Denizyolu Tahmin Sistemiyle Denizlerde Yolculuk Daha Güvenli - Son Dakika
Güncel

Denizyolu Tahmin Sistemiyle Denizlerde Yolculuk Daha Güvenli

Denizyolu Tahmin Sistemiyle Denizlerde Yolculuk Daha Güvenli

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, denizyolu ile yapılan seyahatlerin planlanması ve güvenli seyahat maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Denizyolu Tahmin Sistemi'nin geliştirildiğini bildirdi.

04.08.2012 10:51

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, denizyolu ile yapılan seyahatlerin planlanması ve güvenli seyahat maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Denizyolu Tahmin Sistemi'nin geliştirildiğini bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, denizyolu ile yapılan seyahatlerin planlanması ve güvenli seyahat maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Denizyolu Tahmin Sistemi geliştirildiğini bildirdi. Geliştirilen bu sistem ile rüzgar yönü ve hızı, dalga yönü, yüksekliği ve periyodu, deniz seviyesi basıncı, hava sıcaklığı, bulutluluk ve yağış gibi meteorolojik verilerin tahminlerinin yapıldığı belirtildi. Sistemindeki tahminlerin günde iki kez güncellendiğine dikkat çekilen açıklamada, "Cebelitarık Boğazı'ndan Türkiye'ye kadar, Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz'in tamamını kapsayan alanda, bu sistem sayesinde deniz yolu ile bir bölgeden başka bir bölgeye gidecek olan balıkçı tekneleri, yük gemileri ve feribotlar, rotası dahilindeki bütün alanların bilgilerine kolaylıkla ulaşacak ve yolculukları daha güvenli olacaktır" denildi.

Açıklamada, 2011 yılında Türkiye'de 132 deniz kazasının meydana geldiği belirtilerek, bu kazalarda 12 kişinin hayatını kaybettiği ve 31 kişinin de yaralandığı ifade edildi. 277 kişinin kurtarıldığı kazalarda 2 kişinin de kaybolduğu bildirildi. Denizlerde seyir güvenliğine etki eden faktörler arasında hava muhalefetinin teknik arızalardan sonra 2. sırada geldiği kaydedilerek, deniz kazalarına yol açan fırtına, sis, yağmur, kar, kuvvetli akıntı gibi hava şartları ile ilgili bilgilere anlık olarak ulaşılmasını sağlayacak Denizyolu Tahmin Sistemi ile denizlerin daha güvenli hale geleceği belirtildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün internet sitesini ziyaret eden kullanıcıların denizlerde herhangi bir noktanın 5 günlük tahmin verilerini elde edilebileceğine dikkat çekilen açıklamada, "Ayrıca, hızlı erişim için tanımlanmış 200'den fazla yerli ve yabancı liman/marinanın noktasal tahmin bilgilerine de ulaşabiliyor. Denizcilik açısından önemi göz önüne alınarak, tahmin bilgileri bir arada gösterilmekte ve ayrıca rüzgar, dalga ve hava durumu bilgileri ayrı grafikler halinde de verilmektedir. İnteraktif ve kullanımı kolay olarak tasarlanan Denizyolu Tahmin Sistemi'ne www.mgm.gov.tr

adresinden ulaşılabilir" ifadelerine yer verildi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Denizyolu Tahmin Sistemiyle Denizlerde Yolculuk Daha Güvenli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement