Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, imkanları kısıtlı ülkelerin mülteci ve göç sorunuyla yüzleşirken, zengin Batılı ülkelerin rahatlarından taviz vermek istemediğini belirterek, "Milyonlarca insanın dramına bunlar duyarsız kalıyorlar. Bunun adı çifte standarttır, adaletsizliktir, buna rıza gösteremeyiz. Şüphesiz mülteci ve göç krizi hepimizi derinden etkiliyor. İnsanları göç etmeye zorlayan sebepleri yok etmeden, yani bataklığı kurutmadan bu soruna kalıcı çözüm bulamayız." dedi.
Erdoğan, resmi ziyaret için bulunduğu Kenya'da, Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bahçesinde düzenlediği ortak basın toplantısında, dün Uganda'da olduğunu anımsattı. Türkiye ile Kenya arasında yaptıkları ikili görüşmelerde çok verimli neticelere vardıklarına inandığını ifade eden Erdoğan, şahsına ve heyetine gösterilen hüsnü kabul için teşekkürlerini iletti.
Seyahatinde 135 iş adamının da yer aldığını belirten Erdoğan, "Özellikle Kenya ile Afrika'daki stratejik ortaklığımızı çok daha güçlendirelim arzusu içerisindeyim." diye konuştu.
Kenya'nın bağımsızlığı için bir dönüm noktası olan 1 Haziran 1963'ün yıl dönümü olan Madaraka Günü vesilesiyle Kenya halkına tebriklerini sunduğunu aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:
"Kenya, bölgesinin istikrarı ve refahı için gayret gösteren, hızla gelişen ve bölgesinde söz sahibi olan bir ülke. Kenya ile ilişkilerimizi her alanda daha da ileriye götürmenin gayreti içerisinde olacağız. Türkiye ve Kenya yer aldıkları bölgelerde aslında benzer sorunlarla karşı karşıya. Bu bakımdan tecrübelerimizi paylaşabileceğimiz birçok konu var. Bunları gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmelerde etraflıca ele aldık."
"Kenya'nın yanında olacağız"
Doğu Afrika'nın istikrarının Türkiye için hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu amaçla son 5 yıldır bölgedeki ortaklarımızla beraber Somali'yi yeniden ayağa kaldırmaya gayret ediyoruz. Bu katkılar sadece Somali'nin geleceği için önemli değildir, aynı zamanda bunlar Kenya'nın, Doğu Afrika'nın istikrarı bakımından da önemlidir. 35 yıldır bizler terör örgütüyle bir mücadelenin içerisindeyiz, bugüne kadar terör örgütünün saldırıları neticesinde yaklaşık 40 bin vatandaşımızı kaybetmiş vaziyetteyiz. Terörün acısını bilen bir ülke olarak her zaman Kenya'nın yanında olacağız. Bu alandaki işbirliğimizi ilerletmeye hazırız."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 milyon Suriye ve Iraklı sığınmacıya kapılarını açan Türkiye'nin, Kenya'nın sıkıntılarını en iyi anlayabilecek bir ülke olduğunu dile getirerek, 'Kenya gibi biz de bu konuda uluslararası toplumun çok daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.
"Bataklığı kurutmadan kalıcı çözüm bulamayız"
Geçen hafta BM ile düzenledikleri ilk Dünya İnsani Zirvesi'nin bu anlamda attıkları kritik adımlardan biri olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu zirve, bu sorunun tüm paydaşlarını ilk kez aynı çatı altında bulundurmuştur. Zirvenin tam manasıyla hedefine ulaşabilmesi için söz yeterli değil, uygulama gerekiyor. Göreceğiz, verilen sözler ne kadar yerine gelecek. Ne yazık ki imkanları kısıtlı ülkeler mülteci ve göç sorunuyla yüzleşirken, zengin atılı ülkeler rahatlarından taviz vermek istemiyor. Milyonlarca insanın dramına bunlar duyarsız kalıyorlar. Bunun adı çifte standarttır, adaletsizliktir, buna rıza gösteremeyiz. Şüphesiz mülteci ve göç krizi hepimizi derinden etkiliyor. İnsanları göç etmeye zorlayan sebepleri yok etmeden, yani bataklığı kurutmadan bu soruna kalıcı çözüm bulamayız."
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Erdoğan-Kenyatta Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?