31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü'nde Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nden korkutucu uyarı: Sigara yükselişini sürdürüyor ölümler pik noktasına daha ulaşmadı, yılda 6 milyon ölüm, 2030'da yılda 8 milyon ölüme çıkacak Türkiye 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü'ne yasakların göstermelik kaldığı, sigaranın işyerlerinde, sokaklarda, kafe, bar, lokanta ve bina önlerinde hala rahatça içilebildiği iddiaları arasında girdi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sigara kullanımının küresel anlamda yükselişini sürdürdüğünü, sigara nedeniyle ölümlerin ise henüz "tepe" noktasına ulaşmadığını bildirdi. Her yıl 6 milyon kişi sigara içtiği için ölüyor, her yıl 600 bin kişi yanındakiler sigara içtiği için hayatını kaybediyor, bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin yüzde 63'ünde sigara en büyük risk faktörü oluyor. 2030 yılında dünyada sigara nedeniyle ölümlerin yılda 8 milyona çıkacağı tahmininde bulunan DSÖ sigarayla mücadelede Türkiye örneğini verdi. DSÖ, Türkiye'de sigara reklamı, promosyon ve sponsorluk yasaklarıyla birlikte diğer önlemlerin 2008'den bu yana 1 milyon 200 bin daha az tütün kullanıcısı bulunduğu anlamına geldiğini bildirdi.
-SİGARA İÇENLER ÇEVRELERİNDEKİ 600 BİN KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR!-
DSÖ, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü basın açıklamasında tütünün; kendisini kullananların yarısına yakınını öldürdüğü vurgulandı. DSÖ toplumlara ve yönetimlere şu uyarılarda bulundu:
"-Tütün kullanımı dünyada hala düşük fiyatı, saldırgan ve alabildiğine açık pazarlama ağı, tehlikesine ilişkin farkındalık yetersizliği ve tütün karşıtı tutarsız, değişken devlet politikaları dolayısıyla yaygın.
-Tütünün sağlığa zararlarından büyük bölümü kullanmaya başladıktan yıllar, hatta onyıllar sonra bile belirgin hale gelmiyor. Aynı şekilde tütün kullanımı küresel yükselişini sürdürürken tütün bağlantılı hastalık ve ölümler salgını henüz tepe noktasına ulaşmadı."
-DSÖ SİGARAYLA SAVAŞTA TÜRKİYE ÖRNEĞİNİ VERDİ-
DSÖ'nün Dünya Sigarasız Günü basın açıklamasında ayrıntılı örnek verilen tek ülke Türkiye oldu. Türkiye'de yapılan son tütün kullanım anketinde, sigara reklamı, promosyon ve sponsorluk yasaklarıyla birlikte diğer önlemlerin, kullanımı yüzde 13 azalttığı belirtildi. Bunun Türkiye'de 2008'den bu yana 1 milyon 200 bin daha az tütün kullanıcısı olduğu anlamına geldiği bildirildi.
DSÖ tütünün, kullananların yarıya yakınını öldürdüğünü, 2030 itibarıyla her yıl yaklaşık 8 milyon insanın tütün nedeniyle hayatını kaybedeceğini, ölümlerin beşte dördünün düşük ya da orta gelirli ülkelerde meydana geleceğini tahmin etti. Tütünün kanser, kalp ve damar hastalıkları, diabet ve kronik solunum yolu hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklarda da en büyük risk faktörü olduğunu vurgulayan DSÖ, Tütün Kontrol Anlaşma Çerçevesi'nin şu anda 176 ülke tarafından kabul edildiğini ve sigaraya değişik düzeylerde yasak getiren uygulamalarla dünya nüfusunun yüzde 88'ini kapsadığını bildirdi.
DSÖ'ye göre 2011 itibarıyla dünya nüfusunun sadece yüzde 6'sını oluşturan 19 ülke, tütün reklamı, promosyonu ve sponsorluklarını yasaklamada yüksek başarı gösterdi. Ülkelerin üçte biri çok düşük ya da sıfır yasak düzeyinde bulunuyor.
Reklamın kalan son biçimlerini yasaklamada önemli ilerleme gösteren ülkeler arasında Arnavutluk, Brezilya, Kolombiya, Gana, İran, Mauritius, Panama ve Vietnam bulunuyor.
DSÖ Tütün Kontrol Anlaşma Çerçevesi ile ilgili "2012 Uygulamaya İlişkin Küresel İlerleme Raporu"na göre 83 ülke kapsamlı tütün reklam yasağı uygulamasını başlattı. Sigara satışlarının açıkta yapılmasını yasaklayan ülkeler arasında ise Avustralya, Kanada, Finlandiya, İrlanda, Nepal, Yeni Zelanda, Norveç, Palau, Panama bulunuyor.
-CHAN: TÜTÜN TEHDİDİ TAMAMEN ÖNLENEMEDİ-
DSÖ, ülkeleri her tür tütün reklamı, promosyon ve sponsorluklarını yasaklamaya davet etti. Bu önlemlerin tütün kullanımını azaltmada en etkili yollardan biri olduğunu kaydeden kuruluş, bunu yeni uygulamaya koyan ülkeler de sigara tüketiminin ortalama yüzde 7 azaldığını kaydetti. Araştırmalara göre sigara içen gençlerin üçte birinin başlama nedeni reklam, promosyon ve sponsorluklar. Dünyada 13-15 yaş arası gençlerin yüzde 78'i düzenli sigara reklamına maruz kalıyor.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Margaret Chan tütün kullanımının sağlığa evrensel tehditler listesinin zirvesindeki yerini koruduğunu ve henüz tamamen önlenemediğini bildirdi. Hükümetlerin tütün sanayiinin kadın ve gençler üzerindeki yüzsüz maniplasyonunu önlemeye en büyük önceliği vermeleri gerektiğini belirten Chan, özellikle yeni potansiyel sigara kullanıcısı kuşaklara dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.
-DSÖ'DEN ÖLÜM ŞİRKETLERİNİN YENİ KANDIRMA YOLLARI İÇİN UYARI!-
DSÖ Bulaşıcı Olmayan Hastalıkları Önleme Birimi Direktörü Douglas Bettcher ise tütün endüstrisinin, getirilen reklam engeline karşı potansiyel tütün içicileri hedefleyen şu yeni taktiklerine karşı uyardı:
"-Özellikle gençleri hedeflemek üzere, markaların basılı olduğu giysilerin dağıtılması.
-Kafe ve gece kulüpleri gibi yerlerdeki insanları etkilemek için, çekici kişileri trend belirleyiciler olarak kullanmak gibi gizli pazarlama teknikleri.
-Sigara yanlısı, örneğin akıllı telefon "app' leri gibi araçlar ya da sigara şirketi kadrosunda bulunan kişilerin tüketici gibi davranıp tartışmalara öncülük ettikleri forumlar gibi internet araçlarından yararlanmak.
-TV dizileri ya da "reality' programlarında film ve televizyonlara tütün ürün ve markalarının yerleştirilmesi.
-Yardım ve hayır işleri gibi ortak sosyal sorumluluk projeleri etkinlikleri."
Bettcher yasakların tam etkili olması için yukarıdaki konuların da tamamen ortadan kaldırılmasını istedi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Dsö Tütün Yasaklarında Türkiye'yi Örnek Verdi. - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?