Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, HSYK ve internet düzenlemesine ilişkin son dönemde yaşanan tartışmaların, "Avrupa kriterleri" üzerinden değil, aksine iktidar ne yapsa yanlıştır anlayışıyla yürütüldüğünü söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, AB Bakanlığı'nda Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Dursun Güleryüz ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti.
Görüşme öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Türkiye'de gittiği her şehirde yerel medyanın oldukça dinamik olduğunu gördüğünü belirterek, halkın doğru ve faydalı bilgileri doğrudan kendi bölgesindeki radyo ve televizyonlardan almasının önemine işaret etti.
Çavuşoğlu, HSYK ve internet düzenlemesinin AB sürecine etkisine ilişkin bir soru üzerine, AB müzakere sürecinde her iki tarafın da kendi düşüncelerini çeşitli şekillerde aktarabileceğini belirterek, "Mektuplar aracılığıyla Türkiye'ye ültimatom veriliyormuş gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor. Bu doğru değildir" diye konuştu.
Toplumun internet düzenlemesiyle ilgili hassasiyetlerini giderecek biçimde yasanın çerçevesinin yeniden belirleneceğini söyleyen Çavuşoğlu, toplumdan gelen tereddütlerin giderilmesini görev bildiklerini, bunun iktidar olarak her türlü diyaloğa açık olduklarının bir göstergesi olduğunu ifade etti.
ABD'nin tutumunu da eleştiren Çavuşoğlu, "Biz de merak ederdik acaba Wikileaks'te hangi belgeler var ama Amerika onu durdurdu, yasakladı biliyorsunuz. İnternet ve diğer konulardaki engellemelerle ilgili herhalde bize en son tavsiyede bulunacak ülkelerden birisi de müttefikimiz ABD'dir" dedi.
HSYK düzenlemesi
Çavuşoğlu, HSYK düzenlemesine ilişkin olarak, AB üyesi ülkelerdeki somut örnekler ile Türkiye'de çıkmış HSYK yasasının içeriğine bakıldığında, "şu ülkenin daha geridesiniz" denilemediğini, Türkiye'de son dönemde yapılan reformların da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.
Hükümet olarak iyi niyetlerini gösterdiklerini, HSYK yasa tasarısını askıya aldıklarını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, buna rağmen muhalefetin bunu anlayamadığını söyledi. Çavuşoğlu, HSYK ve internet düzenlemesine ilişkin son dönemde yaşanan tartışmaların "Avrupa kriterleri" üzerinden değil, aksine iktidar ne yapsa yanlıştır anlayışıyla yürütüldüğü eleştirisini getirdi.
Şu anda blok liste seçiminden kaynaklanan bir "HSYK hegemonyasının" bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, bu hegemonyanın da tüm yargı bağımsızlığını sekteye uğrattığının altını çizdi. Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Bu yargının bağımsızlığı ve erkler ayrımı açısından kabul edilebilir bir durum değildir. Öncelikle bunun giderilmesi gerekiyor. Adalet Bakanının yetkileriyle ilgili bir hassasiyet varsa AB ülkeleriyle karşılaştırılsın ama "sizin bakanınız kötüdür, bizim bakanımız iyidir" yaklaşımı olursa bunu da kabul etmeyeceğimizi görüşmelerimizde, açıklamalarımızda ve mektuplarımızda Avrupalı dostlarımıza çok açık, net biçimde ilettik."
RATEM'in faaliyetleri
RATEM Başkanı Güleryüz ise yaptığı açıklamada, AB sürecinde meslektaşlarını bilgilendirerek etkin olmaya çalıştıklarını belirterek, sektörde meslek standartlarını oluşturmak amacıyla yürüttükleri bir AB projesi de olduğunu, bu kapsamda sertifika vermeye başladıklarını ifade etti.
"RATEM Akademi" çatısı altında eğitim faaliyetleri de yürüttüklerine değinen Güleryüz, radyo ve televizyonların resmi ilanlardan faydalanması konusunda da bir çalışma yürüttüklerini kaydetti. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Çavuşoğlu, Ratem Heyetini Kabul Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?