Çok Geç Olmadan Kendinizi 21'inci Yüzyıla Göre Geliştirin - Son Dakika
Güncel

Çok Geç Olmadan Kendinizi 21'inci Yüzyıla Göre Geliştirin

Çok Geç Olmadan Kendinizi 21\'inci Yüzyıla Göre Geliştirin

Uzmanlara göre yaratıcılık, inisiyatif alma, üretkenlik,liderlik, hesap verebilirlik, kritik düşünme, küresel bilinç, iletişim, esneklik gibi 21'inci yüzyıl becerilerine sahip olmak, işverenler tarafından tercih edilmeyi kolaylaştırıyor.

02.05.2016 09:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uzmanlara göre yaratıcılık, inisiyatif alma, üretkenlik,liderlik, hesap verebilirlik, kritik düşünme, küresel bilinç, iletişim, esneklik gibi 21'inci yüzyıl becerilerine sahip olmak, işverenler tarafından tercih edilmeyi kolaylaştırıyor. MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut'un bu yetkinlikleri kazanmak isteyen gençlere ilk önerisi, lise veya üniversite derslerinden öğrendikleriyle yetinmemeleri. Öğrencilere yarı veya tam zamanlı olarak sivil toplum kuruluşlarında, şirketlerde çalışmasını, staj yapmasını tavsiye ediyor.21'inci yüzyıl becerilerine sahip nesillerin yetişmesi için eğitim kurumlarına da görev düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Erkut, yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor:

LİSEDEN İTİBAREN HER DAKİKA ÖNEMLİ

Dünya, 21'inci yüzyılın gerektirdiği yetkinlikler etrafında şekilleniyor. Teknoloji, iletişim, girişimcilik, yaratıcılık, liderlik, yurttaşlık gibi alanlarda kendilerini geliştirmeyenler yıldızı parlayan sektörlerde yer bulamıyor. Başarıyı ve mutluluğu yakalamaları zor oluyor. 21'inci yüzyılda dünyanın ihtiyaçları ne? İşveren neler istiyor? Bunların yanıtları için gençlerin sağlık, enerji gibi yükselen mesleklerde yetkinlik kazanması çok önemli. Bilgi teknolojileri, finansal okuryazarlık, iletişim becerileri bütün sektörlerin aradığı nitelikler.

Gençler özellikle liseden itibaren her dakikasını iyi değerlendirmeli, edindikleri bilgilerin yeterli olduğunu düşünmeden hareket etmeliler. Elde ettikleri becerileri içselleştirmeliler. Bunun için okullarında kulüp kurabilirler. Örneğin, kitap okuma kulübünde arkadaşlarıyla okudukları üzerine tartışmalar yapıp fikirlerini paylaşabilirler. Bilgisayar kulübü ile her bir üye diğerinden iyi olduğu konuda bilgi alıp, kendini geliştirebilir. Sivil toplum kuruluşlarına üye olup, projelerde yer alabilirler. Yaratıcılık yönlerini geliştirmek için yaz tatillerinde staj yapıp, çalışabilirler. Gönüllü faaliyetlerde bulunabilirler. Böylece iletişim yetkinliklerini de kazanırlar. En önemlisi ise bol bol kitap okumaları, liderlik okullarından faydalanmaları. Gençlerin kendi kendilerini tasarlayan birer mühendis olmaları gerekiyor. Bu sayede mutluluk ve başarıyı yakalayabilirler.

Kimlere, hangi sorumluluklar düşüyor?

21'inci yüzyıl becerilerine sahip nesillerin yetişmesi için eğitim kurumlarına düşen görev ve sorumluluklar ise şunlar:

Tüm seviyelerde bireyi merkeze alan aktif öğrenme pedagojisi kullanılmalı ve öğrenciler dinleyerek değil, düşünerek, konuşarak ve uygulayarak öğrenmeli.

Ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları, içeriğin yanında yetkinlik geliştirmeyi misyonlarının bir parçası olarak algılamalı.

Lise ve üniversite müfredatlarına temel yetkinlik geliştirme eğitimleri eklenmeli. Programlar, öğrencilerin yetkinliklerini deneyimleyip geliştirebilecekleri şekilde kurgulanmalı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu yetkinlik geliştirilmesi konusuna önem vermeli ve okulların öğrenim çıktıları arasında bu da yer almalı.

Eğitim kurumu çalışanları da gerekli becerilere sahip olmalı. Liselerdeki psikolojik danışman ve rehber öğretmenler, kariyer planlama ve mentorluk eğitimi almalı.

Ortaöğretimde öğrencileri üretime yönlendirebilmek için kodlama öğretilmeli ve her lise mezunu bir bilgisayar programlama dili bilerek mezun olmalı.

10'uncu sınıftan başlayarak lise ve üniversite öğrencileri, yazın bir kısmını staj yaparak değerlendirmeli. Bunun için devlet, özel sektör ve STK'lar destek vermeli. Üniversite son sınıf ders programları, yarı zamanlı çalışmayı teşvik edici şekilde planlanmalı.

Üniversite öğrencilerine hizmet verecek kapsamlı profesyonel gelişim ofisleri kurulmalı ve buralarda kariyere hazırlık testleri, özgeçmiş yazma, mülakata hazırlama, kariyer planı oluşturma, teklifler arasında seçim yapma, lisans üstü öğrenim tercihleri gibi konularda öğrencilere yol gösterebilecek profesyoneller istihdam edilmeli.

Geleceğin tema ve yetkinlikleri

Küresel bilinç

Finans, ekonomi, işletmecilik ve girişimcilik okuryazarlığı

Yaratıcılık ve inovasyon

Kritik düşünme ve problem çözme

Yurttaşlık okuryazarlığı

İletişim ve işbirliği

Esneklik ve uyum

İnisiyatif alma ve özyönlendirme

Çevre ve sağlık okuryazarlığı

Sosyal ve kültürlerarası yetkinlikler

Üretkenlik ve hesap verebilirlik

Bilgi, bilişim, iletişim teknolojileri ve medya okuryazarlığı

Liderlik ve sorumluluk

Bunları mutlaka yapın

Yurtiçinde, imkanınız varsa yurtdışında yaz ve müzakere kamplarına katılın.

Çok yönlülüğü destekleyecek hobilere, spora, müziğe, sanata yönelin. Bol kitap okuyun.

Farklı kurumlarda staj ve yarı zamanlı çalışma olanaklarını her fırsatta değerlendirin.

Sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak görev alın ve proje üretin.

Sınavlarda, okulda öğretilen bilgilerle yetinmeyin. Yetkinliklere odaklanın.

Liderlik okullarından, kurslardan faydalanın. Kulüplere üye olun. Yoksa da kendiniz kurun.

Seçmeli dersleri çağın ihtiyaçlarına göre belirleyin.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Çok Geç Olmadan Kendinizi 21'inci Yüzyıla Göre Geliştirin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement