Etiyopya Başbakanı Zenavi İçin Cenaze Töreni Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Etiyopya Başbakanı Zenavi İçin Cenaze Töreni Düzenlendi

Etiyopya Başbakanı Zenavi İçin Cenaze Töreni Düzenlendi

Hastalığı nedeniyle 20 Ağustos'ta yaşamanı yitiren Etiyopya Başbakanı Meles Zenavi için cenaze töreni düzenlendi.

02.09.2012 20:13

Hastalığı nedeniyle 20 Ağustos'ta yaşamanı yitiren Etiyopya Başbakanı Meles Zenavi için cenaze töreni düzenlendi.

AFP'nin haberine göre, Zenavi'nin cenazesi başkent Addis Ababa'daki Meskel meydanına getirildi.

Afrika ülkesinden çok sayıda devlet başkanı ve birçok ülkenin temsilcisinin katıldığı devlet töreninde Etiyopya bayrağına sarılı Zenavi'nin tabutu meydanda katafalka koyuldu.

Cenazenin buradan 1975'de ölen Etiyopya'nın son imparatoru Haile Selassie'nin mezarının bulunduğu Ortodoks katedraline götürüldü.

Devlet töreninde ilk sözü alan Meles'in halefi geçici başbakan Hailemariam Desalegn, Meles'in yolundan gitmeye devam etme sözü verdi.

Desalegn, Meles'in tüm girişimlerinin geliştirileceğini ve ülkeyi değiştirme planlarının süreceğini belirtti.

"Başbakanın vizyonunun, iktidardaki koalisyon üyelerinin de vizyonu olduğunu" belirten Desalegn, bunun Etiyopya halkının etkin katılımıyla hayata geçeceğini vurguladı.

Törene, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, SUdan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, Cibuti Devlet Başkanı İsmail Ömer Gülle, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Tanzanya Devlet Başkanı Jakaşa Kikvete, Uganda Devlet Başkanı Yoveri Museveni, Somali Devlet Başkanı Şerif Şeyh Ahmed katıldı.

1952'de Etiyopya tarafından ilhak edilen ancak 30 yıl süren gerilla savaşından sonra 1993'te bağımsızlığını kazanan Eritre'nin Devlet Başkanı İsayas Afevorki ise törende yer almadı.

Zenavi'nin haftalar süren hastalığının ardından 57 yaşında Belçika'da yaşamını yitirdiği bildirilmiş, hastaneye Temmuzda kaldırılan Etiyopya Başbakanı'nın hastalığının ne olduğu açıklanmamıştı.

Meles Zenavi, Mengistu Haile Mariams sosyalist hükümetini deviren isyancı hareketinin lideri olarak iktidara 1991'de gelmişti.

Zenavi, ekonomide büyük gelişme sağlamış, iç çatışmaların yorduğu Afrika Boynuzu'nda barış için attığı adımlarla da halkın sevgisini kazanmıştı. Fakat insan hakları kayıtları ve baskıcı yönetimi nedeniyle Zenavi zaman zaman eleştirilere de maruz kalmıştı.

Ülkede 80 yılı aşkın süre sonra ilk defa Zenavi için devlet cenaze töreni düzenleniyor.

Muhabir: Şeyma Tahan/ AFP

Yayıncı: Tarkan Demir - ADDİS ABABA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Etiyopya Başbakanı Zenavi İçin Cenaze Töreni Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement