Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde, doğumdan 4 ay sonra yapılan beşli karma aşı nedeniyle rahatızlanan bebekleri Erman Tan'ın (4) daha sonra gittikleri üç ayrı hastanedeki ihmaller nedeniyle iki taraflı felç (spastik dibleji) geçirip, vücut fonksiyonlarını yüzde 84'ü kaybettiğini ileri süren ailesi, sorumlular hakkında ceza ve 45 bin liralık tazminat davası açtı. İzmir Kamu Hastaneleri Birliği yetkilileri, Tan Ailesi'nin Sağlık Bakanlığı'na konuyla ilgili iki kez şikayetinin bulunduğunu belirtip, bakanlık müfettişlerinin soruşturmayı sürdürdüğünü bildirdi.
Üç çocukları bulunan Tan ailesi, 28 Nisan 2010 tarihinde 4 aylık oğulları Erman Tan'a doğum sonrası bebeklere rutin olarak yapılan beşli karma aşı yaptırmak için Bayramyeri 3 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'ne başvurdu. Aşı sonrası ishal ve kusma şikayeti üzerine minik Erman'ın ailesi, dört gün sonra Edremit Devlet Hastanesi'ne götürdü. Burada minik Erman'ı muayane eden doktorlar 'üşütme' teşhisi koyup, ishalini kesmek için iğne yaptıktan sonra, bir de şurup yazıp evine gönderdi.
ANNENİN 'İHMAL' İDDİASI
Hastaneden döndükten sonraki iki gün içinde bebeğinin ishal ve kusma şikayetinin sona erdiğini belirten Selma Tan (39) o günleri şöyle anlattı:
"Bu defa ayaklarında bir hissizlik ortaya çıktı. Tekrar Edremit Devlet Hastanesi'ne gittik. Bizi İzmir Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk ettiler. Burada, Erman'ın omuriliğinden sıvı alınıp, tedavisinin 16 gününde taburcu edildi. Bebeğimizin omur iliğinden sıvı alındığını bilmiyorduk. Taburcu olurken, bu müdaheleye izin verdiğimiz yönünde bir kağıt alınmış bizden. Bebeğimde bir düzelme görmeyince bu kez Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin Cerrahi Servisi'ne başvurduk. Burada bize doktorlar, 'Bu çocuğun acilen ameliyat olması gerekli. Omuriliğinden alınan sıvı iltihaba yol açmış. İltihap, tüm vücudu sarmak üzere' dediler. İşte o zaman biz işin vehametinin farkına vardık. Bebeğimiz hemen ameliyata alındı."
Oğlunun tedavisinde ihmaller zinciri olduğunu öne süren anne Tan, "Erman, ameliyat sonrası narkozdan çıkmadan normal servise indirildi. Kusma ve ishal şikayeti yeniden ortaya çıktı. Hemşireleri uyarmama rağmen herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Tepki göstermem üzerime bebeğime müdahale edilip, doğrudan yoğun bakıma alındı. 12 gün yoğun bakımda kaldı. Bir hafta daha yatarak tedavisine devam edildikten sona taburcu ettiler" diye konuştu.
YÜZDE 84 ENGELLİ RAPORU VERİLDİ
Doktorların, omuriliğinden sıvı alması sırasında meydana gelen iltihaplanmanın oğlunu sakat bıraktığını iddia eden baba Hüseyin Tan (39) da şunları söyledi:
"Edremit Devlet Hastanesi'nden verilen raporda, 'spastik dibleji' (İki taraflı felç) teşhisi konulup, 'tüm vücut fonksiyonlarının yüzde 84'ünü kaybetmiştir' deniyor. Bir aşıdan çocuğumuzun bu duruma geldiğini söyleyemem ama, aşı sonrası baş gösteren yakınmalar sırasında konulan ilgisiz teşhisler ve ihmaller zinciri sonucu çocuğumuz hayati fonksiyonlarından yoksun bırakılmıştır. Aşının yan etkisi olsa bile mutlaka bir tedavisi de vardır. İki ay içinde yaşadıklarımız, şimdi 4 yaşında olan oğlumuzu tamamen sakat bıraktı. Halen tadavisi sürüyor ama hiçbir zaman normal olamayacağını biliyoruz." 'TEDAVİ İÇİN YARDIM BEKLİYOR'
Oğullarını sakat kalmasından sorumlu tutukları tüm sağlık kuruluşları hakkında Edremit Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açtıklarını belirten baba Tan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu dava halen sürüyor. Sağlık Bakanlığı'na da daha önce iki kez şikayetçi oldum. Ayrıca Edremit Asliye Hukuk Mahkemesi'nde sorumlular hakkında toplam 45 bin liralık tazminat davası açtım. Çocuğumun tedavisi de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Servisi'nde bir yandan devam ediyor. 3 yıldan bu yana gitmediğim doktor, hastane kalmadı. İnşaatlarda çalışarak evimi geçindirmeye çalışıyorum. Ev kiramı ödemekte zorlanıyorum, imkanlarım bitti. Bakanlığın çocuğumla ilgilenmesini istiyorum. Çocuğum akşama kadar evde oturuyor. Arkadaşlarıyla oynayamıyor. Devletimizin bize yardım etmesini bekliyoruz. Elimdeki her şeyi çocuğumun sağlığı için harcadım. Evime bir ekmek bile alacak durumum kalmadı."
SORUŞTURMA SÜRÜYOR
İzmir Kamu Hastaneleri Birliği yetkilileri, Tan Ailesi'nin çocuklarının tedavisi sırasında gerekli ilgiyi göremedikleri ve yanlış teşhiş konularak tedavinin geciktirildiği ve kusurlu tedavi uygulandığı iddiasıyla Sağlık Bakanlığı'na iki kez şikayette bulunduğunu doğrulayıp, konuyla ilgili soruşturmanın bakanlık müfettişlerince sürdürüldüğünü belirtti. - Balıkesir
Son Dakika › Güncel › 'Çocuğumuzu Yanlış Tedavi Sakat Bıraktı' İddiası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?