Dede Korkut Hikayeleri Duvarda Canlandırılacak - Son Dakika
Güncel

Dede Korkut Hikayeleri Duvarda Canlandırılacak

Dede Korkut Hikayeleri Duvarda Canlandırılacak

Eskişehir'de Dede Korkut hikayeleri, çini üzerine çizilen minyatürlerle ve mermere oyulacak özetlerle nesilden nesile aktarılacak.

22.07.2014 11:48  Güncelleme: 11:54

Eskişehir'de hayata geçirilen anıt duvar projesi kapsamında Dede Korkut hikayeleri, çini üzerine çizilen minyatürlerle ve mermere oyulacak özetlerle nesilden nesile aktarılacak.

Projenin tasarımcısı Bekir Sıddık Soysal, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği kapsamında hazırladıklarını projeyle Türk kültürel genetiğinin ilk kodlarını veren Dede Korkut üzerine bir anıt oluşturduklarını kaydetti.

Dede Korkut Anıtı Projesi'nin ilgi gördüğü ifade eden Soysal, şöyle konuştu:

"Çalışmalarımız 15 Nisan'da başladı. Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nabi Avcı'nın istekleri üzerine anıtı, 2 Eylül'de bitirmek istiyoruz. Üç unsurdan oluşan anıtta, duvarın iki yüzünde yazı ve üzerinde minyatür bulunan çini bandı olacak. Duvar yüzeylerinde Dede Korkut'un 12 hikayesinin tasvirleri ve özetleri mermere oyulacak. Anıt duvarın üzerinde İznik çinisine işlenmiş Dede Korkut hikayeleri bulunacak. Şu anda çini üzerine yapılan 10 hikaye tamamlandı."

-Gece ışık sistemleriyle aydınlatılacak

Soysal, anıtta bir de sekizgen formda sebilin bulunduğunu bildirdi.

Türk yıldızının sekiz köşeli olduğunu anımsatan Soysal, şunları söyledi:

"Cennet'te sekiz kapı olduğundan sekiz unsurunu kullandık. Sebilin yedi yüzeyinin üçünde çeşme, diğer yüzeylerde 'su perdesi' diye anılan yüzey şelalesi olacak. Duvarın altında da 'selsebil' diye anılan su sistematiği olacak. Su oyunları da burada yer alacak. Anıt, gece ışık sistemleriyle aydınlatılacak. Sebilin çok güzel bir kubbesi olacak. Ok ucuna benzeyen bir çatı formatı oluşturduk. Kubbenin alemini de ok ucu şeklinde tasarladık. Anıtın bir belgeselini de hazırlayacağız. Bu anıtın mermerini Marmara Adası'ndan getirdik. Çünkü dünyada mermerleşme sürecini tamamlamış mermerlerden olduğu içini bunu tercih ettik."

Soysal, Dede Korkut hikayeleri üzerinden bir anıt oluşturduklarını hatırlatarak, bu hikayeleri gelecek nesillere aktaracaklarını vurguladı.

Dede Korkut hikayelerinin bir anıt şeklinde ortaya çıkmasının dünyada bir ilk olacağına değinen Soysal, "Anıtın uzunluğu 40 metre, genişliği 2 metre, yüksekliği 5 metre olacak. Dede Korkut'un maneviyatına uygun bir eser ortaya çıkacak. Bütün Türk dünyası bu eserler anılacak" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dede Korkut Hikayeleri Duvarda Canlandırılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement