Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası Kapanış Toplantısı'nda konuştu. İnovasyon sürecini gençlerle birlikte yürüteceklerini söyleyen Erdoğan bu konudaki yatırımların henüz istenen düzeyde olmadığının altını çizdi. Geleceğe ilişkin planlarda inovasyonun önemli bir yeri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Tüketen ülkeden üreten ülkeye büyük ölçüde dönüşmüş bulunuyoruz. Teknolojiyi, bilgiyi tasarlayan, geliştiren, ticarileştiren, yöneten bir konuma gelmemiz gerekiyor. Yüksek teknolojiye dayalı savunma sanayi, otomotiv iletişim sektörleri başta olmak üzere, her alanda bu ihtiyacı giderek artan bir şekilde hissediyoruz' dedi.
BİZİM TOPLUMUMUZ YENİ FİKİRLER GELİŞTİRME KONUSUNDA OLDUKÇA 'MÜMBİTTİR'
Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında inovasyonun önemli yer tuttuğunu belirten Erdoğan "Bizim toplumumuz yeni fikirler geliştirme konusunda oldukça mümbittir. Bizim 'Zihni Sinir Projeleri' diye karikatürize ettiğimiz şey gelişmiş ülkelerde inovasyonun ilk basamağını oluşturan yeni fikirler üretimidir. Her fikir ticarileştirilmez. Ancak ticarileştirilebilecek olanlar için yeni fikirlerin önünü açmak, desteklemek, teşvik etmek gerekiyor. Yüzlerce binlerce fikirden bir tanesi değerlendirildiğinde ortaya sizi dünya çağında öne çıkaran bir ürün, yenilik sahibi olabilirsiniz" dedi.
İNSANIMIZ FORMALİTELERİ YERİNE GETİREMEDİĞİ İÇİN AB FONLARINDAN YETERİNDE YARARLANAMIYOR
Anadolu'daki pek çok yeniliğin patenti alınmadığı için kaybolup gittiğini belirten Erdoğan "Ülkemizde hala sistemli, formatlı çalışma konusunda arzu ettiğimiz seviyeye gelemediğimiz bir gerçektir. Geçmişte uzun yıllar boyunca Avrupa Birliği fonlarından yararlanmak için ülkemizden az başvuru oldu. Sebebi özel sektör ve kamu kuruluşlarımızın gerekli formları doldurup süreçleri takip etme konusunda yaşadıkları sıkıntılardır. Denizi geçip derede boğulmak budur. Türkiye bin bir zorlukla Avrupa Birliği fonlarından yararlanma hakkı elde ediyor, bunun için kendisi üzerine düşen mali yükümlülükleri yerine getiriyor ama bizim insanımız sistemin işlemesini sağlayacak formaliteleri yerine getiremediği için bundan faydalanamıyor" dedi.
TÜRKİYE MAALESEF ZENGİN DOĞAL KAYNAKLARA SAHİP DEĞİL
Günümüzde ekonomik bakımdan öne çıkmış ülkelerin ya doğal kaynaklar ya da inovasyon açısından gelişmiş olduğunun altını çizen Erdoğan "Doğal kaynaklar, petrol, doğalgaz, kıymetli madenleriniz varsa sadece bunları çıkartıp satmak suretiyle bir ekonomik zenginlik ortaya koyabiliyorsunuz. Bu çerçevede Ortadoğu, Orta Asya ve Güney Amerika ülkelerinden bir bölümünü sayabiliriz. İkincisi inovasyon ve inovasyona dayalı üretim. Japonya, Güney Asya ülkelerinden bir kısmını, Avrupa'yı, Amerika'yı bu çerçevede değerlendirebilirsiniz" dedi. Türkiye'nin zengin doğal kaynaklara sahip bir ülke olmadığının altını çizen Erdoğan "Bugün dış ticaretteki dengesizliğin en başta gelen sebebi petrol ve doğalgaz konusunda dışarı bağımlı olmamızdır. Bizim dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi hedefine ulaşmak için yoğunlaşacağımız alan olan inovasyon ve inovasyona dayalı üretimdir" ifadelerini kullandı.
Sadece üretmek ve pazarlamakla bir noktaya ulaşılabileceğini belirten Erdoğan şöyle konuştu: "Türkiye zaten o noktaya gelmiş durumda. Batı merkezli ekonomik ve siyasi düzen sadece birkaç yüzyıllık geçmişe sahip. Ondan önce dünyanın siyasi, bilim, sanat, ekonomik merkezi de bizim coğrafyamızdı. Bu coğrafya 7'inci yüzyıldan başlayıp 17'ıncı yüzyıla kadar süren bin yıllık dönemde dünyanın her alanda kutbu, merkezi olmuştur. Batıdaki bilim insanları İbn-i Sina'yı, Farabi'yi, Biruni'yi, Piri Reis'i, Ali Kuşçu'yu, Hazerfan'ı, İbn-i Haldun'u bizden daha iyi biliyorlar. Çünkü batı bilimi bugün bulunduğu seviyeye bunlar ve daha niceleri gibi bizim medeniyetimizin mensubu isimlerin çalışmalarını takip ederek gelmişlerdir. İbni Haldun'un anlamlı bir sözü var: Geçmişle gelecek suyun suya benzediği kadar birbirine benzer. Dolayısıyla bu müktesebat bizim sadece geçmişimiz değil, geleceğimizdir".
MİLLİ GELİRİN YÜZDE 2'SİNİ İNOVASYONA HARCAYACAĞIZ
İnovasyon konusundaki yatırımların henüz yeterli olmadığını vurgulayan Erdoğan "Milli gelirimizin yüzde 2'sini buraya ayıracağız dedik. Şu anda mesafe aldık ama henüz yeterli değil. Henüz 1'in altındayız. Ama bunu ilk etapta 2'ye sonra 3'e çıkarmamız lazım. Ama sadece devlet yapmamalı. Özel sektörün de ARGE'ye ciddi yatırımlar yapması gerekir. Özel sektör yapmaya başladı. Gençlik noktasında potansiyelimiz çok çok fazla, onların önünü beraber açacağız. Hem devlet olarak hem özel sektör olarak. Bu inovatif hareketi gençlikle beraber yürüteceğiz" ifadelerini kullandı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Erdoğan: Mesafe Aldık Ama Henüz Yeterli Değil - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?