Filistin-İsrail Müzakereleri - Son Dakika
Güncel

Filistin-İsrail Müzakereleri

Filistin-İsrail Müzakereleri

Fetih Devrim Konseyi Genel Sekreteri Emin Makbul, "Kerry'nin Dünya Ekonomi Forumu'nda sunduğu ekonomi planının siyasi çözüme alternatif olarak ortaya atılmış bir plan olmadığını umut ediyoruz" dedi.

28.05.2013 12:12

Fetih Devrim Konseyi Genel Sekreteri Emin Makbul, "Kerry'nin Dünya Ekonomi Forumu'nda sunduğu ekonomi planının siyasi çözüme alternatif olarak ortaya atılmış bir plan olmadığını umut ediyoruz" dedi.

AA muhabirine konuşan Makbul, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry'nin sunduğu planın, Filistin yönetiminin iş başında olduğu sürece yapılmış en büyük yardımlardan biri olduğunu ve ekonomik alanda büyük bir değişiklik yapabileceğini belirterek, "Ancak bu planın, siyasi çözüme alternatif olarak ortaya atılmış bir plan olmadığını umut ediyoruz" diye konuştu.

Filistin yönetiminin müzakerelere başlamaya hazır olduğunu kaydeden Makbul, şöyle konuştu:

"Kerry, Filistin ile İsrail arasında müzakerelerin yeniden başlaması konusunda henüz bir öneride bulunmadı, ancak İsrail'in müzakerelere yeniden başlanması konusunda istekli olduğunu söyledi. Biz de İsrail'in 1967 sınırlarında kurulacak ve başkenti Kudüs olacak bir Filistin devletini tanıması şartıyla müzakerelere başlamaya hazırırız ama Kerry'nin, ABD'nin eski Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell gibi "İsrailliler beni yüzüstü bıraktı" demesinden korkuyoruz. Benyamin Netanyahu hükümeti uluslararası kanunları tanımıyor. Şu halde müzakerelere yeniden başlamak boşa kürek çekmek olacaktır."

Makbul, Filistin yönetiminin müzakerelere başlanması için kendisine yaklaşık 10 günlük süre tanınan Kerry'nin başarılı olmaması durumunda uluslararası mahkemelere başvurarak, İsrail'in yargılanmasını talep edeceklerini kaydetti.

-Filistin ulusal mutabakatı

Hamas ile Fetih arasındaki mutabakata da değinen Makbul, "İki hareket arasında mutabakata varılacağını umut ediyorum çünkü Kahire'de düzenlenen son toplantıda 3 ay içerisinde Mahmud Abbas başkanlığında ulusal uzlaşı hükümeti kurulması ve cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimlerinin yapılması konusunda anlaşmaya varılmıştı. Abbas'ın belirlenen sürenin bitiminde hükümetin kurulması ve seçimlerin yapılmasıyla ilgili 2 kararname çıkaracağını bekliyorum" ifadesini kullandı.

Kurulacak ulusal uzlaşı hükümetinin sadece önemli bakanlıklardan teşekkül edeceğini dile getiren Makbul, hükümetin Fetih'in uzantısı olacağı yönündeki eleştirileri ise "Hükümet içinde hareketin yönetim kurulu üyelerinin bulunması uzak bir ihtimal" diyerek cevapladı. - Ramallah

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filistin-İsrail Müzakereleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement