Çerkezlerden Soçi Kış Olimpiyatları'na Tepki - Son Dakika
Güncel

Çerkezlerden Soçi Kış Olimpiyatları'na Tepki

Çerkezlerden Soçi Kış Olimpiyatları\'na Tepki

Konya'da yaşayan 4 çerkez kadın, 22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın Soçi'de düzenlenmesine tepki göstermek amacıyla açlık grevi yapıyor.

22.02.2014 17:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kendilerini "Çerkez aktivist" olarak tanımlayan dört kadın, 22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın ana vatanları olan Soçi'de düzenlenmesine tepki göstermek amacıyla, Konya'da 2 gündür açlık grevi yapıyor.

Naje Ela Tarı, Konya Çerkez Derneği'nde grup adına yaptığı basın açıklamasında, Soçi 22. Kış Olimpiyatları'nın büyük bir "şölen" ile başladığını söyledi.

Olimpiyatların düzenlendiği bu toprakların binlerce yıl yaşadıkları yer olduğunu ve kendileri gibi Soçi (Soçe) diye anıldığını belirten Tarı, "Bu olimpiyatlar tarihe 'Putin'in Oyunları' olarak girecek, hep yolsuzluklarla, doğa ve çevre felaketiyle, insan haklarının ihlali, Çerkez halkının inkarı ile anılacak" dedi.

Olimpiyatların, Rusya Federasyonu'nun tarihi ile yüzleşme fırsatı sunduğunu savunan Tarı, "Bu olimpiyat, geçmişte onlarca halka yaşattığı acıları telafi etmenin ve bu halklarla barışıp birlikte daha güzel bir gelecek inşa etme fırsatı sunabilirdi. Bu süreçte Soçi gerçeğini, Soçi'de binlerce yıl herkesten önce ve herkesten çok yaşadığımızı, bu toprakların bizimle Soçi diye anıldığını elimizden geldiğince dünyaya anlatmaya çalıştık. Modern bir toplum olmak, devletleşmek, uluslaşmak için ilk adımları burada attığımızı, özgürlüğümüz için Rusya imparatorluğuna karşı kahramanca savaşan ve şehit düşen atalarımızın binlercesinin toplu mezarlarının hala burada bulunduğunu haykırdık" diye konuştu.

Çerkez halkının özgür yaşamaktan başka bir talebinin olmadığını dile getiren Tarı, yaklaşık 101 yıl süren bağımsızlık savaşı verdiğini aktardı. Savaş sonrası Çerkez halkının, dünyaya dağılarak ana vatanında bölük pörçük yaşamaya mahkum edilmesi sonucu yok olma sürecine girdiğine dikkati çeken Tarı, şunları kaydetti:

"Rusya Federasyonunu'na bunları anlatmaya çalıştık. Geçmişin acılarını telafi etmesini, bize yaşattığı acıları, soykırım ve sürgünü tanımasını, bugün hala diaspora da onlarca ülkede yaşayan binlerce milyonlarca Çerkeze ana vatanlarına dönüş hakkı vermesini istedik. 'Çerkez halkı bütün halklar gibi ve bütün halklarla birlikte özgür, eşit, barış ve huzur içinde birlikte yaşamak istiyor' dedik. Ama Rusya Federasyonu bu çığlığımızı duymadı. Böyle bir olimpiyat için ülkede çok daha uygun bölgeler varken Soçi'de ısrar etti. Bizden kalan bütün izleri yok etti. Hatta varlığımızı bile inkar etti. Buna yaşadığımız her yerde tepki gösterdik, protesto ettik, kınadık. Açlık grevimiz, Çerkez halkının bu haksızlığa göstermiş olduğu tepkinin parçasıdır. Başta Rusya Federasyonu'nun Türkiye'nin ve tüm dünyanın şunu bilmesini istiyoruz. Adalet yerini bulmadıkça ve Çerkez halkı ana vatanında gelecek kaygısı olmadan yaşamadıkça haykırmaya devam edeceğiz. Soçi Çerkezya'dır. Çerkezya Çerkezlerin vatanıdır."

Tarı, 21 Şubat'ta başladıkları grevin olimpiyatların son günü, yarın sona erdireceklerini belirterek, kendileri gibi iki Çerkez'in de Almanya'nın Berlin kentinde açlık grevi yaptığını sözlerine ekledi. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çerkezlerden Soçi Kış Olimpiyatları'na Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement