ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Mogan Gölü'nün dip çamuru temizliği için kurulan istisyonlara giderek, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Özhaseki, "Çevre Günü'nün tek günle kutlanıp unutulacak bir konu olmadığını belirtirken, "Anneler günü gibi 365 günümüze yaygınlaştırılması icab eden aslında dikkatle titizlikle bir yaşam biçimi haline gelmesini arzu ettiğimiz bir durum" dedi. Özhaseki, eskiden mavi bayraklı plaj konusunda hep sıkıntı olduklarını belirterek, "İstanbul çevresindeki plajlarda denizlere hiç girilmezdi. Şu anda mavi bayraklı plaj sayımız 150 civarından 444'e çıktı, Dünya ikincisiyiz" dedi.
Son yıllarda tüm dünyada en çok işlenen konuların başında çevre günü geldiğini belirten Bakan Özhaseki, bu konuya insanların büyük hassasiyet gösterdiklerin söyledi. Mavi bayraklı plaj sayısının 150'den 444'e çıkarak Dünya ikincisi olduklarının altını çizen Bakan özhaseki, Mogan Gölü'nde açıklamada bulundu. Özhaseki, Çevre Günü'nün tek günle kutlanıp unutulacak bir konu olmadığını belirttirken, "Anneler günü gibi 365 günümüze yaygınlaştırılması icab eden aslında dikkatle titizlikle bir yaşam biçimi haline gelmesini arzu ettiğimiz bir durum. Son yıllarda tüm dünyada en çok işlenen konuların başında Çevre Günü geliyor. İnsanlar büyük bir hassasiyet gösteriyorlar" dedi.
Bakan Özhaseki, eskiden mavi bayraklı plaj konusunda hep sıkıntılı olduklarını belirterek, "İstanbul çevresindeki plajlarda denizlere hiç girilmezdi. Şu anda mavi bayraklı plaj sayımız 150 civarından 444'e çıktı, Dünya ikincisiyiz. İspanya mavi bayrakl plaj sayısında birinci, Türkiye ikinci. Bu konuda büyük gayretlerimiz var. 252 yerde dışarıdaki hava kalitesini kontrol eden istasyonlarımız var. 24 saat online takip ediyoruz. Bu konularda çok başarılıyız. Ozon tabakasını koruma onur ödülü madalyasını 2012, 2014, 2016 yılarında Türkiye aldı. Bu konuda birazda kendi yaptıklarımızı önemseyelim ve bu başarıyı tebrik edelim. Bazen kendi kendimize özeleştiri yaparız. Çevreyi, tahrip edecek ne varsa eylemler yapalım. Doğru bunlar. Ama bir taraftanda hakkı teslim edelim ve bu yapılanlar hususunda da emeği geçenlere teşekkürümüzü iletelim. Biz ülke olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Büyük bir sorumluluk bilinci içerisinde bundan sonrada çevreyi tahrip ettirmemeye eğer çevreyi tahrip eden bir iş varsa her halükarda hangi tür yatırım varsa karşı çıkmaya devam edeceğiz. Elimizden geleni yapacağız. Büyük bir gayret içerisinde çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.
'GÖLÜN DİBİNDEKİ ÇAMURU SİLİP SÜPÜREREK ALIYORUZ
Çevre konusuna çok hassas olduklarının altını çizen Bakan Özhaseki, "Çevre konusundaki hassasiyetimizi adeta atalarımızdan aldığımız bir miras gibi değil, çocuklarımızdan aldığımız bir ödünç gibi görüp, ona uygun bir şekilde davranmaya da devam edeceğiz. Burada bu töreni yapmamızın bir sebebi de, hepimizin bildiği Gölbaşı'ndaki meşhur gölümüz. Buradaki kirlilik hepimizi rahatsız ediyordu. Basına gündem olarak durmadan haber oluyordu ve herkes bundan şikayetçiydi. Bir çok şeyin ihale tarihini unuturuz, ama bunun tarihini hiç unutmuyoruz. Buranın tarihi özel. 15 Temmuz günü cumadan önce buranın ihalesini yaptık. Daha önce çok yüksek fiyatlarda bize teklifler olmasına rağmen biz bunları kabul etmeyip Ulaştırma Bakanlığı ile en uygun bir fiyatta anlaşarak, bir sözleşme imzaladık. Şimdi burada faaliyetler devam ediyor. Gölün dibindeki çamuru adeta silerek, süpürerek alıyoruz, kilomerelerce öteye basıyoruz, orada kurutup daha sonra da tabiata veriyoruz. Göl içerisinde yeniden bir yaşam başlıyor. Yeni canlılar ortaya çıkıyor ve bugün inşallah Ankara'nın, Gölbaşı'nın yaz-kış en güzel havasını sunacak ve ekosisteme katkı sağlayacak bir tabiat hazinesi olarak da yaşamaya devam edecektir" dedi.
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ'NE ÖZEL FIDAN DİKİMİ
Bakan Özhaseki, Belediye Başkanı Fadih Duruay ve beraberindekiler, Mogan Gölü Geotekstil çamur susuzlaştırma tesisinde incelemelerde bulunarak, tesisinde yapılacak işler hakkında bilgi aldı. Ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Sevgi Çiçeği koruma alanına geçen Bakan Özhaseki'ye Başkan Duruay, Sevgi Çiçeği hakkında bilgi verdi. Bakan Özhaseki ve Başkan Duruay, Sevgi Çiçeği koruma alanının yanındaki araziye geçerek, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla fidan dikimi gerçekleştirdi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Çevre bakanı'nın alana gelişi
Çevre Bakanın Konuşması
Çevre Bakanı'nın Mogan Gölü Geotekstil çamur susuzlaştırma tesisinde incelemelerde bulunması
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Sevgi Çiçeği koruma alanına geçerek, Başkan Duruay, Bakan Özhaseki'ye Sevgi Çiçeği hakkında bilgi vermesi
Çevre Günü dolayısıyla fidan dikimi
Haber-Kamera: Mehmet DEMİR/GÖLBAŞI(Ankara), -
Son Dakika › Güncel › Dha Ankara- Bakan Özhaseki: Mavi Bayraklı Plaj Sayımız 444'e Çıktı, Dünya İkincisiyiz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.