Ayrıca Gönüllü Afet Görevlileri projesi başlatıldı. Açılışa katılan Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, halkın hafızasının deprem, siyaset ve teknik konularda 17 günlük olduğunu söyledi.
Avcılar Belediyesi, İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) işbirliği ile Firuzköy Mahallesi'nde yaptırılan Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu'nun açılış töreni yapıldı. İstasyon ile Marmara Denizi'nde bulunan fay hattına 10 kilometre uzakta kurulan, yeraltı hareketleri izleyerek, olası bir depremin önceden tespiti ve şiddetinin belirlenmesi hedeflendi.
Marmara depreminde ölenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından törende konuşan Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak, depremin ne zaman olacağı değil, kendilerinin ne kadar hazırlıklı olduklarının önemli olduğunu anlattı. Başkan Toprak, 1999 depremine hazırlıklı olmamanın acısını hep beraber çektiklerini kaydederek şöyle dedi:
'Depremin olmadan önce haber alınabilir mi ' Bilim diyor ki evet. Bu istasyon onun için açılıyor. Binalarımızın yenilenmeye kentimizin yeniden imar edilmeye veya imar görmemiş yerlerin de planlı kentleşmeye ihtiyacı var. Bu değişim ve dönüşümler oluncaya kadar biz mevcut durumda hiç birbirimizin elini bırakmayacağız. Tıpkı 1999'da 17 Ağustos'tan çıktığımız gibi. Birbirimizin elini tuttuk, herkes birbirine nasıl yardım etti ve insanları tırnakları ile göçük altından çıkardı. Yine bunu yapacağız"
Başkan Toprak, depremin ne zaman olacağı değil, buna ne kadar hazırlıklı olunduğunun önem taşıdığını anlatırken Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu'nun kordelesını 'Bilimin ışığında afet ile mücadeleye devam" diyerek kesti. Açılışı yapılan istasyonda elektrostatik, manyetik alan değişimleri, yer akımları ile diğer jeofizik değişkenler ölçülerek, elde edilen veriler ana bilgisayara aktarılacak. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Depremi'nden bu yana 16 yılın geride kaldığını, insan hafızasının bazı şeyleri unuttuğunu söyledi. Doç.Dr. Gündoğdu, şöyle konuştu:
'SİYASETTE, TEKNİK KONUDA HAFIZAMIZ 17 GÜNLÜK"
'İnsan hafızaları bazı şeyleri unutmaya yönelik olmasa her şey belleğimizde kalsa çok psikolojik rahatsızlıklar geçiririz. Ama bizim halkımızın hafızası 17 günlük unutma süresi çok kısa. Bunu siyasete de, teknik konularda da, tehlikelerde de görüyoruz. Bu amaçla biz de depremi önceden haber verelim, insanların hayatlarını kurtarmak için bir adım atmış olalım diye bu çalışmayı epey uzun süredir yapıyoruz. Geçenlerde Yalova'da 3.8 büyüklüğünde deprem oldu. O zaman hafızalar çalışıyor. Yalova ve çevresi dışarıda beklediler tekrar büyük deprem olur mu diye. Bu tehlike ve bunun afet boyutu her zaman var"
Avcılar'da belediyeye ait internetteki www.avcilar.bel.tr adresinde olası afet sonrası toplanma alanları, geçici iskan/çadır alanları, öncelikli yollar, toplanma alanları, alternatif yollar, sivil tahliye yolları, sahra hastanesi kurulacak alanlar, tüm hastaneler, eczaneler, ecza depoları, trafik kontrol Avcılar Belediyesi'nin olası doğal afetten etkilenenlerin kurtarılabilmesi amacıyla temel altyapıların oluşturulduğu ilk ve acil kurtarma ile ilk yardım malzemelerinin yer aldığı Her Mahalleye Afet İstasyonu (AFİS) konteynerleri belirlenen noktalara yerleştirdiği belirtildi. İlçede belirlenen 9 ayrı noktaya yerleştirilen konteynerlerde 38 farklı kalem olmak üzere, 960 parça arama ve kurtarma ile ilkyardım malzemesi bulundurulacak.
DEPREME KARŞI GÖNÜLLÜ ÖRGÜTLENME
Avcılar'da olası bir afet durumunda ilçede gönüllü bir yardım ekibi ve sistematik bir iletişim ağı oluşturmak amacıyla 'Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri" (ABAG) projesini başlattığı açıklandı. Başkan Handan Toprak, gönüllü olmak isteyenlerin kendilerine başvurmalarını isterken, bunlara yönelik her ayın son pazartesi günü Zübeyde Hanım Nikah Sarayı Salonu'nda eğitim verileceğini söyledi.
Son Dakika › Güncel › Doç.Dr. Gündoğdu: Halkımızın Hafızası 17 Günlük - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?