Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Türkiye'nin önündeki sorunlar güçlü bir siyasi iradenin gerekliliğini her geçen gün daha açık şekilde gösteriyor. Bunu sağlayacak yol hangisiyse onun izlenmesini temenni ediyorum. Demokrasinin ve siyasetin en önemli özelliği işte bu tür durumlarda millet iradesine dayalı çözümü daima masada tutuyor olmaktır" dedi.
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen muhtarlar toplantısında yaptığı konuşmada, Çözüm Süreci'ni ülkenin bekasının tehdidi haline dönüştürmeye çalışanların mutlaka hüsrana uğrayacağını belirtti.
Türkiye'nin 1990'lara geri döndüğü iddialarını da kesinlikle reddettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "1990'ların Türkiye'sinde olanların birçoğu şu anda parlamentoda. Nasıl oluyor da 1990'ların Türkiye'sini konuşuyoruz. Nasıl şu anda parlamentoda bulunuyorlar? Bu itham her şeyden önce milletimize haksızlıktır" diye konuştu.
Türkiye'nin geçen 12 yılda demokrasi, hak ve özgürlükler ile kalkınma alanında elde ettiği kazanımlardan bir milim dahi geri gitmeyeceğini anlatan Erdoğan, tam tersine 2023 hedefleri doğrultusunda kararlı adımlarla yürümeye devam edileceğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, demokrasi ve hukuk içinde terörün de paralel yapıların da üstesinden gelebilecek imkana ve iradeye sahiptir, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" değerlendirmesinde bulundu.
7 Haziran'da yapılan seçimin hiçbir partinin tek başına iktidar olabilmesine veya hükümet kurabilmesine imkan tanımayan bir Meclis tablosunu ortaya koyduğunu anımsatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cumhurbaşkanı olarak ülkemizin böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmasını asla arzu etmezdim ama sonuç olarak karşımızdaki tablo budur. Tabii birileri zaman zaman çıkıyor, işte Sayın Başbakan bir koalisyon hükümeti kurmak istiyor ama Cumhurbaşkanı bunu engelliyor gibi böyle yalan yanlış, iftira kokan ifadeler kullanıyorlar. Tabii ben şu ifadeyi sürekli kullandım, kullanıyorum, sorunların çözümü için irade ortaya koyabilecek bir koalisyon hükümetinin oluşması konusunda ümidimizi biz muhafaza etmeye çalıştık, çalışıyoruz. Niye, çünkü bu ülke hükümetsiz kalamaz. Cumhurbaşkanı olarak şahsıma düşen görev nedir? Anayasa'da belirtilen süreci işletmektir. Ben şu anda bu süreci işletiyorum. Seçimde en çok oyu alan partinin genel başkanı da şu anda halihazırdaki Başbakanımızdır. Hükümeti kurma görevini de ben kendilerine verdim ve bu süreci başlattım. Sayın Başbakan şu anda hükümeti kurma görüşmelerini devam ettiriyor. Ama bu süreç içerisinde yine farklı farklı yaklaşımlar ortaya konuluyor. İşte 'anamuhalefetle iktidar birlikte koalisyon hükümeti kursunlar' diyenler var. 'Ondan sonra görüşelim' diyenler var. Bütün bunların hepsini görüyoruz."
Anayasa'da belirtilen süreci işlettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi bu Anayasa'da belirtilen süreç içinde Sayın Başbakan, 45 gün içerisinde, kendisinin de partisinin de inandıklarıyla mütenasip olabilecek bir ortak bulabilirse, ama bir tekrar seçim, ama farklı bir anlayışla bir ortaklık için adım atabilir. Ama o tabii kendi ilkeleri, kendi düşünceleriyle karşı düşüncenin örtüşmesi lazım. Herhalde örtüşmüyorsa, intihar edecek hali de yoktur. Bunu tabii bu şekilde görmek lazım" dedi.
"Bu duygu hiçbir maddi karşılıkla mukayese edilemez"
Anayasa'da belirtilen süre içinde koalisyon hükümetinin kurulmasını temenni ettiğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sürenin 45 gün olduğunu anımsatarak konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu mümkün olmadığı takdirde ya mevcut hükümetin azınlık hükümeti olarak devam etmek suretiyle bir erken seçime gitmesidir ki buna bir destek gerekiyor. Çünkü parlamentodan güvenoyu alması gerekiyor. Aksi takdirde sunulacak olan kabine parlamentoda güvenoyu almayabilir. O zaman da yeni bir görevlendirme süreci başlayacaktır. Tabii burada farklı alternatifler var. Yani Meclis'in kalkıp bir geçici seçim hükümeti kurma şekli, değişik şekilleri var bunların, tabii burada da parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin güçleri oranında, kurulacak geçici bir seçim hükümetinde temsil edilmesi, yer alması gerekiyor."
Bunun çeşitli fayda ve zararlarının olduğunu, bunun dengelemesinin iyi yapılması gerektiğini aktaran Erdoğan, şöyle dedi:
"Anayasa'da belirtildiği şekilde bir seçim hükümeti teşkili yoluyla seçimlerin tekrarı yoluna, bütün bunlar denendikten sonra ne yapılacaktır, gidilecektir. Türkiye'nin önündeki sorunlar güçlü bir siyasi iradenin gerekliliğini her geçen gün daha açık şekilde gösteriyor. Bunu sağlayacak yol hangisiyse onun izlenmesini temenni ediyorum. Demokrasinin ve siyasetin en önemli özelliği işte bu tür durumlarda millet iradesine dayalı çözümü daima masada tutuyor olmaktır."
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, koalisyon görüşmelerinin hayırlı bir şekilde sonuçlanmasına yönelik temennilerini de ifade etti.
Muhtar Bilgi Sistemi'ne ilişkin de bilgi veren Erdoğan, "Seçimle iş başına gelmiş bizler için en büyük mükafat derdine derman bulunmasına vesile olduğumuz vatandaşlarımızın gönüllerinden kopup gelen bir 'Allah razı olsun' sözüdür. Bu duygu hiçbir maddi karşılıkla mukayese edilemez" diye konuştu.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanlığında Muhtarlar Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?