Gazeteci Metin Turan'ın Serbest Bırakılması İçin Girişim - Son Dakika
Güncel

Gazeteci Metin Turan'ın Serbest Bırakılması İçin Girişim

Gazeteci Metin Turan\'ın Serbest Bırakılması İçin Girişim

Basın Konseyi Başkanı Türenç, Mısır'da gözaltında bulunan gazeteci Metin Turan'ın serbest bırakılması için Mısır Başbakanı Biblavi'ye yazılan mektubu, bu ülkenin İstanbul Başkonsolosu Elhadd...

11.11.2013 18:17

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Mısır'da gözaltında bulunan gazeteci Metin Turan'ın serbest bırakılması için, Mısır Başbakanı Hazım Biblavi'ye yazılan mektubu, bu ülkenin İstanbul Başkonsolosu Wafaa Elhaddidy'e teslim etti.

Basın Konseyi, Mısır'daki olaylar sırasında görevini yaparken, güvenlik güçlerince yaklaşık 3 ay önce gözaltına alınarak tutuklanan TRT Kahire Muhabiri Metin Turan için, Mısır Başbakanı Hazım Biblavi'ye mektup yazdı. Mısır'ın İstanbul  Başkonsolosu Wafaa Elhaddidy'i, Bebek'deki Mısır Başkonsolosluğu'nda ziyaret eden Pınar Türenç ile Konsey Yüksek Kurul Üyesi Gazeteci Okşan Atasoy, mektubu Elhaddidy'e takdim etti.

Türenç, Mısır Başkonsolosluğu girişinde, konuyla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"TRT Kahire bürosunda görevli MetinTuran bildiğiniz gibi 3 aydır tutuklu. Kaldığı cezaevinde taş üstünde yatmakta. Ailesinin bütün ısrarlı taleplerine rağmen ve TRT'nin de başta yaptığı taleplere rağmen Metin Turan salıverilmedi. Çünkü olayı izlerken alındı kendisi içeri. Camideki o büyük olaylar sırasında, elinde kamerasıyla olayları izlerken birkaç gazeteci ile alındı. Diğer gazeteciler bildiğiniz gibi salıverildi ama Metin Turan bugüne kadar salıverilmedi. 3 aydır tutuklu bulunuyor ve çok  güç koşullarda yaşadığını biliyoruz. Ailesi, gitti gördü kendisini. Avukatlarından da bize talepler geldi. Biz Basın Konseyi olarak 3 aydır bunun üstündeyiz. Biz uluslararası basın örgütlerinden de yardım istiyoruz. Bütün uluslararası camiadan, ilgili kuruluşlardan yardım istedik. Şu anda yaptığımız iş ise Mısır başbakanına bir mektup yazdık, gazeteci arkadaşımızın salıverilmesini, özgürleştirilmesini ve ülkesine gelmesinin teminini istiyoruz. Bunun için başbakana iletilmek üzere bir mektup getirdik. Başkonsolos ile de bu konuyu paylaşacağız."

Mektubun içeriğinin tamamen Metin Turan'ın serbest bırakılma konusu olduğunu vurgulayan Türenç, "Metin Turan'ın meslek uğruna Kahire'de olduğunu ve o günkü olayları izlerken, mesleğini yaparken tutuklandığını, bütün o grubun içinde meslek icra ederken tutuklandığını, diğer gazetecilerin salındığını ancak hala Metin Turan'ın tutuklu kalmasını kabul edemeyeceğimizi yazdık. Mısır başbakanından yardım istedik. Türkiye'deki bir basın kuruluşu olan Basın Konseyi'nin bu adımınından sonra umarız Metin Turan özgürlüğüne kavuşacak" diye konuştu.

Ziyaret sonrası Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada ise, ?Türenç'in Mısır'ın İstanbul Başkonsolosu Wafaa Elhaddidy ile yaptığı görüşmeye ilişkin bilgiler verildi.

Açıklamaya göre Türenç, Elhaddidy'ye, Kahire yakınlarındaki Vadi El Netrun Cezaevinde çok kötü koşullarda, yerde yatırılan Metin Turan'ın sağlığından endişe ettiklerini anlattı.

Başbakan Biblavi'den, basın özgürlüğü adına Metin Turan'ın en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşması için destek ve yardım istediklerini dile getiren Türenç, "Ayrıca Metin Turan'ın 10 gün önce bir bebeği dünyaya geldi. Turan'ın bebeğine, ailesine salimen kavuşması en büyük dileğimizdir" dedi.

Konuyu Türenç'den dinleyen ve yakından ilgileneceğini söyleyen Başkonsolos Elhadidy, "Mektubunuzu en kısa zamanda kendilerine ileteceğim ve sonucu sizlerle paylaşacağız" diye konuştu.

TRT muhabiri Metin Turan, Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı kitlesel oturma eylemlerini yüzlerce can kaybına yol açarak dağıtmasına tepki olarak düzenlenen protestoları takip ederken, Ramses Meydanı'ndaki Fetih Mescidi'nde mahsur kalmış ve güvenlik güçlerince camiye sığınan diğer darbe karşıtlarıyla 17 Ağustos'ta  gözaltına alınmıştı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazeteci Metin Turan'ın Serbest Bırakılması İçin Girişim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement