Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'ın " Türkiye, iç işlerimizi karışıyor" şeklindeki açıklamasını, "Türkiye'nin bu uyarılarını iç meseleleri kurcalama değil bir dostun duyduğu üzüntü, yaşadığı şok ve onların dikkatini çekip, onlara yardımcı olma şeklinde görmek gerekir. Biz onlara yardımcı olmak istiyoruz" sözleriyle değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin III. Zirvesi (Türk Konseyi) için bulunduğu Azerbaycan'ın Gebele kentinde, temaslarını izleyen Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Mısır Dışişleri Bakanlığının "Türkiye iç işlerimize karışıyor" şeklindeki açıklamasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine de Gül, bu konuların hiçbir ülkenin iç meselesi olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:
"Bugünkü dünyada bu anlayış böyledir. Eğer o şekilde bakılırsa çok yanlış yaparlar. İnsan hakları meseleleri, bu dünyada yaşayan herkes için de geçerlidir. Bu çağda, en gelişmiş Batı toplumu için de geçerlidir, demokrasinin hakim olmadığı ülkeler için de geçerlidir. İnsan hakları meseleleri artık iç mesele olmanın çok ötesine geçmiştir. Hele hele bu boyutta. Savaşlarda bu kadar kayıp olmamıştır. Türkiye'nin bu uyarılarını iç meseleleri kurcalama değil bir dostun duyduğu üzüntü, yaşadığı şok ve onların dikkatini çekip, onlara yardımcı olma şeklinde görmek gerekir. Biz onlara yardımcı olmak istiyoruz."
ABD Başkanı Barack Obama'nın sözleri ve BM'nin Mısır ile ilgili toplantısının sorulması üzerine Gül, "Söylediği fazla bir şey yok ki. BM'deki toplantıda da bir başkanlık açıklaması bile yok bildiğim kadarıyla. Onun için altını çize çize söylüyorum: Bizde çok klasik bir benzetme vardır, çocuğun annesi gibi davranacak ancak o ülkenin kendi vatandaşları, kendi liderleridir. Dostu ancak acısını duyar, bizim duyduğumuz gibi. Diğerleri de böyle durumu idare ederler" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'ın kendi liderliği ve Mısır'ın gerçek dostlarının bu kaostan ülkeyi çıkartacak desteği vermelerinin önemli olduğunu vurguladı.
-"Birinci elden bilgi için çağrıldı"
Gül, "Mısır yönetimiyle temas kurulabiliyor mu?" sorusu üzerine de Türkiye'nin açıklamalarını açık kanalları kullanarak yaptığını ve tavsiyelerini de bu yolla ilettiğini, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'nın da ilgili yerlere Türkiye'nin görüşlerini aktardığını belirtti.
İstişareler için Türkiye'ye çağırılan Botsalı'nın Mısır'a dönüp dönmeyeceğine ilişkin soruya gül, "İstişare için gelecek. Biraz daha yakından, birinci elden bilgilendirmesi için çağrıldı" yanıtı verdi.
Gül, Mısır askeri istihbarat birimlerinden izin alınmadıkça gazetecilerin bu ülkede çalışamayacağına ilişkin açıklamanın anımsatılmasıyla, daralma ve kapanma yaşandıkça yanlışların çoğalacağını, işin içinden çıkılmaz hale geleceğini ifade etti.
-"Türkiye'nin bunlardan kurtulmuş olması lazım"
Cumhurbaşkanı Gül, "CHP'lilerin "fişlendikleri" iddiasıyla Devlet Denetleme Kurulunu (DDK) harekete geçirme yönündeki çağrısının hatırlatılması, DDK'yı harekete geçirip geçirmeyeceğinin sorulması üzerine, Kurulun nelerle ilgili çalışacağına ilişkin düzenlemelerin belli olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, "Cumhurbaşkanı olarak bana sunulan istihbarat raporlarında böyle bir şey hiç görmedim, böyle bir şey olacağını da tahmin etmiyorum. Ancak illegal kuruluşlar ve illegal faaliyetler içinde olanları takip etmek devletin görevidir. Ama siyasi partiler, milletvekilleriyle ilgili bu tip şeylerin olacağını hiç tahmin etmiyorum. Dediğim gibi hiç böyle bir şey sezmedim de. Türkiye gibi hukukun ve demokrasinin geçerli olduğu bir ülkede, kuralları belli olan bir ülkede bunlar olmaz, olamaz da. Eskiden bunlar çok olurdu. Bunlar bizlere karşı çok yapılmıştır, hep biliriz. Allah korusun, şimdi
olursa dün öyle, bugün böyle, yarın da başka türlü olur, bunlardan Türkiye'nin kurtulmuş olması lazım. Tahmin ediyorum ki öyledir" değerlendirmesinde bulundu.
-"Gümrüklerde uygulama birliği sağlanacak"
Türk Konseyi Zirvesi'ne ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Gül, "ulaştırma" temasıyla toplanan Gebele Zirvesi'nin çalışmalarını başarıyla tamamlandığını söyledi.
Eski İpek Yolu'nu veya "Orta Koridor"u tekrar canlandırmak ve modern anlamda devreye sokmak için önemli çalışmalar yapıldığını söyleyen Gül, tarihe bakıldığında İpek Yolu'nun çok canlı olduğu dönemlerde, Türk dünyasının siyasi ve ekonomik etkinliğinin belirginleştiğinin açıkça görüleceğini dile getirdi.
Gül, "Dünyanın ekonomik ağırlığının Pasifiklere, Orta Asya ve Çin'e doğru kaydığı bir durumda, Orta Asya'yı birbirine ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayan tren, karayollarının yapılması Türk dünyasına da eskisi gibi çok büyük siyasi ve ekonomik ağırlık kazandıracak" dedi.
Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu Projesi'nin yakında tamamlanacağını, Kazakistan'ın Aktau ve Türkmenistan'ın Türkmenbaşı limanlarının da bu hatta bağlanacağını söyledi. Gümrüklerin standardizasyonuyla ilgili karar da aldıklarını bildiren Gül, Türk cumhuriyetleri arasındaki uygulama birliğinin böylece sağlanacağını belirtti.
Türk Konseyi'nin dördüncü zirvesinin Türkiye'de yapılacağını hatırlatan Gül, toplantı dolayısıyla yaptığı görüşmelerde de ikili ilişkilerin gözden geçirildiğini ifade etti.
Bu arada Cumhurbaşkanı Gül'e Gebele ziyareti sırasında eşlik eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, gazetecilerin sorusu üzerine, " İmralı'ya gittiği" iddialarını "Herhalde rüyamda gitmişimdir, alakası yok" sözleriyle yalanladı.
- Ankara
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?