Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Troya antik kentine ait tarihi eserlerin ABD'den iadesiyle ilgili verdiği müjdeli haber Çanakkalelileri sevindirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Troya antik kentinden çıkarılarak yurt dışına götürüldüğü belirlenen antik çağa ait 24 parça altın takının, ABD'deki Penn Müzesi ile iş birliği kapsamında Türkiye'ye iade edildiğini açıklamıştı. Eserlerin geçici olarak Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileneceği öğrenildi.
Konuyla ilgili İHA muhabirine bilgi veren AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, dünyanın birçok müzesinde sergilenen Troya yerleşkesine ait eserlerin Türkiye'ye getirilmesi için bölgeye yeni bir müze yapılacağını söyledi.
Truva ören yerine yapılacak müzenin projelerinin hazırlandığını ve Kültür ve Turizm Bakanlığına iletildiğini anlatan Daniş, "Kültür ve Turizm Bakanımız zamanında malumunuz Anadolu topraklarından çıkarılarak dünyanın değişik müzelerinde sergilenen birçok eseri Türkiye'ye geri kazandırdı. Böyle bir süreç başladı. Ertuğrul Günay'a ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Çanakkale olarak beklentimiz ise şudur. Troya'dan çıkarılan eserlerin hemen hemen yüzde 90'ı dünyanın birçok müzesinde sergileniyor. Biz aslında zaman içinde bu eserleri geri istediğimizi ifade etsek de sonra dönüp baktığımızda bir müzemizin olmayışı bunların iadesi konusunda bir engeldi. Artık bu engel de ortadan kalkıyor. Yeni bir süreç başlıyor. Bakanımızın iradesini çok iyi biliyorum. Troya eserlerinin de büyük bir kısmının müzenin hayata geçiyor olmasıyla birlikte Türkiye'ye geri kazandırılacağını ümit ediyorum. Dünya arkeoloji ortak aklı bu konuda hareket etti. Troya'nın da önemli bir lobisi var. Çanakkaleliler olarak da biraz daha inisiyatif alıp Sayın Bakanımızın ortaya koyduğu bu anlayışla sonuç alabileceğimizi düşünüyorum" dedi.
Danış, konuşmaların ardından bölgede incelemelerde bulundu.
Çanakkaleliler ise Bakan Günay'a teşekkürlerini ifade ederken, yurt dışındaki diğer parçaların da ait olduğu yere kavuşacağına inandıklarını kaydetti. - ÇANAKKALE
Son Dakika › Güncel › Çanakkaleliler İade Edilen Troya Eserleri İçin Sevinçli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?