Herhangi bir sağlık problemi nedeniyle vücut yapı ve işlevlerinde bozukluğu olan bireylerde, 0-6 yaş arası gelişim bozukluğu olan çocuklarda ve otizm tedavisinde kullanılan ergoterapi yöntemiyle kişilerin sosyal yaşama katılımı ve adaptasyonu kolaylaşıyor.
Temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılarak bağımsızlık kazanmalarını sağlamak olan ergoterapi, her yaş grubuna uygulanabiliyor. Ergoterapi tedavisinin kişilerin yeterliliğini artırmaya odaklanmak için tercih edilmesi gerektiğini BİLGİ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. öğretim üyesi Aycan Çakmak Reyhan, "Ergoterapistler olarak; kişilerin ihtiyaç duydukları veya kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini geliştiriyoruz. Herhangi bir sağlık problemi nedeniyle vücut yapı ve işlevlerinde bozukluğu olan, yer aldığı sosyal ya da kültürel azınlık grup nedeniyle toplumdan dışlanmış, katılımı kısıtlanmış tüm kişilerle çalışıyoruz. 0-6 yaş arası gelişimsel bozukluğu olan çocuklarda, ergoterapinin özellikle oyun desteği, gu¨nlu¨k yaşam aktivitelerinin su¨rdu¨ru¨lmesi, iletişim, kaba ve ince motor hareketlerde etkili olabileceği biliniyor. Çok du¨şu¨k doğum ağırlıklı c¸ocuklarda uygulanan ergoterapi tedavisinin ayrıca, okul o¨ncesi motor fonksiyonların geliştirilmesinde etkisi oldukça fazla" açıklamasında bulundu.
ERGOTERAPİ, OTİZM TEDAVİSİNDE VÜCUDUN ETKİN KULLANILMASINI SAĞLIYOR
Otizm tedavisinde ergoterapinin oldukça fazla etkisi olduğunu söyleyen Dr. öğretim üyesi Reyhan, "Otistik c¸ocugˆun yetenek seviyesine göre, gu¨nlu¨k yas¸am aktivitelerinde bagˆımsızlıgˆını arttırmak ve aktivitelere katılımını sağlamak hedefleniyor. Değişik oyun aktiviteleriyle, fiziksel ve iletişim becerileri gelis¸tiriliyor. Duyu bu¨tu¨nlu¨gˆu¨nu¨n gelis¸tirilmesiyle vu¨cudun etkili kullanımı sagˆlanıyor. Böylece çocuğun sosyal etkiles¸imi, sınıf performansı ve katılımında olumlu bir artış görülebiliyor. Ergoterapi tüm dünyada, özellikle Amerika'da yaygın olarak kullanılıyor. Türkiye'de son yıllarda artan mezun sayısına bağlı olarak yaygınlaştığını söylemek mümkün, ancak hala yeterli seviyede değil. Ancak giderek artması bekleniyor" şeklinde konuştu.
TEDAVİNİN YÖNTEMİ KİŞİYE ÖZEL BELİRLENİYOR
Çalışılan alana göre kullanılan tedavi yöntemlerinin farklılık gösterdiğini, kişilerin ergoterapi sürecine aktif biçimde katıldığının bilgisini veren Dr. öğretim üyesi Reyhan, "Örneğin; Pediatrik ergoterapi ünitesinde her çocuğa özel tedavi uygulanıyor. Bu ünitelerde; beyin felci, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, gelişim geriliği, yazı yazma ve ince motor beceri sorunları, down sendromu, genetik bozukluklar, gelişimsel koordinasyon bozuklukları, tendon ve sinir yaralanmaları gibi ortopedik problemleri içeren nörogelişimsel problemi olan tüm çocuklar testlerle değerlendiriliyor. Ev programı verilerek belirli aralıklarla takip ediliyor veya çocuğun durumuna göre ünitede haftalık seanslarla ergoterapi programına alınıyorlar" dedi.
Son Dakika › Güncel › Ergoterapi, Gelişim Bozukluğu Ve Otizm Tedavisine Umut Oluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?