Derleme Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Gelişmeler" ile İlgili Haberlerimizi Derleyerek... - Son Dakika
Son Dakika Logo

Derleme Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Gelişmeler" ile İlgili Haberlerimizi Derleyerek...

12.05.2015 19:35

Suudi Arabistan, Yemen'de "insani yardım çalışmalarının yoğunlaştırılması ve halka ulaştırılmasının hızlandırılması" amacıyla bu akşam başlayacak 5 günlük insani ateşkese uyulmasının önemini vurguladı.

Suudi Arabistan, Yemen'de "insani yardım çalışmalarının yoğunlaştırılması ve halka ulaştırılmasının hızlandırılması" amacıyla bu akşam başlayacak 5 günlük insani ateşkese uyulmasının önemini vurguladı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Kral Selman bin Abdulaziz Al Suud'un başkanlığında başkent Riyad'taki Yemame Sarayı'nde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında, söz konusu ateşkese uyulmasının önemi dile getirildi.

Toplantıda, Kral Selman'ın, ABD'nin sergilediği tutumu ve bölgede güvenlik ile istikrarın gerçekleştirilmesi konusunda gösterilen çabalara verdiği desteği övdü ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri liderlerinin 13-14 Mayıs'ta ABD Başkanı Barack Obama ile gerçekleştireceği görüşmelerin taraflar arasındaki yakın ilişkiler, koordinasyon ve işbirliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra bölgede güvenlikle istikrarın sağlanması gibi konularda katkı sağlamasını umduğunu dile getirdiği belirtildi.

-Suudi Arabistan sınırındaki olaylar

Yemen'den, Suudi Arabistan'ın güneyindeki sınır bölgelerine yapılan saldırılarda biri Pakistan uyruklu 2 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı bildirildi.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın emniyet kaynaklarına dayandırdığı haberde, ülkenin güneyindeki  El-Hars iline Yemen tarafından düzenlenen saldırılarda, bir kişinin öldüğü, 3'ü yabancı uyruklu 4 kişinin yaralandığı aktarıldı.

Haberde ayrıca ülkenin güneyindeki Necran bölgesine düzenlenen saldırılarda ise Pakistan uyruklu bir kişinin yaşamını yitirdiği, yabancı uyruklu 3 kişinin yaralandığı kaydedildi.

-Kaybolan Fas uçağı

Yemen'deki Husi ilerleyişine karşı oluşturulan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, önceki akşamdan bu yana haber alınamayan Fas'a ait F-16 savaş uçağının düştüğünü doğruladı.

Asiri, El-Arabiyya televizyonuna yaptığı açıklamada, "Maalesef uçak operasyonlar sırasında düştü" dedi.

Uçağın düştüğünü ve yerinin tespit edildiğini belirten Asiri, pilotun akıbeti hakkında ise bilgileri olmadığını söyledi.

Pilotun güvenliği ve sağlığından Husilerin sorumlu olduğunu ifade eden Asiri, "Şu an bizim için önemli olan pilotun sağlığı ve güvenliği" diye konuştu.

-BM'nin yeni temsilcisi umutlu

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed'in göreve gelmesinden bu yana ilk Yemen ziyaretini gerçekleştirdiği bildirildi.

Hükümet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Şeyh Ahmed göreve başladıktan sonra ilk defa Yemen'e geldi.

Husilerin kontrolündeki SABA resmi haber ajansının haberine göre, Şeyh Ahmed, bu akşam başlayıp 5 gün sürecek insani ateşkes konusunu görüşmek ve ülkedeki krizin siyasi çözümü için tarafları diyalog masasına oturtmanın yollarını aramak amacıyla geldiğini belirtti.

BM'nin Yemen'in her bölgesine yardım ulaştırabilmesi için ateşkesin şartsız olması gerektiğini ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile diğer insani yardım örgütlerinden ekiplerin Sana'ya geleceğini belirten Ahmed, Yemen'deki sorunun Yemenlilerin diyaloğuyla çözülmesinden başka bir yol olmadığını söyledi.

-Hava operasyonları sürüyor

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Husi Ensarullah hareketine ait silah depolarına hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, koalisyon güçleri, başkent Sana'da Husilerin silah deposu olarak kullandığı mevzileri bombaladı. Saldırıda can kaybı ve yaralı sayısına ilişkin bilgi verilmedi.

Bu arada koalisyona ait uçakların, Sada kentinin Sakin ilçesi ile Hamis Meran bölgesinde de Husilere ait noktaları hedef aldığı, saldırıda Husi militanlardan ölü ve yaralıların olduğu kaydedildi.

Öte yandan Husilerin, Taiz'deki çeşitli yerleşim bölgeleri ile Halk Direnişi güçlerine ait mevzilere yoğun saldırı düzenlediği belirtildi.

Görgü tanıkları, Halk Direniş güçlerinin kontrolündeki Cebel en-Nasr (Sabır Dağı) yakınında bulunan Daru'n Nasr köyüne 20'den fazla havan topu atıldığını ifade etti.

Tanıklar, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ve Husilerin aynı bölgedeki Arus Karargahı ile El-İhve tepesini bombaladığını ve kentin batısındaki bazı noktalarda yoğun bir şekilde tankların konuşlandırıldığını söyledi.

-UNESCO'dan uyarı

Birleşmiş Milletler Bilim, Kültür ve Eğitim Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova, Yemen'deki taraflara bu ülkedeki kültürel mirasın korunması çağrısında bulundu.

Bokova, yaptığı yazılı açıklamada, başkent Sana'da eski şehrin UNESCO'nun kültürel miras listesinde bulunduğunu hatırlatarak, bölgeye yönelik hava saldırılarını endişe ile karşıladığını bildirdi.

Yemen'deki kültürel mirasın tahrip edildiğine yönelik şikayetlerin UNESCO'ya ulaştığını ifade eden Bokova, özellikle Sana'da eski tarihi şehirdeki arkeolojik eserlerin 11 Mayıs'taki bombardıman sırasında ciddi zarar gördüğü yolundaki haberlerden rahatsızlık duyduklarını bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme Dün Geceden Bu Yana Geçilen 'Yemen'deki Gelişmeler' ile İlgili Haberlerimizi Derleyerek... - Son Dakika


Advertisement