ÖZGÜN TİRAN - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK tarafından hazırlanan "Türkiye Çölleşme Risk Haritası"na göre, Türkiye'nin yaklaşık yüzde 49'unun çölleşme riski grubunda yer aldığı, en risksiz bölgenin ise Karadeniz olarak tespit edildiği bildirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Çölleşme İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürü Kenan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılında başlayan "Türkiye Çölleşme Risk Haritası" çalışmalarının 2015 yılında tamamlandığını söyledi.
"Türkiye Çölleşme Risk Haritası"nın izlendiğini dile getiren Şahin, Türkiye'nin yaklaşık yüzde 49'unun risk grubunda yer aldığını vurguladı.
Şahin, 'Çölleşme izleme sistemi' kurarak da çölleşme risk durumunu i·zlemeye başladıklarını aktardı.
Sistem kapsamında ilk önce dünyadaki literatürleri tarayarak, kategorize ettiklerini anlatan Şahin, "Bunların içerisinden Türkiye'ye uyanları aldık. Türkiye kendisine özgü bir ülke ve uymayanlar vardı. Bunu da 10 üniversiteden alan uzmanı akademisyenle çalıştık. Türkiye'ye özgü 7 kriter ve 48 gösterge tespit ettik. Türkiye'nin çölleşme kriterler ve göstergeleri belli oldu. Bunların hangi durumda ne kadarı çölleşmeye etki ediyor bu bilinemediği için bir sınıfa ayırdık. Her gösterge ve kriter çölleşmeyi aynı etkiyi yapmıyor. O zaman buna bir ağırlıklandırma değeri atadık. Matematiksel bir formülle coğrafi bir model içerisine soktuğumuzda model bize risk haritası üretir duruma geldi. Bunun Ege'de Gediz havzasında doğrulama kalibrasyonunu yaptık. Burada gördük ki yüzde 90 güven aralığında yüzde 94 sonuç ürettiğini gördük. Aynı zamanda izleme sistemi de kurarak belirleyeceğimiz periyotlarda çölleşme risk durumunu izliyor olacağız. Aynı zamanda yüksek risk taşıyan alanlarda yönetim stratejisini geliştirebiliyor olacağız. Veriler güncellendikçe eksiklikler tamamlandıkça haritamız da revize edilip tamamlanıyor olacak." diye konuştu.
Çölleşme modelini tüm Türkiye'ye yayarak sürdüreceklerini aktaran Şahin, bu çalışmanın çok önemli olduğuna değindi.
"Türkiye topraklarının yüzde 49'u risk alanında"
Çölleşmenin önüne geçilebilmesi amacıyla birden fazla çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti:
"Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde Türkiye'de Konya gibi kurak bölgelerimiz ve mikro klima özelliği gösteren bölgelerimiz var. Çölleşmede Konya Karapınar, Iğdır Aralık, Urfa Ceylanpınar gibi lokal de olsa yüksek risk taşıyan yerlerimiz mevcut ancak en düşük risk alanına ise baktığımızda da yeşilin bol olduğu, yağışın ve nemin bol olduğu Karadeniz'dir.
Ülkemizin yüzde 49'u gibi bir alan çölleşme riski altında. Bütün kurum ve kuruluşlar yıllık planlar yapıyorlar ve faaliyette bulunuyorlar. Bu riskli alanları ortaya koyduğumuzda kurumlara şunu diyor olabileceğiz 'Siz planlamanızı yapın bu riskli alanları dikkate alarak planlamanızı yapın' arazide çölleşme bozulma riski taşıyorsa siz burayı daha çok bozacak faaliyette bulunamazsınız. Aksine iyileştirici faaliyette bulunmanız lazım. Çölleşmenin önüne geçmek için biz bu çalışmaları yapacağız. Proje tamamlandıktan sonra tüm Türkiye görmüş olacağız."
Son Dakika › Güncel › Çölleşme Riskinin En Düşük Olduğu Bölge 'Karadeniz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?