Ekdanimarka Mahkemesi, Roj Tv'nin Kapatılmamasına Karar Verdi - Son Dakika
Güncel

Ekdanimarka Mahkemesi, Roj Tv'nin Kapatılmamasına Karar Verdi

Ekdanimarka Mahkemesi, Roj Tv\'nin Kapatılmamasına Karar Verdi

"Davanın bu kadar uzun sürmesinin nedeni, sadece bir görüntü ile karar vermek değil, eldeki tüm delilleri değerlendirmekti.-Kopenhag Büyükelçisi Dibek.-Başsavcı Risager.

10.01.2012 17:55

Hakim Grethe Jörgensen,

"Davanın bu kadar uzun sürmesinin nedeni, sadece bir görüntü ile karar vermek değil, eldeki tüm delilleri değerlendirmekti. Bugünü kadar mahkemeye sunulan resim, görüntü ve belgeler Roj TV üzerinde terör örgütü PKK'nın yüzde yüz etkili olduğunu ortaya koydu"

- Kopenhag Büyükelçisi Dibek: "Savcının bir üst mahkemeye itiraz etmesini umuyorum"

- Başsavcı Risager: "Temyiz için, mahkeme kararını inceledikten sonra kara vereceğim"

Danimarka'da Kopenhag Şehir Mahkemesi'nde görülen ROJ TV davasında mahkeme, ROJ TV'nin kapatılma istemini reddetti. Mahkeme kanala para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme ROJ TV'nin terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı gerekçesi ile

Duruşma Hakimi Grethe Jörgensen, Roj TV'nin terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığını, finansmanını PKK'dan sağladığını ve yayınlar üzerinde PKK yöneticilerinin söz sahibi olduğunu gerekçe göstererek, ROJ TV'ye 2,6 milyon Danimarka Kron'u, ROJ TV'nin yapımcı kuruluşu N.V.'ye de 2,6 milyon Danimarka Kron'u olmak üzere toplamda 5,2 milyon Danimarka Kron'u (yaklaşık olarak 1 milyon 670 bin TL) para cezasına çarptırdı.

Hakim Grethe Jörgensen, yayın lisansının bir araç olmadığını ve mahkeme tarafından el konulamayacağını gerekçe göstererek de Roj TV'nin kapatılamayacağını söyledi. Yani mahkeme topu Radyo Televizyon Üst Kuruluna atmış oldu.

DURUŞMA 15 DAKİKA SÜRDÜ

Yaklaşık 15 dakika süren duruşma sırasında Hakim Grethe Jörgensen, "Davanın bu kadar uzun sürmesinin nedeni, sadece bir görüntü ile karar vermek değil, eldeki tüm delilleri değerlendirmekti. Bugünü kadar mahkemeye sunulan resim, görüntü ve belgeler Roj TV üzerinde terör örgütü PKK'nın yüzde yüz etkili olduğunu ortaya koydu. Dava sürecinde mahkemeye çok sayıda görüntü geldi. Savcı tarafından mahkemeye sunulan deliller, Roj TV'nin PKK tarafından finanse edildiğini, yayın ve programlara PKK yöneticilerinin karar verdiğini, Roj TV'nin terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığını net bir şekilde ortaya koydu. Kararda ayrıca Roj TV eski Genel Müdürü Zonoozi Manouchehr'in ifadeleri de önemli rol oynadı. Kendisi, PKK kampına ziyarette bulunduğunu, finansmanı PKK'nın sağladığını ve PKK'nın bir terör örgütü olduğunu söyledi. Kararı verirken bütün bu delilleri ve BM konvensiyonunu göze alarak verdik. Ancak Roj TV'nin yayın izni bir araç olmadığı için, el koyamadık. Yani yayın iznini elinden alamadık. Roj TV'ye 65'er bin krondan 40 gün hapis cezası karşılığı olan 2,6 milyon kron ve yapımcı firma N.V. Mezepotamya'ya da aynı şekilde 2,6 milyon kron toplam 5.2 milyon kron para cezası verdik. Roj TV ayrıca mahkeme ve savunma avukatı masraflarını da ödeyecek" dedi.

BÜYÜKELÇİ TEPKİ GÖSTERDİ... "SAVCININ BİR ÜST MAHKEMEYE İTİRAZ ETMESİNİ UMUYORUM"

Mahkeme Binasına sıkı bir koruma ordusu arasında gelen Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Berki Dibek, karardan sonra DHA'ya yaptığı açıklamada, "Mahkemenin Roj TV ve ana kuruluşu Mezopotamya A/S'yi terörizmi ilerletme suçundan suçlu bulduğunu anlıyorum. Mahkeme para cezasına hükmetmiştir. Savcı yani iddia makamı, Roj TV ve ana kuruluşu Mezepotamya TV hakkında sunduğu tüm delilleri mahkemeye kabul ettirmiştir. Roj TV elemanları ile PKK elemanları arasında irtibat bulunduğunu, kod isimler kullanıldığını, Roj TV'nin Med TV ve Medya TV'nin devamı olduğunu ve bütün dokümanları ile mahkemeye sunmuştur. Mahkeme heyeti de Roj TV'yi mahkum etmiş ancak sadece para cezasi vermiştir. Ben adaletin tecelli ettiği, hakkın yerini bulduğu görüşünde değilim. Kararı eksik buluyorum. Kararı hukuken, anlamak mümkün değildir. Zannederim, iddia makamı kararı temyiz edecektir. Roj TV'ye verilen para cezasının PKK tarafından ödeneceği ve yayınların devam edeceği söz konusudur. Dolayısı ile Roj aleyhine bir karar alındığını gözönüne alarak, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun yayın iznini iptal etmeye davet ediyorum. Alman Yüksek Mahkemesinin Avrupa Adalet Divanı'na yaptığı başvuruda da mahkeme Roj TV'nin AB yayıncılık regilasyonu düzenlemesini ihlal ettiğini belirterek, Alman makamlarının Roj TV hakkında her türlü kararı alabileceğine karar vermiştir. Umarım Danimarka Radyo Televizyon Üst Kurulu da bu hususları gözönüne alarak yayınları durdurur, geçmişte yapılan hatalar tekrar etmez" dedi.

BAŞSAVCI RİSAGER: "TEMYİZ İÇİN, MAHKEME KARARINI İNCELEDİKTEN SONRA KARA VERECEĞİM"

Duruşma Savcısı Anders Riskjaer DHA'ya yaptığı açıklamada,kararın, kendisinin sunduğu tüm delilleri Mahkemenin kabul ettiğini gösterdiğini belirterek, "Mahkeme benim değerlendirmelerimi kabul etmiş, PKK'nın terör örgütü olduğuna ve Roj TV'nin PKK'nın faaliyetlerine destek verdiğini kabul etmiştir. Karara itiraz edip etmeme konusunda kararımı, kararın yazılı metnini inceledikten sonra vereceğim. Benim için kararın önemi benim delillerimin gözönüne alınarak verilmiş olmasıdır" dedi.

ROJ TV'NİN MÜDÜRÜ: PARA CEZASI İÇİN TEMYİZE GİDEBİLİRİZ

Roj TV Danimarka Müdürü İmdat Yılmaz da yaptığı açıklamada karara sevindiklerini ancak para cezasını fazla bulduklarını belirterek, para cezasına itirazda bulunmayı düşündüklerini söyledi.

Mahkeme binası önünde toplanan yaklaşık 300 terör örgütü PKK yandaşı, ellerinde "Teşekkürler Danimarka" yazılı pankartlar taşıyarak ve halaylar çekerek kararı kutladılar.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ekdanimarka Mahkemesi, Roj Tv'nin Kapatılmamasına Karar Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement