Dünya Güvenlik İçin Toplandı - Son Dakika
Güncel

Dünya Güvenlik İçin Toplandı

Dünya Güvenlik İçin Toplandı

Dünyanın dört yanından üst düzey yetkilileri 1962 yılından bu yana bir araya getiren Münih Güvenlik Konferansı toplandı.

04.02.2012 10:24

Dünyanın dört yanından üst düzey yetkilileri 1962 yılından bu yana bir araya getiren Münih Güvenlik Konferansı 48'inci kez toplandı. Toplantının açılışında konuşan Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya'nın, üye olduğu ittifakları güçlü kılmak için güçlü olması için müttefik ülkeler arasında daha sıkı bir işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Wolfgang Ischinger, 300'ü aşkın konuk ve yaklaşık 200 gözlemciyle bu yıl katılımcı rekoru kırdıklarını açıkladı. Pazar gününe kadar sürecek konferansta Avrupa'nın küresel savunma politikalarındaki rolü, Avrupa'daki nükleer silahlarla ilgili sorunlar, enerji ve hammadde güvenliği, finans krizi, NATO ile Rusya arasındaki ilişkiler gibi çeşitli konular ele alınıyor.

Toplantıya ev sahipliği yapan Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, 'Soğuk Savaş' döneminin sona ermesinden sonra dünyanın yeni sorun ve tehditlerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Maiziere, sorun ve tehditlerin devletlerin bütçelerini zorladığını, zorunlu olarak savunma bütçelerinin de kesintiye uğradığını söyledi.

Alman bakan, ülkesinin günümüzde Avrupa'daki en güçlü ekonomilerinden birine sahip olduğunu, dünyadaki 3. büyük ihracat ülkesi haline geldiğini ve dünya çapında askeri misyonlara katıldığını, bunun da Avrupa'ya istikrar kazandırdığını söyledi. Maiziere, 2014 yılında Afganistan'dan tümüyle çekileceklerini ekledi.

Konferansta ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick de katıldı.

Almanya Savunma Bakanı Guido Westerwelle konferansın başlamasından önce Birleşmiş Milletler'in Suriye ile ilgili karar alma konusunda gösterdiği tereddütün hoş görülebilir olmadığını kaydederek, 'Uluslararası toplum müzakere etmeli. Ortak bir dil bulmalı' dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dünya Güvenlik İçin Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement