Hükümete sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin kabulü dış basında geniş yer buldu. Yorumlarda tezkerenin ezici bir çoğunlukla kabul edilmesine dikkat çekildi, bölgesel istikrarın bozulabileceği öne sürüldü.
Amerikan New York Times (NYT):
Gazete, sınır ötesi operasyona izin veren tezkerenin TBMM'de kabul edilmesini baş haber olarak verdi.
NYT, internet sayfasında manşetten verdiği haberde, tezkerenin kabülünü 'Türk Parlamentosu hükümete, Kuzey Irak'a asker gönderme konusunda yetki verdi' diye duyurdu.
Haberde, bu kararın NATO üyesi olan Türkiye'yi, Kuzey Irak'ta gizlenen PKK teröristleri yüzünden Irak ile karşı karşıya getirebileceği belirtilirken, Türk yetkililerin tezkerenin kabulünün mutlaka uygulanacağı anlamına gelmediğini söylediklerini bildirdi.
Bu arada ABD'de CNN, CNBC, MSCBS ve Fox News televizyon kanalları da tezkerenin kabülünü ilk haber olarak duyurdular.
İngiliz The Independent:
'Türkiye, Irak savaşında yeni bir cephe açmayı oyladı' ifadesini kullanan gazete, tezkerenin Meclis'te ezici bir çoğunlukla kabul edildiğinin altını çizdi.
Gazetede, operasyon olasılığının ABD için bir 'kabus' olduğu yorumu yapıldı.
Patrick Cockburn imzalı haberde, Bağdat yönetiminin Iraklı Kürtler üzerinde etkili olmadığı ve olası bir operasyonda Iraklı Kürtlerin karşılık verebileceğinin altı çizildi.
İngiliz Financial Times:
Gazete, tezkere haberini 'Türkiye Irak saldırısını onayladı' başlığıyla duyurdu.
Vincent Boland ve Daniel Dombey imzalı haberde, oylamanın Türkiye-ABD ilişkilerinde gerginliğe yol açan Ermeni tasarısıyla aynı döneme denk geldiği hatırlatıldı.
Gazetede, uzmanların şu dönemde sınır ötesi operasyona ihtimal vermedikleri ancak, Erdoğan hükümetinin kamuoyu baskısı altında olduğu belirtildi.
İngiliz The Daily Telegraph:
Gazete, Meclis'teki oylamanın, bölgesel istikrar karşısında yükselen bir tehdit olarak değerlendirilebileceği yorumunu yaptı.
Amerikan International Herald Tribune:
Gazete, 'Türkler, Irak savaşındaki Amerikan politikasına güçlü destek veren Iraklı Kürtleri, Kürt terörünü görmezden gelmekle suçluyor' ifadesini kullandı.
'Türkiye'nin Irak'a müdahalesi, yine Türkiye'nin destekleri ve yardımlarıyla Irak'ta dengeli bir rol oynamaya çalışan ABD'nin başını büyük belaya sokacak' yorumunu yapan gazete, 'NATO müttefiki Türkiye, Irak'ta ABD'ye büyük lojistik destek ve zemin sağlıyordu' ifadesini kullandı.
Televizyon, Irak'ın bu harekatı durdurmak için son dakika girişimi ile peş peşe açıklamalar yaptığına dikkat çekti.
Arap Al Arabiya:
Türkiye'nin Bağdat yönetimini sessiz kalma, Kürt yönetimini de PKK'yı silahlandırmayla suçladığını belirtti.
Son Dakika › Güncel › Dünya Medyası: Tezkere Kabusu Gerçek Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.