Erzurum Kongresinin 94'üncü Yıldönümünü Sıcak Etkiledi - Son Dakika
Güncel

Erzurum Kongresinin 94'üncü Yıldönümünü Sıcak Etkiledi

Milli Mücadele'yi 19 Mayıs 1919'da çıktığı Samsun'da başlatan Mustafa Kemal Atatürk, Amasya Tamimi'ni yayımlandıktan sonra sonra geldiği Erzurum'da 23 Temmuz günü 63 delegenin katılımı ile Erzurum Kongresini topladı.

23.07.2013 14:10

Milli Mücadele'yi 19 Mayıs 1919'da çıktığı Samsun'da başlatan Mustafa Kemal Atatürk, Amasya Tamimi'ni yayımlandıktan sonra sonra geldiği Erzurum'da 23 Temmuz günü 63 delegenin katılımı ile Erzurum Kongresini topladı. Kongreye 38 oyla başkan seçilen Mustafa Kemal Paşa, 7 Ağustos 1919'da tamamlanan çalışmalar sonunda 10 maddelik bir beyanname yayımladı. Milli Mücadele programının belirlendiği ve 'Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, bölünemez. Kuvayı milliyeyi amil ve iradeyi milliyeyi hakim kılmak esastır. Manda ve himaye kabul edilemez' gibi kararların alındığı Erzurum Kongresi'nin 94'üncü yıldönümünü kutlamak için bugün iki ayrı tören düzenlendi.

Havuzbaşı'nda Atatürk Anıtı önünde düzenlenen ilk törene, Vali Ahmet Altıparmak, TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, AKP Erzurum Milletvekillleri Cengiz Yavilioğlu ile Fazilet Dağcı Çığlık, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler (AKP), 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, İl Jandarma Komutanı Albay Uysal Ağaoğlu, subaylar, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

LİSELİ KIZ, SU DOLU HAVUZA DÜŞTÜ

Havuzbaşı'nda Atatürk Anıtına çelenk koyulmasının ardından bayrak ve flama taşıyan liseli kız öğrencilerden biri sıcaktan bunalınca dengesini kaybetti ve su dolu havuza düştü. Öğretmenlerinin yardımıyla havuzdan çıkarılan öğrenciye tören alanında bulunan sağlık ekipleri ilk müdahaleyi yaparak ambulansla hastaneye götürdü. Daha sonra yine sıcaktan etkilenen bir Mehmetçik de baygınlık geçirdi. Silah arkadaşları tarafından tören alanından uzaklaştırılan askere, sağlık ekipleri müdahale etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'in yaptığı konuşmasının ardından halk oyunları ekibi bar oynadı.

Restorasyon çalışmaları yapılmasından dolayı Erzurum Kongre binası yerine Erzurum Lisesi Kültür Merkezinde yapılan ikinci törende ise tiyatrocular o günü canlandırdı. Sürmene Delegesi Ahmet Kulaçzade'nin torunu Emine Kulaç, kızları Sudenur ve Didem Kulaç ile birlikte her yıl olduğu gibi yine etkinliklere katıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erzurum Kongresinin 94'üncü Yıldönümünü Sıcak Etkiledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement