Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Anayasa değişikliğinde yargıyla ilgili de reform mahiyetinde düzenlemeler var. Her şeyden önce yargının bağımsızlığı, tarafsızlığıyla güçlendiriliyor. Böylece, geçmişte yargıyı yıpratan tartışmaların önüne geçilmesini hedefliyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nda, yapımı tamamlanarak hizmete alınan eserlerin toplu açılış törenine katıldı.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle milletvekili sayısının 600 çıkacağına dikkati çeken Erdoğan, geçmişte tek partili, CHP döneminde de Meclisin iki kamaralı olduğunu ve milletvekili sayısının 600 olduğunu bildirdi.
Erdoğan, Türkiye'de o dönemde nüfusun düşük olmasına rağmen milletvekili sayısının 600 olduğuna değinerek, şöyle devam etti:
"Şu anda nüfus 80 milyon ve milletvekili de tek kamaralı olarak 600 oluyor. Hayırlı olsun. Anayasa değişikliğinde yargıyla ilgili de reform mahiyetinde düzenlemeler var. Her şeyden önce yargının bağımsızlığı, tarafsızlığıyla güçlendiriliyor. Böylece, geçmişte yargıyı yıpratan tartışmaların önüne geçilmesini hedefliyoruz. Disiplin dışındaki askeri mahkemeler kapatılarak yargıdaki çift başlılık da sona erdiriliyor. HSYK, yürütme ve yasamanın da katkısıyla, çoğulcu, geniş tabanlı işleyişini güçlendirecek yeni bir yapıya kavuşturuluyor."
16 Nisan'ın gençlerin günü olacağını ve gençlere siyasetin önünün açılacağını vurgulayan Erdoğan, şu değerlendirmelerde:
"Bazıları, 'Çocuklarla bu iş olur mu?' diyor. Olur, olur, bal gibi olur. Gence, 16 Nisan'da yeni bir reform, yeni bir gün doğacak. 18 yaşındaki gence seçme hakkını veriyorsun da seçilmeyi neden vermiyorsun? Zor olan seçmektir, seçilmek kolaydır. Bir zamanlar bir siyasetçi, genel başkan, 'Taksim Meydanı'na dört ayaklı merkep koysam seçtiririm.' diyordu. Niye? Çünkü onların mantığında seçilmek kolaydı, seçmek zordu. Şimdi biz diyoruz ki hayır, 18 seçme ve seçilme yaşı olacak. Batı'da oluyor da bizde neden olmasın. Dünyada bugün 57 ülkede 18 yaş, seçme ve seçilme yaşıdır. Benim dedem Fatih, 21 yaşında bir çağ kapatıp bir çağ açtı mı? Onun torunları da bunu yapar mı?"
"Gençler kendilerini 15 Temmuz'da ispatladı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerin, 15 Temmuz gecesinde tankların, F-16'ların, bomba yağdıran helikopterlerin karşısında durarak kendilerini ispat ettiklerini, o gece en modern silahlar karşısında şehadete yürüyen gençlerin olduğunu anımsattı.
16 Nisan'ın yeniden doğuş, yeniden diriliş ve ayağa kalkışın işareti olacağını belirten Erdoğan, "Size güvenmeyenleri, size inanmayanları mahcup edecek bir neticeyi inşallah hep birlikte alacağız. 16 Nisan akşamı gözüm Gaziantep sonuçlarında olacak. Kardeşlerim ülkemizin Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmesini istememizin en önemli sebebi geçmişte yaşanan, bizim de bizzat tecrübe ettiğimiz sıkıntılardır. Ben yaşadım." dedi.
Recep Tayyip Erdoğan, 2. Dünya Savaşı sonrası benzer şartlarda kalkınma yarışına girilen ülkelerin bugün Türkiye'nin çok önünde bulunduğunu, Türkiye'nin siyasi çekişmelerle, darbelerle, ekonomik krizlerle çok zaman kaybettiğine işaret etti.
Geçmişte, Türkiye'de 16 ayda bir hükümet kurulduğunu anımsatan Erdoğan, şunları ifade etti:
"Böyle bir ülkede istikrar, güven olur mu? İstikrarın, güvenin olmadığı bir ülkede kalkınma olur mu? Tüm bu hakikatler gözümüzün önündeyken hala kriz üreten bir sistemde ısrar etmenin anlamı yoktur. Birileri diyor ki 'Neyi yapamıyorsunuz da yönetim sistemini değiştiriyorsunuz?' Biz bu sistemi kendimiz için değiştirmiyoruz, biz bu reformu milletimiz için, ülkemiz için yapıyoruz. Dikkat edin bu ithamı bize yöneltenlerin, hayatları boyunca bu ülke için dikili ağaçları yok, hayırlı hizmetleri yok. Biz 14 yıldır, ülkeyi yönetirken eksiğiyle, fazlasıyla sistemin bize sağladığı kolaylıkta değil, şahsi kabiliyetimizle bunları başardık."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda da hükümetle, bürokrasiyle, iktidar partisiyle herhangi bir sıkıntısının olmadığına dikkati çekerek, hükümetle yakaladıkları uyumlu çalışma temposunun, sistemin artık işlemez hale geldiğinin görülmeyeceği anlamına gelmediğini dile getirdi.
Geçmişte yaşanan bir sırrı açıklayacağını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
"Ben, şu an başbakan yardımcısı olan Mehmet Şimşek'i Merkez Bankasının başına geçirmek istedim. O dönemin Cumhurbaşkanı dedi ki 'Olmaz.' Sayın Cumhurbaşkanı niye olmaz dedim. 'Olmaz.' dedi. ya niye olmaz bileyim, ben de ikna olayım dedim. 'Olmaz.' dedi. Allah Allah dedim, yoksa dedim, Mehmet Bey'in hanımını başörtülü filan zannediyor da onun için mi acaba olmaz diyor. Dedim ki Sayın Cumhurbaşkanı, Mehmet Bey'in hanımı başörtülü filan değil hatta Amerikalı'dır dedim. 'Yok.' dedi, 'Ben, istemiyorum.' dedi. Şimdi böyle bir başbakanlık, böyle bir devlet yönetimi olabilir mi? Mehmet Bey'i Merkez Bankasının başına getiremedik. Böyle yanlışlarla, böyle cins hareketlerle, ideolojik yaklaşımlarla bir yere varılmaz. İşte biz bunu gördük, bunlardan kurtulmak için bu adımı atıyoruz. Mehmet Bey'i Merkez Bankasının başına getiremedik, sonra Maliye Bakanı yaptık o ayrı bir konu."
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Gaziantep'te Toplu Açılış Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?