Efsanevi Lider Gorbaçov Şişli'de - Son Dakika
Güncel

Efsanevi Lider Gorbaçov Şişli'de

Efsanevi Lider Gorbaçov Şişli\'de

Sovyetler Birliği'nin efsanevi devlet başkanı Mihail Gorbaçov, Şişli Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya katıldı.

13.12.2012 12:56  Güncelleme: 16:49

Gorbaçov ve beraberindeki heyet, içerisinde dünyanın birçok ülkesinden saygın akademisyen, siyasetçi ve fikir adamlarının yer aldığı "Yeni Politika Forumu" tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen "Ortadoğu ve Akdeniz'in Geleceği" konulu toplantıya katıldı. Yeni Politika Forumu ve Şişli Meslek Yüksekokulu işbirliğiyle düzenlenen ve iki gün sürecek olan toplantının açılışı, Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün katılımıyla yapıldı.

Mihail Gorbaçov, toplantının açılışında Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendirerek, "Ortadoğu bölgesi, Afganistan gibi geniş bir ölçeğe yayılmaya başladı. Yaşanan gelişmeleri, değişiklikleri doğru bir şekilde analiz etmek gerekiyor. Küresel bir dünyada yaşıyoruz be ne yazık ki aradaki ilişkileri nasıl yönetmemiz gerektiğini bilmiyoruz" dedi.

Gorbaçov, devlet başkanlığını yaptığı Sovyetler Birliği'nin İslam dünyasına yönelik yanlış politikalar izlediğini söyleyerek, "Kendi tecrübelerimize dayanarak söyleyebilirim ki, Sovyetler Birliği içerisinde 20 milyondan fazla Müslüman vardı ve Bolşevikler ne yazık ki olmaması gereken birçok şey yaptı, bu kültürel ve dini hazinelerimizi tarumar ettiler. Yaptığımız hataların bedelini büyük bir şekilde ödedik. Soğuk Savaş döneminde din faktörü bir koz olarak oynandı. Biz çok zor bir dönemde çok çalışmak zorunda kaldık. Sovyet hükümetinin yaptığı yanlışları düzeltmeye çalıştık" dedi.

Gorbaçov, Ortadoğu ve barış politikaları ile ilgili olarak ise şunları dile getirdi:

"Küresel işbirliği çok zor bir nokta olmasına rağmen hepimizin başarması gereken bir nokta. Biz Rusya olarak Ortadoğu'ya baktığımızda barış görmek istiyoruz. Ortadoğu bizim komşumuz. Filistin konusunda olumlu ve somut gelişmeler yaşandı. Filistin'deki gelişmeleri çok önemli buluyorum. Silahlar bir kenara bırakılmalı. ABD de dahil batı ülkeleri gerekli diplomatik sebatı göstermeliler. Rusya olarak siyasi, barışçıl çözümlerden yanayız. Bu ihtilafların tarafları olanlar, kazanan taraf olmayacaklardır. Silahlı yaklaşımlar çözümlerin çözülmesi için araç değildir".

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'u ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan gelişmelere değindi. Sarıgül, "Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki toplumsal hareketler, sadece enerji alanlarının yeniden dizayn edilmesi olarak algılanamaz. İnsanlık aleminin demokrasiye ve özgürlüğe olan özlemi her geçen gün artarak devam edecektir. Dün Mısır'da Tahrir Meydanı'nı dolduran halk, özgürlük ve demokrasi istiyordu. Bugün mısır'da rejim değişti. Aynı Tahrir Meydanı'nda halk yine demokrasi ve özgürlük istiyor" dedi.

,Sarıgül, dünyada bütün bu olumlu gelişmeler yaşanırken, diğer yanda barış ve huzuru tehdit eden "küresel eşitsizlik" kavramının ortaya çıktığını belirterek, "Yeryüzünün sadece bir tarafının gelişmiş olması, küresel bir dünya için yeterli değildir. Nüfus giderek artıyor ve yeryüzü kaynaklarını hep birlikte daha özenli kullanmak durumundayız. Bu kaynakları kullanırken gelecekte de yaşamı devam ettirecek bir düzen kurmalıyız. Bu nedenle dünyanın her zamankinden daha çok ortak bir kültüre, evrensel bir anlayışa ihtiyacı var. Yaşadığımız ülke sınırları içinde demokrasi arıyorsak yaşadığımız yeryüzü üzerinde de "küresel demokrasi"ye ihtiyacımız var. Yeni dünya düzeni içinde hızla yayılan bireysel özgürlüğün, küresel demokrasiyi besleyen en önemli güç olacağına inanıyorum. Özgür ülkeler, diğer dünya uluslarıyla demokrasiyi paylaşmak zorundadır. Bu toplantının sonunda toplantıya adını verdiğimiz "Ortadoğu ve Akdeniz'de Büyük Bir Savaş mı Var" sorusunun cevabı olarak "Hayır, savaş yok" sonucu çıksın istiyorum. 2013 yılının barış yılı olmasını, insanlığın barış ve huzur içinde yaşayacağı bir yıl olmasını diliyorum" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Efsanevi Lider Gorbaçov Şişli'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement