Demirtaş: Başbakan Ateşle Oynuyor - Son Dakika
Güncel

Demirtaş: Başbakan Ateşle Oynuyor

Demirtaş: Başbakan Ateşle Oynuyor

Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın Öcalan'ın idamı ile ilgili sözlerini sert bir dille eleştirdi.

11.06.2011 14:10

BDP eski Genel Başkanı ve Hakkari Bağımsız Milletvekili adayı Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Öcalan'ın idamı ile ilgili sözlerini sert bir dille eleştirdi. Demirtaş, Başbakan'ın oy uğruna idam cezasını savunur hale geldiğini belirterek, "Milliyetçiliği, hatta ırkçılığı kaşıyabiliyor ve bunu 13 Haziran'dan itibaren yani seçim sonrasında yaratacağı etkileri hiç bir şekilde hesaba katmıyor. Şu nokta kesindir artık. Başbakanın bu siyaset anlayışıyla, bu ruh haliyle, bu yaklaşımıyla Türkiye'de temel hiç bir sorun çözülmeyecek" dedi.

Hakkari Bağımsız Milletvekili adayı Demirtaş, bugün de seçim çalışmalarını sürdürdü. Hakkari Valiliği'ne bağlı Hisaş Kilim fabrikasında çalışan 15 kişilik kadın grubu, Demirtaş'ı kaldığı otelde ziyaret ederek kilim hediye etti. Kadınlardan kilimi alan Demirtaş, daha sonra da BDP'li Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ve BDP İl Başkanı Orhan Koparan ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek gündemdeki konuları değerlendirdi. Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın oy uğruna Öcalan'ın idamını savunulur şekilde açıklama yapmasını sert bir dille eleştirdi. Demirtaş şöyle konuştu:

"Öyle bir noktaya geldi ki; Bu ülkenin Başbakanı kaldırılmış idam cezasını savunur hale geldi. Oy uğruna mıdır, değil midir? Bu ayrı bir konu. Ama ne uğruna olursa olsun bu söylemler Başbakanın içindekilerdir. İdam cezasını rahatlıkla savunabiliyor, oy uğruna. Milliyetçiliği, hatta ırkçılığı kaşıyabiliyor ve bunu 13 Haziran'dan itibaren yani seçim sonrasında yaratacağı etkileri hiç bir şekilde hesaba katmıyor. Şu nokta kesindir artık. Başbakanın bu siyaset anlayışıyla, bu ruh haliyle, bu yaklaşımıyla Türkiye'de temel hiç bir sorun çözülmeyecek. Dolayısıyla Başbakan eğer bu şekilde gitmeye devam ederse, kendi siyasi anlayışını, kişisel hırsını, öfkesini bütün Türkiye'ye bir kin şeklinde kusmaya devam ederse bunun hepimize faturası çok ağır olur. Başbakan ateşle oynuyor. Böyle bir anlayış, böylesine çirkin bir yaklaşım asla ve asla bu topluma yakışmıyor, bu toplum bunu hakketmiyor Kürdüyle, Türküyle. Böyle bir başbakanı hakketmiyor bu ülke. Her türlü yalan, iftira, hakaret, her türlü ayak oyunu, meydanlarda demokrasi havarisi kesilip halktan tehditle, şantajla oy almaya ve kapmaya çalışma girişimleri AKP döneminde doruğa çıktı. Bu seçimde özellikle Başbakan paniklediği için son derece çirkin bir tarz sürdürdü. 2011 seçimlerinin akıllarda kalan bence en önemli şey bir siyasetçinin bu kadar alçalabilmiş olmasıdır. "

Demirtaş, barış ve demokrasi için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını söyledi. Demirtaş, "Bu kadar rahat konuşabiliyorsa bu Başbakan samimi bir Müslüman değildir. Bu başbakanın başörtü sorunu çözme gibi bir niyeti yoktur. Sadece istismar etmiştir. Bu başbakanın askeri vesayetle hiç bir sorunu yoktur. Orduyla uzlaşmıştır. Hep birlikte iktidarın keyfini sürmektedir. Başbakanın Kürt sorunun çözmü gibi bir derdi yoktur. Gelinen aşamada Kürt sorununun daha yüzde 10'u çözülmezken, kendisinin bu sorunun yüzde 99'unu çözdüğünü iddia ediyor. Alevi yurttaşlarla ilgili hiç bur program ve projesi yoktur. Diğer azınlık ve gayrimüslimlerle ilgili Rum olayını hakaret olarak gördüğü için affederseniz birileri bize 'Rum ' diyor. Cümlesini kullanarak sanki Rum olmak büyük bir küfürmüş gibi o insanlara hakaret ediyor. Oysa bu ülkede Rum olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı var, Ermenisi var, Yahudisi var. Ama Başbakan ne diyor. Bu ülkede bizi birleştiren şey dindir diyor. Kendisi dini siyasetin başına, merkezine koymuş durumda. Bizi de ve diğer partileri de dini kullanmakla suçluyor" diye konuştu.

ÖCALAN'LA TARTIŞMAK İSTİYORSA BETON ÇUKURDAN ÇIKARTSIN

Demirtaş, 12 Haziran seçimlerinde hükümetin halkın taleplerini karşılayacak adımlar atılmaması durumunda bunun toplumsal patlamalara yol açacağını da belirtti. Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Başbakan bu patlamaların önünü açmıştır ve bunu durdurabilecek tek şey vardır. Özgürlükçü, demokratik bir anayasayı hep birlikte uzlaşı içerisinde yapabilmektir. İnsanların ölümünden bile başsağlığı dilemeyen bir Başbakan bu ülkeye fazla ve gereksizdir. Gereksiz bir Başbakana bu ülkenin halkı tarafından siyaseten cezalandırılmalıdır artık. Biz öyle kendisi gibi yüce divanla, idamla tehdit edecek değiliz. Siyaseten de cezalandırabilicek gücümüz vardır kendisini. Biz Emek -Demakrasi ve Özgürlük bloğu olarak bu kadar engellemeye rağmen çok güçlü bir seçim kampanyasını yürüttük ve 40'ın üzerinde milletvekili çıkarmayı hedefliyoruz. Böyle bir gücümüz ortaya çıkmıştır. Biz 40'ın üzerinde Mliletvekili çıkarırsak diğer partilerin de durumuna göre AKP artık tek başına anayasıyı yapmaya bir yana bırakın tek başına hükümet kuramayabilir. 276'yı bulamayabilir. Başbakanda bu panik başlamıştır. Bu yüzden bu kadar saldırıyor, bu kadar hakaret ediyor. Yani Öcalan'ın idamı durumundan medet umar hale gelmiştir. Aradan 11-12 yıl geçtikten sonra seçim aşamasında düşüşe geçtiğini görüyor ve 11 yıl sonra tekrar idamı gündeme getiriyor. Her seçim öncesi Başbakanın yaptığı bir şeydir bu. Öcalan'ın idamı üzerine tartışma yürütüyor. Ben kendisine şunu söylüyorum. Öcalan'ın kendisini beğenir yada beğenmez, düşüncelerini beğenir yada beğenmez. Ama eğer gerçekten de Öcalanla tartışmak istiyorsa onu 12 metre karelik beton bir çukurdan çıkartsın. Eşit koşullarda tartışsınlar. Eşit koşullarda siyaset yapsınlar. "

DİCLE İLE İLGİLİ TOP MECLİSDE

Gazetecilerin Diyarbakır Bağımsız Milletvekili adayı Hatip Dicle'nin cezası ile ilgili sorusuna ise Demirtaş, "Bizler parti olarak her gün, her yerde baskılarla karşılaşıyoruz. Hatip Dicle'nin seçime sayılı günler kala böylesine haksız ve hukuksuzlukla karşılaşması da bu baskıların bir örneğidir. Yani halkı çıldırtmak mı istiyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? Mliletvekilii adaylığını düşürmek istiyorlar . Yani bunu yapanlar neyi hesaplıyorlar. Bunu yapan bu ülkenin yüksek yargısıdır. Şimdi YSK meseleyi geçiştirdi. Sayın Hatip Dicle yarından itibaren seçilirse top meclistedir. Meclis de bu işi yasal düzenlemelerle çözmek zorundadır" dedi. - Hakkari

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Demirtaş: Başbakan Ateşle Oynuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement