Çanakkaleliler İçme Suları İçin Meydanda - Son Dakika
Güncel

Çanakkaleliler İçme Suları İçin Meydanda

Çanakkaleliler İçme Suları İçin Meydanda

Çanakkale çevresinde maden arama çalışmaları ve işletme hazırlıkları devam ederken, çevreciler içme sularının kirlendiğini söyleyerek protesto gösterisi yaptı.

05.05.2012 18:06

Çanakkale çevresinde maden arama çalışmaları ve işletme hazırlıkları devam ederken, çevreciler içme sularının kirlendiğini söyleyerek protesto gösterisi yaptı.

Çanakkale Çevre Platformu ve Kent Konseyi Çevre Meclisi üyeleri, içme sularına sahip çıkmak için Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Çevrecilere, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ile CHP İl Başkanı Hamza Karagöz de destek verdi. Kazdağları bölgesinde yürütülen altın arama ve işletme çalışmalarını protesto eden çevreciler, 'Çanakkale Suyuna Sahip Çıkıyor', 'Atikhisar Atıkhisar Olmasın', 'Çekin Elinizi Kazdağından', 'Siyanürcü Şirket Memleketi Terk et' pankartları taşıdı.

Çevre Platformu ve Kent Konseyi Çevre Meclisi adına basın açıklamasını okuyan Filiz Ceylan Tekin, Çanakkale merkezine bağlı Kirazlı Köyü ve havzasında yürütülen sondaj çalışmalarının daha şimdiden bir çok köyün sularını kirlettiğini, yer altı su kaynaklarında hesap edilemez zararlara sebep olduğunu iddia etti. Tekin, "Çanakkale'nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı su toplama havzası içinde, siyanürlü altın üretimi yapmaya yeltenmek, temiz su kaynaklarımızı zehirleyecek, toprakta uyuyan ağır metalleri ortaya çıkartacaktır. Bu durumun yaratacağı etkiler nedeniyle düpedüz bir toplu cinayet söz konusudur" dedi.

Çanakkale'nin tüm akarsularının kaynağının Kazdağı ve yöresi olduğuna dikkati çeken Filiz Ceylan Tekin, "Dünyada en çok su harcayan ve yer altı yerüstü sularını kirleten sanayi faaliyeti madencilik faaliyetidir. Sondajlar aşamasında Ağıdağı ve Kirazlı yöresinde yüz binlerce ton suyumuz kullanılmış ve içme sularımız da içilemez hale gelmiştir. Bu bir ekmek, su ve yaşam hakkı mücadelesidir. Hiçbir kamu yararı bulunmayan yöremizdeki altın maden işletmeciliğini başlatmayınız ve yeni yasal düzenlemeler yaparak tüm arama ruhsatlarını iptal edip, sondajları durdurunuz" diye konuştu. - Çanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkaleliler İçme Suları İçin Meydanda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement