Danimarka Meclisinin Açılışını İlk Kez Bir Kadın Başbakan Yaptı - Son Dakika
Güncel

Danimarka Meclisinin Açılışını İlk Kez Bir Kadın Başbakan Yaptı

Danimarka Meclisinin Açılışını İlk Kez Bir Kadın Başbakan Yaptı

Danimarka parlamentosu yeni yasama yılına, yeni hükümetle başladı.

05.10.2011 12:09

Danimarka parlamentosu yeni yasama yılına, yeni hükümetle başladı. Mecliste ilk kez bir kadın başbakan açılış konuşması yaptı. Kraliçe Margrethe, eşi Prens Henrik, Veliaht Prens Frederik ve eşi Prenses Mary, Prens Joachim ve eşi Maria'nın da hazır bulunduğu meclisin açılışında Liberal Partiden ilk kez milletvekili seçilen Fatma Yeliz Öktem ve Sosyalist Halk Parti Milletvekili Özlem Sara Çekiç de salondaki yerlerini aldılar. Özlem Sara Çekiç, salonda yeni kilise Bakanı Hint asıllı Manu Saren'i kutlarken, Fatma Öktem de, diğer milletvekilleriyle sohbet etti. Eski Sosyal Demokrat Milletvekili Yıldız Akdoğan açılışı dinleyici locasından izledi. Başbakan Helle Thörning Schmidt, hükümet programını okurken, yabancılar yasasında yapılacak değişiklikler üzerinde basa, basa durdu. Başbakan Schmidt, önceki hükümetin yabancılar yayasına getirdiği kısıtlamaları kaldıracaklarını söylerken, Rasmussen ve eski hükümet üyeleri gülüştüler. Başbakan Helle Thörning Schmidt Yeni hükümetle birlikte her şey değişecek. Tüm partilerle işbirliği yapmak istiyoruz. Önceki hükümetin aile birleşimine getirdiği engeller, puan sistemi kaldırılacak. Ülkemizde yaşayan göçmenlerin kendilerini bizden biri olarak görmeleri sağlanacak, yaşadıkları bölgelerde huzur içinde yaşamaları sağlanacak. Hükümet göçmenler politikasını güçlendirecek. İş dünyasını ihracatı güçlendireceğiz. AB ile işbirliğimizi devam ettirirken muafiyetlerimizi gözden geçireceğiz. İsrail'in güvenliği ve varlığının korunmasın destek verilirken, Filistin üzerindeki ambargonun kaldırılması ve Filistinlilerin huzur içinde yaşamalarına destek verilecek dedi.

Fatma Yeliz Öktem Başbakan Schmidt'in konuşmasını değerlendirirken Çok mutluyum ilk kez resmi açılışla milletvekili olarak göreve başladım. Başbakan'ın ekonomi konusunda konuşmaları bizim politikamızı devam ettirecek görülüyor. Hükümetin yabancılar yasası konusunda verdiği çok söz var. Başbakan çok vaat dolu konuşma yaptı ama bakalım vaatlerini gerçekleştirebilecekler mi Belli bazı yumuşatmaları yaparken yeni kısıtlamalar da getirebilirler. Biz muhalefet olarak gözümüzü hükümetin üzerinden ayırmayacağız dedi.

Özlem Sara Çekiç, Başbakan Schmidt'in konuşmasını çok beğendiğini belirterek Bizim 10 yıldır özlediğimiz bir konuşma oldu. Yapmak istediğimiz her şeyi tek tek anlattı. Biz biliyoruz ki bunlar lafta kalmayacak ve yerine getirilecek. İlk kez yabancılar Danimarka'da bir sorun olarak konuşulmayacak onun yerine aile birleşimi, oturma izni ve vatandaşlık konularında iyileşme olacak ve göçmenler kendilerini artık bu toplumun bir parçası olarak görmeye başlayacaklar dedi. Yıldız Akdoğan siyerci locasından açılışı izlerken içinin biraz burkulduğunu belirterek, Başbakan Schmidt'in konuşmalarını çok beğendiğini ve yeni hükümet döneminde göçmenlerin rahat edeceklerine inandığını söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Danimarka Meclisinin Açılışını İlk Kez Bir Kadın Başbakan Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement