Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı" çerçevesinde Ergene nehrinden arıtılacak suyun Marmara denizine akıtılmasını sağlayacak Derin Deniz Deşarj Tüneli ilk hattının yapımı tamamlandı.
Vakıflar Mahallesi Derin Deniz Deşarj Tüneli şantiyesinde yapılan açılışta konuşan Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde Ergene Nehrinin temizlenmesi bu bölgedeki sanayi ve evsel atıkların arıtıldıktan sonra Marmara Denizine deşarj edilmesi ile ilgili çalışmanın ilk çıkışını gerçekleştirildiğini söyledi.
Derin Deniz Deşarj Tüneli'nin kazım işlerinin 2018 yılında biteceğini belirten Ceylan, "Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde Ergene nehrinin temizlenmesi bu bölgedeki sanayi ve evsel atıkların arıtıldıktan sonra Marmara denizine deşarj edilmesi ile ilgili çalışmanın ilk çıkışını gerçekleştirmiş oluyoruz. İnşallah 2018 yılında tünel kazım işlemi neticelenecek. Bu bölgenin atıkları Ergene Derin Deşarj sayesinde Marmara denizinin 7 metre altına aktarılacak." şeklinde konuştu.
Çalışmaların sorunsuz olarak devam ettiğini aktaran Ceylan, "Ergene Derin Deniz şarjı projesi de yüzde 50 tamamlanmış durumda. Orada da denize boru döşeme işlemleri devam ediyor. İnşallah projeyi biz hedeflenen süreçte tamamlayıp, Ergene'yi temiz günlerine döndüreceğiz. Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde çalışmalarımızı tamamlamaya gayret ediyoruz. Şu ana kadar ciddi bir problem yok. Çalışmalar belirlenen iş takvimi çerçevesinde devam ediyor. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Ergene Derin Deniz Deşarj Genel Müdürü Mehmet Ceyhan ise "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı" çerçevesinde çalışmaların devam ettiğinin altını çizerek havza bazlı çözümün Türkiye'de ilk olarak Ergene'de yapıldığını anlattı.
Marmara denizine arıtılmış su akacağını vurgulayan Ceyhan, "Çalışmalarımız planladığımız gibi gidiyor. Marmara denizine verilecek sular hiçbir şekilde arıtılmadan aktarılmayacak. Biz yaklaşık 200 tane ferdi arıtmayı 5 tanelik organize arıtma şekline getirdik. Böylelikle arıtma işlemleri kolaylaştırmış ve hızlandırmış oluyoruz. Bu suyun tarımda kullanılmayıp denize verilmesinin sebebi de denizin dokusuyla daha çok uyuştuğu için. Şu an itibariyle havza bazlı çözüm Türkiye'de ilk olarak Ergene'de yapılmaktadır." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Ergene Havzası Koruma Eylem Planı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?