Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Paris'te Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 21. Taraflar Konferansı Üst Düzey Oturumda konuştu.
Paris'te gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Müzakerelerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı katıldı. Üst Düzey Oturumda konuşan Bakan Sarı, Paris'teki terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine, Fransa Hükümetine başsağlığı dileklerini iletti.
"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI ACİL ÖNLEMLERİN ALINMALI, İŞBİRLİĞİ GÜÇLENDİRİLMELİ"
Konferansın iklim değişikliğiyle mücadelede önemine dikkat çeken Fatma Güldemet Sarı, "İklim değişikliği günümüzde insanoğlunun karşı karşıya bulunduğu en önemli problemlerden biridir. iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin sınır ve gelişmişlik düzeyi tanımamaktadır.Küresel düzeyde acil önlemlerin alınması ve işbirliğinin güçlendirilmesi gerekmektedir" dedi.
"FİNANSMAN KONUSUNDA SORUMLULUĞU GELİŞMİŞ ÜLKELER ÜSTLENMELİ"
Türkiye'nin yeni anlaşmadan beklentisinin kapsayıcı, adil ve eşitlikçi olmasının yanı sıra günümüzün ve geleceğin sosyoekonomik gerçeklerini de göz önünde bulunduran bir anlaşma olması olduğunu ifade eden Bakan Sarı, finansmanın, gelişmiş ülkelerin üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Fatma Güldemet Sarı, Türkiye'nin hızla kalkınan bir ülke olarak emisyon azaltımında yüksek potansiyeline sahip olduğunu ve azaltım yapabilmek için Yeşil İklim Fonu da dahil olmak üzere iklim finansmanı mekanizmaları ve teknoloji desteklerinden yararlanmak istediğini kaydedetti.
"SERA GAZI EMİSYONLARINI 2030 YILINDA YÜZDE 21'E KADAR AZALTMAYI HEDEFLEDİKLİYORUZ"
Sera gazı emisyonlarını 2030 yılında yüzde 21'e kadar azaltmayı hedeflediklerini söyleyen Bakan Sarı, Türkiye'nin 2020 26. Taraflar Konferansı'na Türkiye'nin ev sahipliği yapmak istediğini ifade etti. Fatma Güldemet Sarı sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin Taraflar Konferansı kararları ile kabul edilen özel koşulları bağlamında gelişmekte olan bir ülke olarak yeni anlaşmada yer alması gerektiğini ısrarla vurgulamak isterim. Bununla birlikte Türkiye, En Az Gelişmiş Ülkeler ile Küçük Ada Devletlerinin özel durumunu tanımaktadır. Türkiye, bu ülkelere her zaman destek sağlamıştır ve sağlamaya da devam edecektir. Bu bağlamda Türkiye, 2016 yılı Mayıs ayında çok önemli organizasyonlara ev sahipliği yapacaktır. Birincisi, En Az Gelişmiş Ülkeler İstanbul Eylem Planı Gözden Geçirme Konferansı, ikincisi ise Birinci Dünya İnsani Zirvesidir. Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak küresel iklim değişikliği ile mücadele için 2030 yol haritamızı belirledik. Hedefimizin hızla gelişen bir ekonomi olarak sera gazı emisyonlarını 2030 yılında yüzde 21'e kadar azaltmak. Bu rakamın 2030 yılına kadar ülkemizin ekonomi alanında tüm sektörlerde gerçekleştireceği ve hedeflediği plan ve politikaların emisyon azaltımına yönelik etkisini ortaya koymaktadır. Hedefimizi, kaliteli altyapı projelerini hayata geçirerek, yeni ve temiz teknolojilerden yararlanıp yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla istifade ederek ve enerji verimliliğini sağlayarak gerçekleştireceğiz. Ekonomik olarak yılda ortalama yüzde 5 büyüyen ve enerji talebi her yıl %6 artan Türkiye'nin bu kadar iddialı bir hedef belirlemiş olmasının, iklim değişikliği ile mücadeleye vermiş olduğu önemi göstermektedir."
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı Paris'te İklim zirvesinde bugün mevkidaşları ile ikili görüşmeler gerçekleşirerek, Fransa Dışişleri Bakanı Lauret Fabius'un vereceği bir kokteyle katılacak. - Paris
Son Dakika › Güncel › Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı Paris'te - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?