Diasporanın Oyununa Gelme - Son Dakika
Güncel

Diasporanın Oyununa Gelme

Diasporanın Oyununa Gelme

Columbia Üniversitesi'nde Konuşma Yapan Başbakan Erdoğan, Kulis ve Siyasi Lobilerle Bir Ülkeye Zarar Verilemeyeceğini Belirterek, "Umarım Yeni ABD Yönetimi, Diasporanın Oyununa Gelmez. Ermenistan da Diasporanın Sesine Değil, Kendi Halkının Sesine Kulak Versin" Dedi.

15.11.2008 02:15

Columbia Üniversitesi’nde konuşma yapan Başbakan Erdoğan, kulis ve siyasi lobilerle bir ülkeye zarar verilemeyeceğini belirterek, "Umarım yeni ABD yönetimi, diasporanın oyununa gelmez. Ermenistan da diasporanın sesine değil, kendi halkının sesine kulak versin" dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, New York’taki temasları kapsamında Columbia Üniversitesi’ndeki Dünya Liderleri Forumu’nda ’Geleceğin şekillendirilmesinde Türkiye’nin rolü’ konulu konuşmasında, Türkiye aleyhine yapılanların adil olmadığını belirterek, "Umarım yeni ABD yönetimi, Ermeni diasporasının bu oyununa gelmez" dedi.

Erdoğan, üniversitedeki forumda bir öğrencinin "Barack Obama’nın Ermenilere verdiği mesajlara ne diyorsunuz" sorusunu şöyle cevaplandırdı:

"Türkiye aleyhine yapılan kampanyalar adil değil. Gelin bu işi tarihçilere hukukçulara bırakın dedim. Sonra rapor önümüze gelsin hesaplaşalım dedik. Bizim en ufak bir endişemiz yok. Ermeniler bu işe heves etmediler. Bırakın tarihçiler gelsin. Üçüncü ülkeleri de çağıralım, Ermeniler de varsa kendi arşivlerini açsınlar. Neticeye katlanalım. Biz tarihimizle yüzleşmeye hazırız dedik, bize cevap vermediler. Umarım yeni ABD yönetimi, diasporanın bu oyununa gelmez. Ermenistan da diasporanın sesine değil, kendi halkının sesine kulak versin. ABD’nin yeni yönetiminin bunları değerlendirmeye alacağını umuyorum. Böyle basit siyasi lobilerle, kulislerle bir ülke hakkında karar verilmez."

Krize acil önlemler

Erdoğan, finansal krize çözüm için yapılması gereken işin, uluslararası finans piyasalarını rahatlatacak acil tedbirler devreye sokmak olduğunu söyledi. Krizin yeniden gelmesine engel olunması gerektiğini belirten Erdoğan, uluslararası denetim organlarının daha sağlıklı yapıya kavuşturulmasının şart olduğunu savundu. Erdoğan, G-20 toplantısının amaçlarını şöyle anlattı:

"Bugünkü ortamda ticari yatırımlara engel koymamaya dikkat etmek, korumacı eğilimlere karşı çıkılması, ticari akımlara engel konulmaması özel bir önem taşımaktadır. Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 90’ını, dünya ticaretinin yüzde 80’i ve dünya nüfusunun üçte ikisini teşkil eden G-20’ye krizin aşılması için en büyük görev düşmektedir. G-20’nin devlet başkanları nezdinde toplanmasıyla L-20 adını almalı."

Erdoğan, "Türkiye’nin AB ve Batı ile ilişkileriyle, Ortadoğu’daki ilişkileri arasında zıtlık var mı" sorusuna da şu karşılığı verdi:

"1.5 milyar nüfusu bulunan İslam Dünyası, Türkiye’nin AB sürecini dikkatle izliyor. Türkiye’nin AB içinde yer alması, özellikle Hristiyan ve Müslüman dünyaları arasında köprü görevi yapacak ve İslam ülkelerinde demokratikleşme sürecine ciddi katkıda bulunacak. İslam Dünyası’ndaki tüm ülkeler, Türkiye’nin AB yolculuğunda kaydettiği aşamaları hep takdirle karşılıyor. Bu da Türkiye’yi teşvik ediyor. Türkiye, AB üyeliği yolunda aynı kararlılıkla ilerlemeye devam edecek."

Anayasa için sıkıntı var

Erdoğan, anayasa değişikliğiyle ilgili soru üzerine, bu konuda değişiklik yapmanın bazı koşullarının bulunduğunu, sıkıntılar olduğunu söyledi.

Erdoğan daha sonra Demokrat Parti’ye yakınlığı ile bilinen Brooking Enstitüsü’nde konuşma yaptı. Bu konuşmasında Obama’ya sıcak mesajlar yollayan Erdoğan, yeni ABD Yönetimi ile Türk-Amerikan ilişkilerinin daha ileriye gideceğine inandıklarını belirtti ve 12 milyar dolarlık mevcut ticaret hacminin yeterli olmadığını kaydetti. Erdoğan, Türkiye’nin İran ile ABD ve Batı arasında arabuluculuk yapabileceğini de yineledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diasporanın Oyununa Gelme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement