini bilmeyi beklemeyin.

100. YIL ÇOK FARKLI OLACAK

Dünyadan devlet başkanları geliyor, hükümet başkanları geliyor, bakanlar geliyor. Onlarla beraber inşallah bu törenleri 24 Nisan'da burada ayrıca yapacağız. Bu yıl Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümü olduğu için kutlamaları daha farklı, daha kapsamlı yürütüyoruz. Yeni Zelanda'dan, Avustralya'dan başbakanlar katılacaklar. Değişik yerlerden devlet başkanları katılacaklar. 24 Nisan'da yapacağımız tören de gerçekten uluslararası etkinliğe sahip bir buluşma olacak. Şu andaki teyitler onu gösteriyor ki bakanlarla beraber 50'yi bulacak.

BURAYI ZİYARET EDİN

Bazı çevreler kimi zaman 'Bize ne Suriye'den, Irak'tan, Libya'dan, Filistin'den, Afganistan'dan, Somali'den" diyor. Bu sözü sarf edenlere, Çanakkale'deki, kabristanları görün diyorum.

Böyle devam edemeyiz

Tüm dünyayla birlikte Türkiye'nin de kritik bir dönemeçten geçtiğini belirten Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde ya 2023 hedeflerimize ulaşarak dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden biri haline geleceğiz ya da bir kez daha 1970'lerin, 90'ların kaos ortamına geri döneceğiz. Mevcut sistemin bundan sonrası için yeterli olmadığı, olamayacağı ortada. Artık bu kantar, bu yükü tartamıyor. Öyleyse ülkemizin ve milletimizin hedefleri, ihtiyaçları doğrultusunda yeni bir değişim süreci başlatmamız lazım. İşte biz buna yeni Türkiye diyoruz" dedi. Yeni Türkiye için yeni anayasaya ve başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu anlatan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye, darbe dönemi anayasası ile daha fazla yoluna devam edemez. Türkiye, kendisine artık dar gelen, her yeri dökülen mevcut sistemle yoluna daha fazla devam edemez. Bizim milletimizin tarihine kültürüne, hissiyatına, taleplerine, vizyonuna uygun yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Yeni anayasa ile birlikte başkanlık sistemini de gündemimize almak durumundayız. Bunun hazırlığını yapmak durumundayız. Bu değişim, kaçınılmaz. Yeni Türkiye'nin inşaası, kaçınılmaz. Yeni anayasa, kaçınılmaz. Başkanlık sistemi, inşallah kaçınılmaz. Bunların hepsi de olacak."

Esed ve DEAŞ masa

Kime ve neye hizmet ettiği belli olmayan bir örgütün güya İslam dini adına en kanlı cinayetleri ve vahşi katliamları gerçekleştirmekten imtina etmediğini ifade eden Erdoğan, her gün kadim mirasın en nadide eserlerinin, kitaplarının, kütüphanelerinin, türbelerinin ve bu örgüt tarafından yakılan camileriyle tarihinin yok edildiğini dile getirdi. Aynı şekilde Suriye'de eli kanlı bir diktatörün, kimyasal silahlarla, varil bombalarıyla, konvansiyonel silahlarla, işkence ve zulümle iktidarını uzatmanın çabasında olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Esed ve DEAŞ terör örgütü, aynı sakat anlayışın iki farklı tezahürüdür. Bunlar aynı üst aklın kullandığı maşanın iki ucudur aslında" dedi.

Şehitlere dua

Çanakkale Valiliği önündeki toplu açılış töreninin ardından havalimanından helikopter ile Gelibolu Yarımadası'na geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Şehitler Abidesi'ni ziyaret etti. Erdoğan, burada şehit mezarlarına karanfil bırakıp, dua etti.

Kaynak: AHaber.com

Son Dakika Güncel Çanakkale Mucizeler Savaşıdır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement