Dünyanın İkinci Büyük Fotoğraf Festivali Başlıyor - Son Dakika
Güncel

Dünyanın İkinci Büyük Fotoğraf Festivali Başlıyor

Dünyanın İkinci Büyük Fotoğraf Festivali Başlıyor

Dünyanın ikinci büyük fotoğraf festivali olarak gösterilen Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali (Bursa Fotofest), 5-12 Ekim tarihleri arasında dünyanın en önemli fotoğraf sanatçılarını ve fotoğraf tutkunlarını 3.kez Bursa'da buluşturuyor.

27.09.2013 14:03

Dünyanın ikinci büyük fotoğraf festivali olarak gösterilen Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali (Bursa Fotofest), 5-12 Ekim tarihleri arasında dünyanın en önemli fotoğraf sanatçılarını ve fotoğraf tutkunlarını 3. kez Bursa'da buluşturuyor.

Paris ve Ortadoğu arasındaki tek fotoğraf festivali olan ve 'Hayatın Renkleri' temasıyla düzenlenen Bursa Fotofest 2013'ün tanıtım toplantısı Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Osmangazi Salonu fuayesinde yapıldı. Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle yapılan festivalin tanıtım toplantısına fotoğraf gönüllüleri ilgi gösterdi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Bursa'ya özgü 'Uluslararası Fotoğraf Festivali'ni başlattıklarını söyledi. Yeryüzünün cennet köşesi Bursa'nın turizm şehri olması ve dünya gündemine girmesine festivalin önemli katkılar sağlayacağını belirten Başkan Altepe, organizasyona katkı koyan Bursa Kent Konseyi Başkanı'na ve gönüllülerine, BUFSAD üyelerine, ve sponsorlara teşekkür etti. Projenin ilk olarak 2010 yılında Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde Dr. Ceyhun İrgil'in gündeme getirdiğini hatırlatan Altepe, büyük bir heyecan duyarak teklifi oybirliğiyle kabul ettiklerini dile getirdi. O günden bu yana Bursa'nın en canlı programının başarıyla yapıldığını anlatan Altepe, "2011'deki ilk festivalden sonra istediğimiz hedeflere ulaştığımız gördük. Festivalin sürekli yapılması halinde sürdürülebilir olacağına, şehirle özdeşleşeceğine, etkisinin daha fazla olacağına kararını verdik. Bu yıl Avrupa, Asya, Amerika ve Avusturalya kıtalarındaki 58 ülkeden birçok fotoğraf sanatçısı ve fotoğraf tutkunu Bursa'da buluşacak. Dünyanın güzelliklerini Bursa'ya taşıyacak. Şehrimizin güzellikleri de dünyanın her köşesine iletilecek. Bizler Bursa'nın her alanda tanıtılmasını istiyoruz. Güzel fikirlerin üretilmesini istiyor ve destekliyoruz. Bursa Fotofest diğer şehirleri kıskandıran bir organizasyon oluyor" dedi.

Bursa Fotofest'in 2011 yılında 'Karşılaşmalar' temasıyla, 2012 yılında 'İnsanlığın İzleri' temasıyla yapıldığını, bu yıl ise 'Hayatın Renkleri' temasıyla düzenleneceğini anımsatan Altepe, hayatın, zıt renklerle kendisini tamamlayan bir fotoğraf karesi olduğunu ifade etti. Festivalde uzun metinlerin anlatamayacağı hislerin fotoğraf aracılığıyla karşı tarafa aktarılacağını söyleyen Altepe, "Bursa Fotofest, Paris ile Ortadoğu arasında düzenlenen tek uluslararası fotoğraf festivalidir. Fransa'dan sonra dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Bu yıl binlerce fotoğrafla da dünyanın en büyük sergisi açılmış olacak" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi olarak bu dönem kültür ve sanat alanında düzenledikleri en önemli programlardan birisinin fotoğraf festivali olduğunu hatırlatan Altepe, "Bu sene uluslararası, ulusal ve yerel sergiler, sanatçı söyleşileri, paneller, portfolyo çalışmaları, ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmaları ve maket kitap yarışmaları yapılacak. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceye girenlere 27 bin TL ödül dağıtılacak. Yarışmalara, Türkiye'deki 55 şehirden 2 bin 179 kişi 10 bin fotoğrafla katıldı. Maket kitap yarışmasına ise Türkiye, İran, Ukrayna ve Vietnam'dan toplam 9 kişi başvurdu. Festival boyunca Merinos AKKM, Tayyare Kültür Merkezi ve Cumhuriyet Caddesi'nde toplam 86 fotoğraf sergisi açılacak. Festivale destek olan tüm sponsorlarımıza teşekkür ediyorum, Festivalin başarılı geçmesini diliyorum" diye konuştu.

Bursa Kent Konseyi (BKK) Başkanı Semih Pala ise, uluslararası bir organizasyonu düzenleyen kadroların içerisinde olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Bursa Fotofest'in dünya çapında bir organizasyon olduğunu anımsatan Pala, "Festivalin yapılmasında Büyükşehir Belediyesi'nin ve Başkanı Recep Altepe'nin çok önemli katkısı var. BKK gönüllülerine de katkılarından ötürü teşekkür ediyorum. 3. Bursa Fotofest kapsamında 2 bin fotoğrafla dünyanın en büyük fotoğraf sergisi açılıyor. Bir dünya şehri olan Bursa'yı öne çıkarmak için gayret gösteriyoruz. 55 ülkeden, 55 şehirden 2 bin 500 kişi 10 bin fotoğrafla festivale katıldı. 5 Ekim Cumartesi günü saat 16.00'da başlayıp Dörtyol kavşağından Zafer Meydanına kadar sürecek olan yürüyüşe tüm Bursalıları bekliyoruz. Bursalıların kendi kendine yaptığı, amatörlerin profesyonelce çalışarak yürüttüğü örnek çalışmada bulunan herkesi tebrik ediyorum" dedi.

BKK Yürütme Kurulu üyesi Dr. Ceyhun İrgil, 2010 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi'nde bahsettiği festival fikrinin oybirliğiyle kabul edildiğini hatırlattı. En doğru hamlenin ise Başkan Altepe'nin konuyu Bursa Kent Konseyi'ne havale etmesi olarak gösteren İrgil, "Şu bilinmelidir ki Bursa Fotofest, sivil toplum kuruluşu boyutunda yürütülen dünyanın en büyük fotoğraf festivalidir. Birbirini hiç tanımayan şehrin öğrencileri, ev hanımları, çalışanları, kent konseyi personeli bir araya gelerek 3 yıldır festivale katkı sunuyor. Artık Bursa Fotofest denildiğinde dünyanın her yerinden insanlar yarışmalara katılmak istiyor. Her belediye başkanı bu tür çalışmalar formaliteden katılabilir. Ama Fotofest'e, Büyükşehir Belediyesi ve Recep Altepe samimiyetle yardım ediyor" diye konuştu.

BUFSAD Başkanı Zafer Kocabey ise, bu sene 3.'sü yapılan Bursa Fotofest organizasyonunun içerisine yer almaktan onur duyduklarını belirtti. Festivale Bruno Barbey, Thomas Hoepker, Gael Turine, Christopher Morris, Massimo Mastrorillo, Davide Monteleone, Marcus Bleasdale, Werner Bischof, Abbie Trayler-Smith, Kamil Fırat, Kutup Dalgakıran ve Nihan Gündüz gibi dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılarının katılacağını ifade eden Kocabey, 5 Ekim'de yapılacak festival yürüyüşüne tüm Bursalıları davet etti.

Küratör Hasan Şenyüksel de Bursa Fotofest'in alanında Türkiye'nin en büyüğü, dünyada da ikinci sırada bulunduğunu dile getirdi. Şu anda Yeni Delhi'de büyük bir fotoğraf festivali olduğunu, ancak Bursa'nın yanına bile yaklaşamayacağını söyleyen Şenyüksel, Bursa Fotosfest'in Türkiye'nin görsel tarihini ve görsel hafızasını oluşturduğunu vurguladı. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dünyanın İkinci Büyük Fotoğraf Festivali Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement