"Eşitlik İçeri, Şiddet Dışarı" Projesi - Son Dakika
Güncel

"Eşitlik İçeri, Şiddet Dışarı" Projesi

Genç Hayat Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Zapsu: "2011 yılında, 2 bin 100 liseli genç ile yaptığımız İstanbul Liseli Profili Araştırması verilerine göre, gençlerin yüzde 56'sı, şiddeti olağan bir davranış olarak tanımlıyor" Proje kapsamında, yapımcı ve yönetmen Osman Sınav gençlere eğitim verdi

25.09.2013 14:28

Genç Hayat Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Zapsu, "2011 yılında, 2 bin 100 liseli genç ile yaptığımız İstanbul Liseli Profili Araştırması verilerine göre, gençlerin yüzde 56'sı şiddeti olağan bir davranış olarak tanımlıyor" dedi.

Genç Hayat Vakfı tarafından, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle hayata geçirilen, "Gençler İşbaşında:  Eşitlik İçeri, Şiddet Dışarı" projesi kapsamında, YTÜ Davutpaşa Kampüsü'nde konferans düzenlendi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan, Genç Hayat Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Zapsu, 11-18 yaş grubunun hayata hazırlanmaları sürecinde destek olmak için, 2008'den bu yana, çeşitli gençlik araştırmaları, projeler ve eğitimlerle çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Çalışmalarında özellikle önem verdiği alanın gençlik araştırmaları olduğuna dikkati çeken Zapsu, şunları söyledi:

"Yaptığımız araştırmalar doğrultusunda, önce gençlerin ihtiyaçlarını ve gençlerle ilgili çalışılması hedeflenen konuları tespit ediyoruz. 2011 yılında, 2 bin 100 liseli genç ile yaptığımız İstanbul Liseli Profili Araştırması verilerine göre gençlerin yüzde 56'sı şiddeti olağan bir davranış olarak tanımlıyor. Bu veri üzerine bizler, şiddetin neden bu şekilde algılandığı, bu algının nasıl dönüştürülebileceği ve bu dönüşüm için nasıl bir farkındalık oluşturulabileceği konularında derinlemesine çalışmalar yaptık."

Projede geniş bir kitleye ulaştıklarını belirten Zapsu, İstanbul çapında 4 bin 200 gence ulaştık ve onların aracılığıyla 10 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Gençler, hazırladıkları çalışmaları kendi sosyal çevreleri, yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile paylaşıyor. Bu sayede hem kendileri hem de iletişim içinde oldukları çevrelerinde, değişimin, dönüşümün kapılarını aralıyorlar. İzleyeceğimiz filmler, gençlerin aldıkları eğitimlerden sonra fark ettikleri, üzerinden gerçekleştirdikleri çalışmalarını yansıtıyor. Filmler, onların kurdukları hayallerin filmleri, onların eserleri" diye konuştu.

"Sazın da sözün de sahibi sizlersiniz"

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk de, 10 ilçede 4 bin 200 kadar öğrencinin proje kapsamında eğitim alması ve kısa film, posterler hazırlamasının kendisini çok memnun ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Milli Eğitim Bakanlığı olarak bizim varlık sebebimiz öğrencilerdir. Sazın da sözün de sahibi sizlersiniz. Sevgili gençler, Bakanlık olarak okulda şiddet ve çocuğa şiddet konularında, çok değişik zamanlarda yapılmış plan, program, sempozyum ve projeler var. Bunlar önleyici tedbirler olarak halen uygulanmaktadır. Dünyada ve Türkiye'de şiddetle ilgili birtakım yapılan çalışmalar var. Bakanlık, 28-30 Mart tarihlerinde İstanbul'da 'okulllarda şiddet' konulu sempozyum gerçekleştirdi. 2013 yılının Mart ayında başlayan 'Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi' projesi 10 ilde başladı ve devam etmektedir. Bakanlığın 2010-2014 stratejik planında da tema olarak 'güvenli okul' işlenmektedir. Burada da güvenli ve şiddetten uzak eğitim ortamlarının oluşturulması ve eğitim ve öğretimin sağlıklı ortamlarda yürütülmesi amaçlanıyor."

İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Muammer Yıldız da konuşmasında, çocuklara teşekkürlerini iletttiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Sanatın diliyle bir düşünce ve fikri ifade etmek ve yerine getirmek zor bir iş. Çocukların bu projeyle bunu yaptıklarını ve becerdiklerini iyi bir ürünle ortaya koyduklarını görüyoruz. Şiddet nerede duruyor? Kültürel ve temel dinamikler bağlamında hayatın her evresinde bunu görebiliyoruz. Cinsiyet eşitliği bağlamında okullarda son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı müfredat geliştirme sürecinde başlayan ders kitaplarında, çocukları bilinçlendirme bir farkındalık oluşturma anlamında ciddi çalışmalar yapıldı."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Osman Çakır da, "Sevgiye gönlümüzü açabilirsek belki şiddet tamamen dışarı çıkacak. Korna çalan insana en ufak harekette saldırıyoruz. Gençlerin kendilerini sevmesini ve özgüven duymasını önemsiyorum. eğer siz kendinize güvenirseniz, baş etme duygunuz ve kapasitenizi geliştirebilirsiniz. Olaylara farklı bir şekilde bakabilir ve kontrol edebilirsiniz. Şiddet en kolay şey ama zihinsel bir kestirim yapıp farklı tepkiler verebileceğimizi düşünmeliyiz. Mizahı hiç kullanabiliyor muyuz? Mizah bizim kültürümüzün parçası. Kendinize güven duymanızı ve şiddetin dışında farklı yöntemler geliştirmenizi istiyorum" diye konuştu.

Konuşmaların sonunda emeği geçenlere plaket takdim edildi.

Zapsu tarafından Osman Sınav ve eşi Tangül Sınav'a projeye verdikleri desteklerinden dolayı plaket verildi. İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya da konferansa katılanlar arasında yer aldı.

Konferansın ardından "Gençler ve Şiddet" konulu panel düzenlendi.

Proje kapsamında ünlü yönetmenler eğitim verdi

Proje kapsamında, 27 liseden seçilen 100 öğretmen, 4 bin 200 öğrenci ve 60 gönüllü üniversite öğrencisi, "toplumsal cinsiyet eşitliği ve barış dili başlığı altında, kısa film çekimi ve poster hazırlama konularında Genç Hayat Vakfı tarafından düzenlenen eğitimlere katıldı.

Türk sinemasının ödüllü yapımcı ve yönetmenlerinden Osman Sınav, senarist Tangül Sınav, genç kuşak yönetmenlerden İpek Tiryaki ve sanat yönetmeni Reza Hemmatirad gibi uzman eğitmenler, gençlere "Doğru Hayal Kurma, Hikayelerin Gerçek Hale Gelmesini Tasarlama", "Bir Film Nasıl Çekilir: Oyuncu Bulma, Mekan Bulma, Ekip Kurma", "Kamera Kullanımı", "Poster Hazırlama" ve "Liseli Gençlerle Çalışma" konularında eğitimler verdi.

Eğitimlerini tamamlayan üniversiteli gençler, liseli gençlerle birlikte 1,5 ay boyunca çalışarak projelerini tamamladılar. Proje boyunca İstanbul'daki öğrenciler sahada uygulamalı çalışmalar yaparak, sosyal çevreleri, yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile birebir iletişime geçerek, geniş kapsamlı bir sosyal etkileşim ağının içine girdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nde, projede yer alan gençlerin tasarladığı posterler ve çalışmalar da sergilendi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Eşitlik İçeri, Şiddet Dışarı' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement