Cizre 2 Şırnak Havaalanının Temeli Atıldı - Son Dakika
Güncel

Cizre 2 Şırnak Havaalanının Temeli Atıldı

Cizre 2 Şırnak Havaalanının Temeli Atıldı

Gabar Dağı Eteklerinde Sivil Havaalanı

18.07.2010 17:39

GABAR DAĞI ETEKLERİNDE SİVİL HAVAALANI

ŞIRNAK'ın Cizre İlçesi'ne bağlı Düzova Köyü'nde yapımına karar verilen Şırnak sivil havaalanının temeli, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile bölge milletvekillerinin katılımı ile atıldı. Bakan Eker, törende yaptığı konuşmada isim vermeden BDP'yi eleştirerek, kan ve gözyaşı üzerinden ucuz siyaset yaptıklarını belirterek, TRT Şeş'in Roj Tv'ye rakip olmaması için o kanadla program yapan sanatçıların tehdit edildiğini söyledi. Kürt destanı Mem u Zin hikayesinden bahseden Ulaştırma Bakanı Yıldırım ise, "O gün de kandan meddet ummanlar vardı, bugün de var" dedi.

Şırnak Havaalanı temel atma töreni için Cizre'ye Bağlı düzova Köyü'nde düzenlenen törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım Köy işleri Bakanı Mehdi Eker'le birlikte Şırnak Milletvekili Veli Seyda, Hakkari Milletvekilleri Rüstem Zeydan, Abdulmutallip Öztürk, Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, Cizre Kaymakamı Cihan Demirhan, TCK Genel Müdürü Cahit Turan, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdan, DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Cizre-İdil İlçeleri arasında bulunan Gabar dağı eteğindeki Düzova Köyü'ndeki temel atma töreninde konuşan Tarım ve Köy işleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de mevcut kanunların yapılacak olan düzenlemelerle bazen anayasaya takıldığını söyledi. Çocuklarla ilgili yapılacak düzenlemeye kanunla birlikte anayasanın engel teşkil ettiğini anlatan Eker, "Kadınlarla ilgili bir düzenleme yapacağız karşımıza anayasa çıkıyor. Türkiye'de bir takım demokratikleşme adımları atacağız karşımıza anayasa çıkyor. Diyoruz ki 12 Eylül Askeri darbe ürünü olan Anayasayı değiştirmemiz lazım. Terör ortamından beslenenler var. Türkiye'de kandan ve gözyaşından beslenenler var. Bunu kolay ve ucuz bir siyaset yolu olarak görenler var. Maalesef Türkiye'nin belirli etkin milliyetçilik üzerinden siyaset yapan bir takım partiler var bir tane de değil. Bunlar bu işin barış içinde çözülmesini istemiyorlar. Çünkü bu sorun devam ettikçe onlar daha kolay ve daha ucuz siyaset yapıyorlar. Ama biz AKP olarak bu sorunları demokrasi ve barış içerisinde çözmeye kararlıyız" dedi.

12 Eylül günü askeri darbe rejiminin 30'uncu yıl dönümünde sandığı milletin önüne koyacaklarını hatırlatan Eker, "Ama bazıları, 'biz bunu boykot edeceğiz' diyor. Neyi boykot ediyorsunuz. Siz askeri rejimin ortaya koyduğu problemlerden beslendiğiniz için bu problemlerin ortadan kalkacağı için mi bunu boykot ediyorsunuz. Özellikle bu bölge, bizim bunları çok iyi bilmemiz lazım. Bunları iyi tanımamız lazım ve bunlar bu bölgenin insanının demokratik haklarına kavuşmalarıyla ilgili bir alakaları yok. Önceden ne diyorlardı? Kürtler kimliklerine sahip çıkamıyorlar. Türkiye'de devlet müsaade etmiyor. İşte biz Kürtçe konuşamıyoruz, Kürtçe öğrenemiyoruz. TRT Şeş (TRT 6) 24 saat Kürtçe yayın yapmıyor mu? Yapıyor. Ancak ne seyrediliyor ne de seyredilmesine izin veriliyor. ve bu kanalda Kürtçe program yapan sanatçıları tehdit eden kim? Çünkü TRT Şeş'in Roj Tv'ye rakip çıkmasını istemiyorlar. Mesela bu Roj Tv'ye rakip çıkılsın istenmediği için TRT Şeş'te program yapan sanatçılara kardeşlerimize tehditler savuruyorlar, onlara saldırılar yapıyorlar ve onları engellemeye çalışıyorlar. Bundan anlıyoruz ki onların Kürtçe yayınla, Kürtçe konuşmakla, Kürtçe öğrenmekle bir alakaları yok. Aksine istiyorlar ki bu yasaklar devam etsin. Bu yasaklar devam ettikçe de istismar alanları oluşsun dönüpte size bakın devlet yasak ediyor izin vermiyor diyebilsin" diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da adını Hazreti Nuh'tan alan insanlık tarihi kadar köklü Şırnak'ı ülkedeki cennet köşesine benzeterek, "Bugün Şırnak Havaalanın temelini atmak üzere birlikteyiz. Alanıyla, terminaliyle, yaklaşık 80 Milyon TL. tutarındaki bu havaalanını inşallah iki yıla kalmadan Şırnak'ın, Şırnaklı hemşerilerimin hizmetine sunuyoruz. Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli modern bir havaalanı inşa ediyoruz. Şırnak'a bu yakışır. Göreve geldiğimiz 2003 yılından bu yana Şırnak'a modern bir havaalanı yapmak hep aklımızdaydı. İnsanımızı uçakla tanıştırmak,uçağa binmeyi imtiyaz olmaktan çıkarıp ihtiyaç haline getirmek en büyük hedeflerimizden biri oldu. 81 vilayetin tamamına havaalanı yapmak arzusundayız. Şimdi bana 'geç olmadı mı?' diyorlar. Ben de diyorum ki, biz geç kalmadık. 80 yıldır bu ülkeyi halka inmeden yönetenler geç kaldı. Halkı güdülecek sürü olarak görenler geç kaldı. Halkın dilinden, inancından, geleneklerinden, göreneklerinden habersiz olanlar, halka hizmeti değil eziyeti reva görenlerin devrini kapattık" dedi.

Cizre'nin, bu coğrafyanın dünya edebiyatına mal olmuş aşk efsanesinden bahseden Bakan Yıldırım, "Ahmedi Hani Hazretleri'nin Mem U Zin Hikayesi. O zamanlar Cizreli delikanlı Mem'in Zin ile yuva kurmasına karşı çıkanlar vardı, bugün de var. O zamanlar Cizre Beylerinin çevresinde halkı birbirine düşürmek için uğraşanlar, kandan medet umanlar, çatışmadan medet umanlar, kavgadan medet umanlar vardı, bu günde var. Bunların varlığı mazeretimiz olmaz. Her şeyin mazereti olur, bu ülke insanının topuğuna taş değmesinin, burnunun kanamasının mazereti olamaz. Akan kanın mazareti olamaz. Allah'ın izniyle, Cizre olarak, Şırnak olarak, Türkiye olarak hizmetse hizmet, demokrasiysee demokrasi, hukuksa hukuk, ne gerekiyorsa yapacağız ve bu ülkenin enerjisinin kör dövüşüne kurban gitmesine müsaade etmeyeceğiz. Kürdüyle, Türküyle, Arabıyla, Çerkeziyle, Acemiyle, Gürcüsüyle, Abazasıyla, Arnavuduyla bu ülkede yaşayan 72 milyon insanımızın bin yıllık kardeşlik hukukuna halel getirmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Şırnak'ın Cizre İlçesi'ne bağlı Düzova Köyü'nde temeli atılan Şırnak Havaalanının 2011 yılının Temmuz ayında pistinin biteceği ve 2012 yılının Mayıs ayında da hizmete açılacağı belirtildi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

Ramazan İMRAĞ/CİZRE (Şırnak), (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cizre 2 Şırnak Havaalanının Temeli Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement