Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, çocuk yaşta evliliklerin bir trajedi olduğunu belirterek, "İnsanlık haritasında bir vahşettir. Bu gelenek, ölmüş medeniyetlerde de devam eden medeniyetlerde de söz konusudur. Batı bu konuda kendini çok iyi örtüyor ve yükü doğu uygarlıklarına atıyor" dedi.
Şirin, 31. Vakıf Haftası kapsamında Çocuk Vakfı'nın Nişantaşı'ndaki merkezinde "Çocuk ve Vakıf" konulu söyleşiye katıldı.
Mustafa Ruhi Şirin, geçmişten bugüne vakıf kavramı, vakfın işlevleri, çocuklar ve vakıf ilişkisini değerlendirdi.
Şirin, 0-18 yaş arası her bireyin çocuk olduğuna işaret ederek, son araştırmalara ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, her 3 çocuktan birinin yoksul olduğunu söyledi.
Dünyada iktidarların, nimetleri çocuklara eşit olarak paylaştırmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Dünya nimetlerini eşit olarak paylaşmak için sosyal program hazırlanmıyor. Bölgeler ve kıtalar arası olduğu gibi, her ülkenin bölgeleri arasında ciddi eşitsizlikler var. Her çocuğun güzel bir dünyada yaşayabilmesi için, şefkat ve merhameti ön plana alan insanlar, vakıf şemsiyesi altında çalışmalar gerçekleştiriyor. Sosyal sorumluluk, yardımlaşma ve dayanışma duygularıyla gerçekleşen bu çalışmaların yeterince sonuç aldığını söyleyemeyiz. Çünkü vakıflar aracılığıyla sorunlarla büyüyen çok az çocuğa ulaşılabiliyor. Günümüzde açlık sınırında çocuklar yaşıyorsa, bizim aslında rahat bir şekilde ekmeğimizi yemememiz gerekir. Giyeceklerimizi dilediğimiz gibi çoğaltmamız gerekir. Dünyada, bir yandan mağduriyet, diğer yandan aşırı tüketim pompalanıyor."
Çocuk yaşta yapılan evlilikler
Çocuk yaşta yapılan evlilik konusuna da değinen Şirin, "Çocuk yaşta evlilikler bir trajedidir. İnsanlık haritasında bir vahşettir. Bu gelenek, ölmüş medeniyetlerde de devam eden medeniyetlerde de söz konusudur. Batı bu konuda kendini çok iyi örtüyor ve yükü doğu uygarlıklarına atıyor. Yani bir anlamda kendini çok iyi saklıyor. Oysa biliyoruz ki, bütün dünyada çocukların cinsel istismarı konusunda Uzak Doğu turları yapılıyor" diye konuştu.
Şirin, bazı durumlarda hekim raporuyla 16 ve 17 yaşında evlilikler gerçekleştiğini kaydederek, "En azından kemik yaşı ve biyolojik yaşı konusunda, bir heyetin karar vermesi gerekir. Bunun dışındaki tüm evliliklerin sapıklık olduğunu ve bunların hepsinin ahlaki ve cezai müeyyidesinin olduğunu düşünüyorum. Bütün küçük yaştaki evlilikler için bunu düşünüyorum. Çocuk 10,5 yaşında evlenmiş ve 11,5 yaşında bebeği doğmuş. Ne yapabiliriz? Bana kim hangi ahlaktan nasıl bahsedebilir? Hangi rızadan bahsedilir? Kaldı ki, İslam kültürü bunu men etmiş. Hristiyanlık, Musevilik ve Budizm başta olmak üzere beşeri dinlerde de men edilmiş. Buna rağmen, gerçekleşiyorsa insan olarak bunu onaylamak durumunda değiliz. Onaylayamayız" değerlendirmesinde bulundu.
Çocuk ve vakıf arasındaki temel ilişki
Şirin, Türkiye'de her 4 çocuktan birinin temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını vurgulayarak, "Tüm bu ihtiyaçları vakıflar mı sağlayacak? Hayır. Vakıflar sosyal hayatın içinde kurulabilir ve görevlerini yapabilir. Ama asıl sorumlu devlettir. Dünyaya gelen her çocuğun dünya nimetlerinden eşit olarak yararlanmasını sağlayacak olan devlettir" diye konuştu. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Çocuk Vakfı Başkanı Şirin Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?