Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından tutuklanan ve meslekten çıkarılan eski Anayasa Mahkemesi Başkanvekili ve üyesi Alparslan Altan'ın bireysel başvurusunu kabul edilemez buldu.
Darbe girişiminin ardından FETÖ üyesi olmak suçundan tutuklanan Altan, Anayasa Mahkmesine bireysel başvuruda bulunmuştu.
Başvuruda, Altan hakkında uygulanan yakalama, gözaltına alma ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması ile tutuklamaya doğal hakim, bağımsız ve tarafsız hakim ilkelerine aykırı olan sulh ceza hakimliklerince karar verilmesi nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, hukuka aykırı bir şekilde meslekten çıkarma kararı verilmesi nedeniyle adil yargılanma ve özel hayata saygı haklarının ihlal edildiği öne sürüldü.
Altan'ın gözaltı sürecindeki bazı uygulamalar nedeniyle kötü muamele yasağının, hukuka aykırı olarak verilen kararlarla eşyalarına ve mal varlığına el konulması nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiği de öne sürülen başvuru dilekçesinde, arama kararları nedeniyle adil yargılanma, özel hayata saygı ve konut dokunulmazlığı hakları ile yapılan bazı uygulamalar nedeniyle ayrımcılık ve temel hak ve özgürlüklerin öngörüldükleri amaç dışında sınırlandırılması yasaklarının ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği iddia edilmişti.
Bugünkü gündem toplantısında eski üye Altan'ın başvurusunu ele alan Anayasa Mahkemesi, başvuruyu kabul edilemez buldu.
Örgüt içinde "Selahattin" kod adını kullandığı belirlendi
Alparslan Altan, Anayasa Mahkemesinde raportör olarak görev yaparken, 2010'da yürürlükteki mevzuat elvermediği için önce Denizcilik Müsteşarlığında Müsteşar Yardımcısı görevine getirildi, ardından da 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından üst düzey yönetici kontenjanından Anayasa Mahkemesi üyesi olarak atandı.
FETÖ'nün darbe girişiminin ardından 16 Temmuz 2016'da gözaltına alınan Alparslan Altan, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun 4 Ağustos 2016 tarihli kararıyla meslekten çıkarıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve dava açılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen fezlekede, Altan'ın Yüksek Mahkemede örgütün talimatları doğrultusunda karar verdiği, örgütün gizli haberleşme programı ByLock kullandığı, örgütteki kod isminin "Selahattin" olduğu tespitleri yer aldı.
Alparslan Altan'ın yargılaması, Yargıtay 9. Ceza Dairesinde yapılacak.
Son Dakika › Güncel › Eski Anayasa Mahkemesi Üyesi Altan'ın Bireysel Başvurusu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?