Gana Büyükelçisi, Gençlere Küreselleşme ve Dış Politikayı Anlattı - Son Dakika
Güncel

Gana Büyükelçisi, Gençlere Küreselleşme ve Dış Politikayı Anlattı

Türkiye'nin Gana Büyükelçisi Aydın Nurhan, Öğrencilere, İş Alanı Olarak Sadece Türkiye'yi Değil, Dünyayı Görmelerini Önerdi.

12.01.2012 10:40

Erciyes Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nde 'Küreselleşme ve Dış Politika' konulu konferans veren Türkiye'nin Gana Büyükelçisi Aydın Nurhan, küresel dünyada sınırların genişlediğini, tüm dünyanın iş alanı olarak görülmesi gerektiğini anlatırken, Uluslararası ilişkilerde okuyan öğrenci önce dünyanın nereye gittiğini bilecek. Bunu bilmeden Türkiye'yi bilemezsiniz. Çünkü en büyük rakibiniz sizden daha iyi okullardan mezun olanlar. 10 sayfa okuyarak, 500 sayfa okuyanlarla yarışamazsınız. Mülkiye Dışişleri Bölümü, 3 yıldır Dışişleri Bakanlığına diplomat sokamadı. Neyle yarıştığınızı bilerek hayata hazırlanan. Yetenekliyseniz Dünyanın her yerinde iş var." diye konuştu.

Büyükelçi Nurhan, ABD'de ilkokul mezunu yeteneksiz bir işçinin saat ücretinin 20 dolar, Çin'de üniversite mezunu yetenekli gencin ise 5 dolar olduğunu belirterek öğrencilere 'Hangisini tercih edersiniz' diye sorduktan sonra şöyle dedi:

"Küreselleşmeye batılı işçiler ve doğulu despotlar bu yüzden karşı çıkıyor. Küreselleşme çok hız kazandı. Tarih hızlandı.Yavaş yükselmeler, ani çökmeler, ya da hızlı çökmeler, yavaş yükselmeler oluyor. Gençlerin 'yarın' korkusu var. İnsan beyni bu hıza ayak uyduramıyor. ABD Başkanına dünyanın tüm istihbaratı gitse ne olur. İnsan beyni başedemiyor. O yüzden gidişat korkutucu."

Dünya savaşlarının birinci nedeninin 'Enerji' olduğunu anlatan Gana Büyükelçisi Aydın Nurhan, şöyle devam etti:

"Dünya enerjisi doğuya gidiyor. Batı rönesans ve reformla dünya malına uyandı. Özal reformlarıyla dünya mallarına uyandık, ondan sonra roketledik. Biraz da maddiyata yöneldik. İmparatorlukların çökmesi ardından ulus devletler doğdu. Ulus devletler ticarete 'Deli gömleği' giydirmeye başladı. Hem insan hem mal ticareti için aşılmaz, geçilmez sınırlar koydular. Ticaret yapanlar bunları yıkıp aşmak istedi. Kayseri Talas Amerikan Koleji, ardından da Tarsus Amerikan Koleji'nde okudum. Talas'da okurken arkadaşlarım bana 'Moruk', Tarsus'da ise 'Çıkıntı' derlerdi. Çıkıntılara izin vermeniz lazım. Hayatınızda çıkıntılıklar yapmanız lazım. Farklı olmayı deneyin. Farklı şeyler söyleyin, yapın. Başlangıçta komik olursunuz, arkadaşlarınız size güler belki ama sonunda siz kazanırsınız. Çok okumalı, yaratıcı olmalısınız. Yaratıcılık konusunda ABD ve Avrupa çok şımarık. Onlar sadece demokrasilerde yaratıcılık olur tezini savunuyor. Oysa demokrasi olmadığı yerlerde de ressam, heykeltıraş, müzisyenler çıktığını görüyoruz. Yani yaratıcılık kimsenin tekelinde değil. Dünyanın en önemli sorunlarından biri de kalifiye elemandır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gana Büyükelçisi, Gençlere Küreselleşme ve Dış Politikayı Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement