Eski Emniyet Müdürü, ABD Konsolosluk Görevlisi ile Görüştüğünü Kabul Etti - Son Dakika
Güncel

Eski Emniyet Müdürü, ABD Konsolosluk Görevlisi ile Görüştüğünü Kabul Etti

Takipsizlikle sonuçlanan bazı soruşturmalarda usulsüzlük yaptıkları, "kurgulanmış soruşturmalar" kapsamında bazı polislerle bir mahkeme başkanını dinledikleri ve emniyetteki sunucuları sildikleri iddiasıyla firari sanık Fetullah Gülen ve 44 polisin, "FETÖ/PDY yo¨neticisi ve u¨yesi olmak"...

06.10.2017 17:47

Takipsizlikle sonuçlanan bazı soruşturmalarda usulsüzlük yaptıkları, "kurgulanmış soruşturmalar" kapsamında bazı polislerle bir mahkeme başkanını dinledikleri ve emniyetteki sunucuları sildikleri iddiasıyla firari sanık Fetullah Gülen ve 44 polisin, "FETÖ/PDY yo¨neticisi ve u¨yesi olmak" ile "darbeye teşebbüs" suçlarından yargılandığı davanın tutuklu sanığı eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı, duruşmadaki savunmasının bir bölümünde, "Casusluk" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan tutuklanan ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'u tanıdığını ve görüştüğünü söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesin'de 3 gün süren duruşma, tutuklu sanık eski polis müdürlerin savunmasının alınmasıyla devam etti.

Tutuklu sanık eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı, hakkındaki iddiaları kabul etmeyerek, tüm soruşturma ve tahkikatleri usul ve yasaya uygun olarak yaptıklarını iddia ederek, tahliyesini talep etti.

Çakallı savunmasının son bölümünde, önceki gün, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Casusluk" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'la ilgili bazı beyanlarda bulundu.

Sanık Çakallı, Metin Topuz ile tanıştığını ve yüz yüze de görüştüklerini belirterek, bu tanışma görüşmelerinin tamamının iş gereği olduğunu öne sürdü.

Çakallı, Topuz'un FETÖ ile bir ilgisinin olmadığını, yaşantısı ve hayat tarzının buna uymadığını iddia ederek, kendisinden önceki ve sonraki müdür yardımcılarının da bu şahısla rutin olarak görüştüklerini savundu. Sanık Çakallı, ifadesinde Topuz'un bazı polislerle Amerika'ya neden gittiğini ise bilmediğini söyledi.

Duruşmada, diğer tutuklu sanıklar da tahliye talebinde bulunurken, sanık avukatları da davaya ilişkin taleplerde bulundu.

Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar eski polis müdürleri Nazmi Ardıç, Mahir Çakallı, Ahmet Kalander ile Ali Kavlak, Metin Güneş, Polat Kongur, Ayhan Arıkanoğlu, Ahmet Üzümcü, Ramazan Haktan Helvacı ve Said Gök'ün tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Sanık Fetullah Gülen ve Mehmet Akif Sakarya hakkındaki yakalama kararının devamına, ByLock kullandığı belirtilen sanıkların, yazışma trafiğinin tespiti için BTK'ya yazı yazılması ve sanıkların avukatları ile olan görüşmenin kısıtlanması yönünde kararlarının ortadan kaldırılmasına karar veren heyet, duruşmayı 17 Ekim'e erteledi

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, eski ağır ceza hakimi Nurettin Turan ile Esat Burak Uzundere "mağdur", aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in de bulunduğu 13 kişi "müşteki" olarak yer alıyor.

İddianamede, FETÖ/PDY yo¨neticisi ve u¨yesi sanıkların, I·stanbul Emniyet Mu¨du¨rlu¨gˆu¨'nu¨n hiyerars¸ik yapısı ic¸erisinde yasa dıs¸ı o¨rgu¨tlenme olus¸turup, suc¸ is¸lemek amacıyla bir araya geldikleri vurgulanıyor.

Sanıkların, devletin emniyet hizmetleri ve faaliyetleri kapsamında, go¨revlerinin sagˆladıgˆı nu¨fuz ve gu¨cu¨, yasaların verdigˆi yetkileri, go¨revin gerc¸eklerine aykırı kullanarak amac¸larına ulas¸mak ic¸in seri halde arac¸ suc¸ları is¸ledikleri kaydedilen iddianamede, sanıkların gerçekleştirdiği, dönemin I·stihbarat Daire Bas¸kanı Engin Dinç ve eski Kartal Agˆır Ceza Mahkemesi Bas¸kanı Nurettin Turan'ın telefonlarının dinlenilmesinin de aralarında olduğu 5 eylem sıralanıyor. Bu eylemleri c¸ok sayıda kis¸iye kars¸ı gerçekleştiren sanıkların suçunun "darbeye teşebbüs" olduğu aktarılan iddianamede, sanıkların eylemlerinde, su¨rekliligˆin esas oldugˆu belirtiliyor.

Firari sanık Fetullah Gülen ile eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ve eski İstanbul Organize Suc¸larla Mu¨cadele S¸ube Mu¨du¨r Yardımcısı Ahmet Kalender'in de aralarında bulunduğu 44 polisin "cebir ve s¸iddet kullanarak Tu¨rkiye Cumhuriyeti hu¨kümetini ortadan kaldırmaya veya go¨revlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye tes¸ebbu¨s etmek" suçundan agˆırlas¸tırılmıs¸ mu¨ebbet hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, hakkında yakalama emri çıkarılan firari sanık Fetullah Gülen'in ayrıca "devletin gu¨venligˆi veya ic¸ veya dıs¸ siyasal yararları bakımından niteligˆi itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla ac¸ıklamak" suçundan mu¨ebbet hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

İddianamede, Gülen, Ardıç, Çakallı ve Kalender, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", diğer sanıklar ise "silahlı terör örgütü üyeliği" ile suçlanıyor.

Terör örgütü elebaşı Gülen hakkında ayrıca "silahlı örgüt kurmak yönetmek, devletin gu¨venligˆi veya ic¸ veya dıs¸ siyasal yararları bakımından, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, iftira, görevi kötüye kullanma, yasaklanan bilgileri açıklama, göreve ilişkin sırrın açıklanması, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, bilişim sistemine girme ve sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya degˆis¸tirme" suçlarından toplam 57 yıl 3 aydan 104 yıl 4 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Sanıklardan Nazmi Ardıç ve Ahmet Kalender için ayrıca "suç uydurma, iftira, görevi kötüye kullanma, yasaklanan bilgileri açıklama, göreve ilişkin sırrın açıklanması, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etme gizleme veya değiştirme, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, devletin gu¨venligˆi veya ic¸ veya dıs¸ siyasal yararları bakımından niteligˆi itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme, resmi belgede sahtecilik, gizliliğin ihlali, bilişim sistemine girme ve sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya degˆis¸tirme" suçlarından toplam 50 yıl 6 aydan 146 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, sanık Mahir Çakallı'nın da benzer suçlardan 65 yıldan 165 yıla kadar hapis cezası verilmesi talep ediliyor.

İddianamede, diğer 41 sanığın ise benzer suçlardan çeşitli hapis cezalarına çarptırılması öngörülüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Emniyet Müdürü, ABD Konsolosluk Görevlisi ile Görüştüğünü Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement