Çankaya Köşkü'nde 2012 - Son Dakika
Güncel

Çankaya Köşkü'nde 2012

Çankaya Köşkü\'nde 2012

Eda Ünlü Özen - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2012 yılında 25 mevkidaşını Çankaya Köşkü'nde konuk etti.

30.12.2012 12:03

Eda Ünlü Özen - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2012 yılında 25 mevkidaşını Çankaya Köşkü'nde konuk etti. Gül'ün bir araya geldiği isimler arasında, Hollanda Kraliçesi Beatrix, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan, Pakistan cumhurbaşkanları gibi daha önce de Türkiye'ye gelenler olduğu gibi ülkeleri adına ilk ziyaretleri gerçekleştirenler de yer aldı.

Kulağındaki rahatsızlık nedeniyle bir süre havayoluyla seyahat etmeyen ve yurt dışı programlarını iptal eden Gül'ün, bu yılki yurt dışı ziyaretleri arasında ABD'ye yaptığı uzun süre gündemde kaldı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Gül'ün 2012 yılındaki ilk konuğu, Kırgızistan'ın, 1 Aralık 2011'de Gül'ün de katıldığı törenle görevine başlayan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev oldu. Atambayev, görevi devralmasının ardından ilk yurt dışı resmi ziyaretini 12 Ocak'ta Türkiye'ye gerçekleştirdi. Ziyaret çerçevesinde, "Türkiye ve Kırgızistan İlişkilerinde Yeni Tarihi Aşamaya İlişkin 20. Yıl Dönümü Ortak Bildirisi" ve "Türkiye ile Kırgızistan Arasında 2012-2013 Yılları İş Birliği Planı" imzalandı. Atambayev, 30 Eylül'de de özel ziyaret çerçevesinde ikinci kez Türkiye'ye geldi.

Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, Gül'ün davetlisi olarak Şubat ayında Türkiye'yi ziyaret etti. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 55. yıl dönümüne denk gelen ziyaret çerçevesinde "Türkiye ile Kore Cumhuriyeti Arasında Stratejik İşbirliği Kurulmasına Dair Bildirge"ye imza atıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, 14 Şubat'ta Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus'u, 29 Şubat'ta da Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'u Çankaya Köşkü'nde ağırladı. Berdimuhamedov'a "Devlet Nişanı" verilen ziyaret bir ilke sahne oldu. Berdimuhamedov'u karşılama töreni, olumsuz hava koşulları nedeniyle Çankaya Köşkü'nün içinde yapıldı.

Berdimuhamedov, Ağustos ayında da Türkiye'ye özel bir ziyaret gerçekleştirdi. Gül ve Berdimuhammedov İstanbul ve İzmir'de incelemelerde bulundu.

-Ekvator'dan güllerle geldi-

Cumhurbaşkanı Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye gelen liderlerden birisi de Ekvator Cumhurbaşkanı Rafael Correa Delgado idi. Ekvator'dan Türkiye'ye gelen ilk cumhurbaşkanı olan Correa Delgado'nun ziyareti çeşitli alanlarda imzalanan işbirliği anlaşmalarının yanı sıra renkli anlarla da hafızalarda yer etti. Delgado'nun, gülleriyle ünlü ülkesinden Cumhurbaşkanı için getirdiği yüzlerce gül, akşam yemeğinde masanın ve salonun süslemesinde kullanıldı.

Ziyaretin en renkli anları ise akşam yemeği sırasında yaşandı. Köşk'teki akşam yemeğinde Ekvator Dışişleri, Ticaret ve Entegrasyon Bakanı Ricardo Patino ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun sahneye çıkarak seslendirdikleri şarkıya konuk Cumhurbaşkanı da oturduğu yerden eşlik etti.

-Kazakistan'dan "Altın Kartal" nişanı-

Hollanda Kraliçesi Beatrix, Türkiye ile Hollanda arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 400. yıl dönümü dolayısıyla 13-14 Haziran'da Türkiye'ye geldi. Resmi törenle karşılandığı Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile görüşen Kraliçe Beatrix, İstanbul'da da temaslarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün davetlisi olarak Temmuz ayında Türkiye'ye gelen Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi ve Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, ülkelerinden Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaretleri gerçekleştirdiler.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Ekim ayında iki ülke ilişkilerinin 20. yılı dolayısıyla gerçekleştirdiği ziyarette, Nazarbayev Gül'e ülkesinin en yüksek nişanı olan "Altın Kartal Nişanı"nı takdim etti.

Monako Prensi II. Albert, Brunei Darüsselam Sultanı Hasan El-Bulkiye Muiziddin Va'dulah, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso, Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Libya Genel Ulusal Kongre Başkanı ve Devlet Başkanı Muhammed Yusuf Mugrayyif, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustem Minnihanov da Cumhurbaşkanı Gül'ün daveti üzerine 2012 yılında Türkiye'ye gelen diğer liderler oldular.

Gül, Türkiye'yi ziyaret eden çok sırada hükümet başkanı, meclis başkanı ve bakanlarla da görüşmeler gerçekleştirdi.

-Abbas'ın, BM'deki oylamadan sonra ilk ziyareti Türkiye'ye-

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, biri 29 Şubat'ta çalışma ziyareti olmak üzere 2012'de Türkiye'ye iki kez geldi. Abbas'ın Aralık ayında gerçekleştirdiği ikinci ziyaret, Filistin'in BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsünü kazanmasının ardından yurt dışına yaptığı ilk resmi ziyaret olma özelliği taşıdı. Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında Cumhurbaşkanı Gül, BM'deki oylamaya dikkati çekerek, oylamadan en çok İsrail'in ders alması ve dünyada nasıl yalnız kaldığını görmesi gerektiğini belirtti.

Abbas da verilen destek dolayısıyla Türk halkına, devletine ve Gül'e teşekkür ederek, "İsrail'in, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'ni işgalinin sona erdirmesinin zamanı gelmiş, geçmiştir. Biz buradan, Türkiye'den elimizi barışa uzatıyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde, Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Süreci'nin yedinci toplantısı Aralık ayında Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirildi. Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Cumhurbaşkanı Gül'ü bir araya getiren "bağlılık" temalı zirvede, üç ülke arasında ulaştırma alanında işbirliğinin artırılması için atılabilecek adımlar ayrıntılı şekilde ele alındı.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİ) 20. kuruluş yılı dolayısıyla Haziran ayında İstanbul'da düzenlenen zirveye Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ile eş başkanlık yaptı.

Gül, zirve çerçevesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Çankaya Köşkü'nde bir araya geldiği isimler arasında Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Sleiman, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan, Belçika Veliaht Prensi Philippe ve Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzetbegoviç de yer aldı.

Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirilen 5. Dünya Su Forumu çerçevesinde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile ikili görüşme gerçekleştiren Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile Aralık ayında Ankara'da bir araya geldi.

Gül, İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw'a, İngiltere ve Türkiye arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmasını sağlaması dolayısıyla verilmesi kararlaştırılan "Cumhuriyet Nişanı"nı Tarabya Köşkü'nde düzenlenen törenle verdi.

Köşk'ün yoğun ziyaretçi trafiği, Cumhurbaşkanlığı fotoğraf servisi tarafından Cumhurbaşkanı Gül ve konuklarının Büyük Şeref Kapısı önündeki karelerinden oluşan bir kolaj çalışmasıyla da arşivdeki yerini aldı.

-Yurt dışı ziyaretler-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2012 yılında 6 ülkeye giderek temaslarda bulundu.

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı ve Abu Dabi Emiri Şeyh Halife bin Zayed El Nahyan'ın davetlisi olarak Ocak ayında Abu Dabi ve Dubai'de temaslarda bulunan Gül, Türkiye'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne 15 yıl aradan sonra devlet başkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirmiş oldu.

Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki'nin davetlisi olarak Mart ayında başkent Tunus'a giden Gül, 14 Ocak Yasemin Devrimi'nden sonra ülkeye giden ilk yabancı cumhurbaşkanı olarak kayıtlara geçti.

Hollanda Kraliçesi Beatrix'in 27 Şubat-2 Mart 2007 tarihlerinde Türkiye'ye yaptığı ziyaretin iadesi niteliğini taşıyan devlet ziyareti ise Nisan ayında gerçekleşti. Ziyaret çerçevesinde Kraliçe Beatrix, Cumhurbaşkanı Gül'e Hollanda'nın en yüksek nişanı olan "Hollanda Aslanı Büyük Şövalye Nişanı", eşi Hayrünnisa Gül'e de "Hollanda Kraliyet Büyük Nişanı" verdi. Cumhurbaşkanı Gül de Kraliçe Beatrix'e "Devlet Nişanı" tevdi etti.

Gül'ün 2012 yılında en çok gündemde kalan yurt dışı seyahati ise NATO Zirvesi dolayısıyla ABD'ye yaptığı ziyaret oldu. Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile 18-27 Mayıs tarihlerinde gittiği ABD'de, NATO Chicago Zirvesi'ne katıldı ve San Francisco'da çeşitli temaslarda bulundu.

Zirve çerçevesinde ABD Başkanı Barack Obama'nın da aralarında olduğu liderlerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, San Francisco'da Stanford Üniversitesi'nde konuşma yaptı ve Apple, Google, Facebook, Twitter'ın merkezlerini ziyaret etti.

Mekke'deki 4. Olağanüstü İslam Zirvesi'ne katılmak üzere Ağustos ayında Suudi Arabistan'a resmi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, 2012'deki son yurt dışı ziyaretini de Kırgızistan'a yaptı. Türk Konseyi Zirvesi'ne katılmak ve resmi temaslarda bulunmak üzere Bişkek'e giden Gül, kulağındaki rahatsızlığın nüksetmesi nedeniyle seyahatini planlanandan önce bitirerek Türkiye'ye döndü.

Gül, kulak rahatsızlığı nedeniyle 23 Ağustos'ta Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 10 gün süreyle tedavi gördü. Doktorların, kulak rahatsızlığının nüksetmemesi için uçak seyahati yapmaması tavsiyesinde bulundukları Gül, Aralık ayı sonuna kadar seyahatlerinde havayolunu kullanmadı. Gül'ün planlanan yurt dışı ziyaretleri de iptal edildi.

-Hediye yerine fidan dikildi, burs verildi-

Cumhurbaşkanı Gül, 2012 yılında yurt içi ziyaretlerini de sürdürdü. Yılın bir kısmında İstanbul'da Tarabya Köşkü'nde olan Gül, 14 ile gitti. Cumhurbaşkanı sıfatıyla Türkiye'nin 81 ilini ziyaret etmek istediğini ifade eden Gül'ün ziyaret etmediği 19 il kaldı.

Bolu, Düzce, Aksaray, Niğde, Kocaeli, Çanakkale, Şanlıurfa, Adıyaman, Ağrı, Iğdır, İzmir, Kayseri, Çankırı ve Kastamonu'ya gerçekleştirdiği ziyaretlerde, yerel yöneticilerle bir araya gelen ve kentlerin sorunları, yürütülen projeler hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteleri ve tarihi mekanları ziyaret etti. Halkın sevgi gösterileriyle karşılandığı Çankırı ve Kastamonu'yu uzun yıllar sonra ziyaret etmenin kendisine verdiği mutluluğu sık sık dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "Kış 2012" tatbikatını izlemek için Şubat ayında Kars'a gitti. "Başkomutan" sıfatıyla ilk kez bir tatbikata katılan Gül, Mehmetçik çadır kentini de ziyaret etti.

2012'de Gül'ün yurt içi ziyaretleriyle ilgili yeni bir uygulama hayata geçirildi. Gül'ün kendisine hediye sunulması yerine kente fidan dikilmesini ya da öğrencilere burs verilmesini istemesi üzerine, yerel yönetimler ziyaretler anısına binlerce fidan diktiler ve bir çok öğrenciye burs sağlandı.

-2012'de Cumhurbaşkanı'na sordular-

Cumhurbaşkanlığı, 2012 yılının ilk günü başlatılan "Cumhurbaşkanına Sorun" uygulamasıyla bir ilki gerçekleştirerek Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından herkesin, istediği soruyu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sorabilmesine imkan sağladı.

Gül'e halkın aracısız soru sorması için hayata geçirilen uygulama çerçevesinde halktan gelen sorular oylandı ve en çok oy alan 10 sorunun sahipleri Çankaya Köşkü'nde Gül ile bir araya geldi. Yıl içerisinde iki kez gerçekleştirilen uygulamanın üçüncüsünün de soruları belirlendi.

Cumhurbaşkanlığının internet sitesine de 2012 yılında yeni bölümler eklendi. Fotoğraf ve video galerilerinin yanı sıra ziyaretler veya zirvelerin ardından Gül'ün temaslarının bütün olarak yer aldığı özel bölümler oluşturuldu.

"Günün Fotoğrafı" uygulamasıyla da internet sitesinde, Cumhurbaşkanı Gül'ün seçtiği fotoğraflar yayınlanmaya başlandı. Cumhurbaşkanlığı fotoğrafçılarının Gül'ün programları veya Cumhurbaşkanlığı yerleşkelerindeki çeşitli anlara ilişkin fotoğrafları arasında, Gül'ün Çankaya Köşkü'nün bahçesinde kartopu yaparken görüldüğü kare hafızalarda yer etti.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da 2,5 milyondan fazla takipçiyle en çok izlenen liderler arasında olan ve sosyal medyayı etkin olarak kullanan Gül, 2012 yılında fotoğraf paylaşım sitesi "Flickr"da da "cbabdullahgul" kullanıcı adıyla yeni bir hesap açtı.

Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sahilde çıplak ayaklı yürüyüşü sırasında sohbet ettiği balıkçı olarak tanıdığı Gabonlu Ayao Nyavor, Gül'den istediği tekne motoruna kavuştu. Cumhurbaşkanı Gül'ün geçen yıl Gabon'a yaptığı ziyaret sırasında sahilde yürüyüş yaparken tanıştığı balıkçı Nyavor'a söz verilen tekne motoru Türkiye'nin Libreville Büyükelçisi Ahmet Rıza Demirer tarafından törenle teslim edildi.

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement